De laatste paar jaar is er steeds meer bewustwording omtrent het gebruik van plastic. Hoe minder plastic wij als persoon gebruiken, hoe beter het is voor het milieu. Soms sta je er niet eens bij stil hoeveel plastic je gebruikt op een dag. Ik weet van mijzelf dat ik hierin altijd niet echt bewust bezig ben geweest. Vanaf nu proberen we stukje bij beetje wat veranderingen in ons gezin door te voeren om toch bij te dragen aan een gezonder milieu. In deze blog vertel ik over de aanpassingen die wij al hebben doorgevoerd.
Wattenstaafjes
In ons gezin gaan er heel wat wattenstaafjes doorheen. Niet alleen voor het reinigen van de oren worden deze gebruikt, ook voor het bijwerken van make-up. En met drie dames in het gezin die make-up gebruiken snappen jullie dat er geregeld nieuwe pakjes wattenstaafjes werden gekocht. En die zijn over het algemeen van plastic! Een tijdje geleden leerde ik het merk Paper & Boo kennen. Zij verkopen wattenstaafjes zonder plastic, gemaakt van bamboe. Deze zijn zijn 100% biologisch afbreekbaar en een prima alternatief voor plastic wattenstaafjes. Omdat er verder geen gebruik is gemaakt van kleurstoffen en chemicaliën zijn deze wattenstaafjes dus 100% natuurlijk. Ook heb ik gemerkt dat deze wattenstaafjes nog steviger zijn dan welke we voorheen gebruikte, win win situatie dus.
Wattenschijfjes
Met het gebruik van ‘normale’ wattenschijfjes zijn wij nog niet voor de volle 100% gestopt. Het is gewoon zo’n routine geworden om deze te gebruiken voor het verwijderen van make-up door zowel mijzelf als mijn dochters dat dat best lastig is. Tóch hebben wij het verbruik wel drastisch verminderd.
Tegenwoordig hebben wij een routine ontwikkeld wat zeker voor 3 wattenschijfjes per persoon per dag minder in verbruik zorgt. Nu stappen wij in de avond met de volledige make-up nog op ons gezicht onder de douche en reinigen ons gezicht met water en een wasbaar wattenschijfje zoals deze:
Hier verwijder je al heel veel make-up mee van je gezicht zonder het gebruik van een cleanser. Door de microvezels wordt je make-up op een natuurlijke manier verwijderd. Bij het dragen van foundation gebruik ik vaak ook nog wel een foaming cleanser, maar je oogmake-up gaat er bijna helemaal met water alleen vanaf. Ideaal.
Na het douchen heb je dan nog maar één wattenschijfje nodig om de laatste restjes make-up te verwijderen. Hiervoor gebruiken wij nu wasbare wattenschijfjes zoals deze:
Deze kan je gewoon in een waszakje in de was gooien en hergebruiken. Dit soort wasbare wattenschijfjes vind je hier.
Met het gebruik van bijvoorbeeld een toner vind ik het wel vaak prettig om nog even een ‘normaal’ wattenschijfje te gebruiken. Maar in verhouding verbruiken wij nu veel minder dan voorheen. We zijn dus goed bezig!
Minder plastic verpakkingen
Het gebruik van stukken zeep of shampoo bars kunnen wij in het gezin nog wel verbeteren. Vooral de kinderen vinden dit lastig in gebruik en pakken toch liever een fles shampoo. Maar we zijn er wel mee bezig om dit wat meer in ons systeem te krijgen. Hier wordt dus aan gewerkt!
Tips?
Ik vind dat we als gezin dus al prima op weg zijn om minder plastic te gebruiken. Douche producten zijn wel items waar ik het moeilijk vind omdat ik zelf gewoon verliefd ben op shower mousses bijvoorbeeld. Maar door dit niet dagelijks te gebruiken en af te wisselen met een body bar zou ik al een heel stuk beter op weg zijn. Er zijn dus zeker punten van verbetering waar we aan kunnen werken.
Hebben jullie nog tips om minder plastic te gebruiken tijdens je beauty routine?
Liefs Hilde
No Comments