Follow:
boeken

5 toffe boeken om te lezen voor de leeslijst!

 

book lot on table

Toen ik op de middelbare school zat bestond mijn leeslijst uit boeken geschreven door auteurs als Bernlef, Krabbé, Hermans en Reve. Oude witte mannen dus. En deze boeken worden nog steeds, tientallen jaren later, op de leeslijst gezet. Natuurlijk zitten daar klassiekers bij die echt de moeite waard zijn om te lezen. Maar nodigen ze de jeugd van tegenwoordig uit tot lezen? Ik weet zeker van niet. Heel veel jongeren moeten juist geprikkeld worden door gave boeken. Boeken die misschien wat moderner zijn dan die van vele jaren geleden. Deze discussie wordt al lange tijd gevoerd. Daarom deze blog. Ik heb 5 hele gave recent verschenen boeken voor je die geschreven zijn door Nederlandse auteurs en dus geschikt zijn voor de leeslijst. Waarschijnlijk zit er vast een gaaf boek voor je bij!

Lentekind – Harmen van Liemt

Dit prachtige boek is echt nét uitgekomen. Bij Paagman hebben we het zelfs uitgekozen tot Boek van de Maand juni! Een debuutroman die gebaseerd is op zijn eigen leven. Hou tissues bij de hand!

Woody groeit op als jongste van drie in een liefdevol gezin in een dorp aan de IJssel. Hij is een vrij en onbevangen kind. Met zijn zus Lara heeft Woody een hechte band die zich moeilijk aan anderen laat uitleggen.

Naarmate Woody ouder wordt maakt zijn onbeschroomdheid plaats voor een knellend zelfbewustzijn. Als zijn zus erg ziek wordt, kiest Woody noodgedwongen voor een positie op de achtergrond. Hij moet zich in één klap volwassen gedragen, maar blijft zitten met onbeantwoorde vragen en puberale hartstocht. Op zoek naar een uitweg ontdekt Woody een eigen recept voor vrijheid.

De emotionele diepgang van Lentekind blijft aan je trekken tot je het uit hebt.

Het boek leest volgens mijn collega Laura als een Carry Slee boek. Dus geen ingewikkelde taal. Absoluut een aanrader!

Ossenkop – Manik Sarkar

Dit boek wil je eigenlijk alleen al lezen omdat ik kan verklappen dat het einde echt fantastisch is. Luguber en onverwacht 😉

Op het Paagman magazine blog schreef Britt (mijn collega)

Één tragikomisch mensenleven

Maak kennis met Rensing: een jongen die heel veel van vlees en het slagersvak weet, maar niet zo veel van mensen. Als hij in 1975 van de Slagersvakschool komt, zit hij boordevol idealen en  vernieuwende ideeën over het runnen van een slagerij. Na de dood van zijn vader en vertrek van zijn moeder erft hij de dorpsslagerij en gaat hij met zijn nieuwe echtgenote Jacomine aan de slag om zijn idealen te verwezenlijken. Zijn idealistische beeld van zijn omgeving – “als ik het beste vlees aanbied, dan komt de verkoop vanzelf” – moet in lijn komen met de veranderende tijdgeest, het dorp en de wensen van de klanten. Als de omzet terugloopt, wordt het steeds meer een strijd van één slager tegen de wereld. Kan Rensing zijn uitdagingen het hoofd bieden of gaat hij kopje onder? Ossenkop is een beeldend geschreven roman over succes en mislukking, over willen en kunnen, over het verstrijken van de tijd, en niet te vergeten: over vlees.

Een ode aan de ambachtelijke slager

Ossenkop is de debuutroman van Manik Sarkar, de vaste vertaler van Philippe Claudel en Joël Dicker. Het is een boek geworden over ambacht en kwaliteit en over passie en kennis. Het boek is een ode aan de ambachtelijke slager en een kritische blik voor supermarktslagers. Het haalt veel belangrijke, groot maatschappelijke thema’s aan, terwijl het aan de andere kant in de bijna verstikkend kleine wereld van de hoofdpersoon en zijn veranderende dorp blijft. In de hedendaagse tijdsgeest is vleesconsumptie een beladen onderwerp geworden, waardoor ons Boek van de maand-team ook nieuwsgierig was of de auteur een kant zou kiezen in zijn verhaal. Maar in die zin is Ossenkop vlees noch vis: het is geen pamflet tegen de bio-industrie, maar het is ook geen verheerlijking van dierenleed. Manik Sarkar portretteert het leven van Rensing en het slagersambacht gewoon zoals het is. Hierdoor ga je als lezer nadenken over je eigen ideeën, vooroordelen en idealen. Het eindresultaat is een gruwelijk goed portret van één tragikomisch mensenleven en een verdwijnend ambacht.

Dit is ook nog eens een vrij dun boek. Ik weet dat sommige scholieren daar graag naar zoeken (Hallo, het Gouden Ei!) Dus wil je een niet al te dik boek? Dan is dit wat voor jou! Bestel Ossenkop hier.

De gebroeders Maxilari – David Pefko

De

Hou je van boeken die ook wat geschiedenis met zich meebrengt? Dan is dit boek wat voor jou! Het boek leest makkelijk en heeft ook een geheimzinnig randje. Tijdens het lezen heb je flink wat vraagtekens!

Tijdens een eindeloze zomervakantie in het jaar voor de millenniumwisseling maken we kennis met de vijftien- en zestienjarige Ze’ev en Levi Maxilari, die samen met hun moeder in het chicste gedeelte van Amsterdam-Zuid proberen te overleven. Omgeven door de weelde en rijkdom van anderen dromen de broers op een bankje in het Vondelpark over hun toekomst en smeden ze de grootste plannen, terwijl bij hen thuis al jaren een oorlog woedt waarin schuldeisers de deur platlopen en hun moeder haar bed niet meer uit wil komen. Als de broers een vakantiebaantje krijgen aangeboden bij de mysterieuze juwelier Silbernberg verandert hun vakantie in een onverwachts avontuur. Op het moment dat ze tijdens het ordenen van zijn administratie op een blinkende, schitterende en tegelijk bloederige geschiedenis stuiten, die diep verscholen ligt in de archiefkast van de juwelier, voelen ze direct dat niets meer hetzelfde zal zijn. Als de juwelier dan ook nog eens grote plannen met ze blijkt te hebben onvoorstelbaar grote plannen naar later zal blijken – begint alles vormen aan te nemen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Ook dit boek werd gekozen door ons Boek van de Maand team. En dat staat garant voor een hele mooie leeservaring!

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer

Beste

Elias woont met zijn ouders in een welgestelde wijk. Als hij een verstandelijk beperkt broertje krijgt, veranderen de toch al moeizame verhoudingen binnen het gezin. Zijn vader wordt steeds gewelddadiger en zijn moeder is niet bij machte om hem en zijn broertje te beschermen. Elias kruipt meer en meer in een ouderrol. Hij neemt de zorg voor zijn broer op zich, bekommert zich om het welzijn van zijn moeder en is iedere dag bezig zijn vader te behagen. Buitenshuis houdt hij de schijn van een gelukkig gezin op. Hij vindt zijn toevlucht een paar straten verderop, in het houten huis van een ouder echtpaar. Er ontstaat een band tussen hem en Eva, aan wie hij zijn thuissituatie toevertrouwt. Haar huis wordt zijn droomland, dé plek waar hij hoopt voor altijd te blijven. Als op een dag de kinderbescherming bij het gezin op de stoep staat blijkt alles waar Elias zijn hoop op had gevestigd een illusie.

Ook dit boek is niet al te dik, dus perfect voor de middelbare scholier die niet zo van dikke boeken houdt.

Leidenaren zullen het huisje op de cover van het boek vast al herkend hebben: Sunny Home, het voormalige huis van Eva en Maarten Biesheuvel. Dit is het huis waar Elias in Beste mevrouw Eva zijn toevlucht vindt. Het houten huis wordt zijn droomland, dé plek waar hij hoopt voor altijd te blijven. Zo spelen de bewoners van het donkergroene huis een belangrijke rol in het leven van de tienjarige Elias en zijn broertje Johannes. Het boek heeft een open einde, hierdoor kan je als lezer zelf een beetje invullen hoe jij denkt dat het verhaal verder gaat.

Bestel ‘Beste mevrouw Eva’ hier.

Ik kom hier nog op terug – Rob van Essen

Ik

Dit boek is tot nu toe mijn beste boek van dit jaar. Ik hou sowieso van boeken waar tijdreizen in voorkomt, en dat gebeurt in dit boek dus ook. Of toch niet? Zoveel vragen blijven in je hoofd spoken als je dit boek uitleest. Dit is wel een boek voor de wat meer gevorderde lezer, maar dat zijn sommige klassiekers natuurlijk ook. Wie durft het aan?!

Wanneer hij de mogelijkheid krijgt een fout uit het verleden te herstellen grijpt Rob Hollander dit met beide handen aan. Maar wat hij als een misstap beschouwt, is niet de gebeurtenis die het verleden hem aanreikt.

Journalist Rob Hollander wordt door een oud-studiegenoot uitgenodigd langs te komen in Los Angeles. Daar biedt deze Icks hem de mogelijkheid fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd, en zorgt een hereniging met een aantal medestudenten ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?

Bestel het boek hier.

Dus plof op de bank, in je zitzak of op bed en ga lekker lezen! Er is zoveel moois te ontdekken in de wereld van de literatuur.

De komende tijd zal ik nog wat vaker boekentips voor de leeslijst geven. Hiermee hoop ik meer jongeren de liefde voor het lezen te laten ontdekken. Het brengt je zo ontzettend veel als je van lezen houdt. Laat de leeslijst geen zware opgave zijn en lees boeken waar je van zal genieten 😉

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge