Follow:
budget, samenwerking

Besparen op het verbouwen van je keuken, hoe doe je dat?

Je leeft er wellicht al een hele periode naar toe; eindelijk staat er genoeg op de spaarrekening om de verbouwing te financieren. Een nieuwe keuken is een flinke verbouwing waar je woning door zal opknappen. Soms heb je je keuken al zoveel jaar dat deze echt aan vervanging toe was, of wellicht heb je een nieuw huis gekocht en is de keuken die erin zit niet helemaal jouw smaak. Dat kan! Op keukens kan je een hoop besparen, maar hoe?

Budgetplan en inzicht

Wanneer je besluit voor een nieuwe keuken te gaan is het allerbelangrijkste om een plan te hebben. Een financieel plan. Het is namelijk een flinke uitgave en je wil niet voor onverwachte kosten komen te staan. Zet als eerste je wensen op papier. Wat voor keuken zoek je(wil je een strakke zwarte keuken of liever een landelijke witte keuken)? Ga je voor een keuken met inbouwapparatuur, een grotere keuken (zoals een mooie hoekkeuken), welke stijl etc etc. Er is namelijk zoveel keuze en daarmee ook heel veel prijsklasses. Tijdens het maken van je budgetplan ga je helemaal tot in de puntjes je wensen berekenen. Je moet namelijk wel een budget berekenen zodat je daar rekening mee kan houden. Wanneer je van te voren een lijst hebt ben je ook veel minder geneigd tot inpulsaankopen. De verleiding tijdens het kopen van je keuken, om misschien toch voor die iets mooiere oven te gaan bijvoorbeeld, is veel minder aanwezig als je van te voren je lijstje al klaar hebt. Dit scheelt in de aanschaf!

Toen wij in ons vorige huis de badkamer wilde verbouwen hebben we eerst zo’n zelfde kostenplaatje gemaakt. Dit budgetplan gaf een totaalprijs wat wij moesten hebben om onze droom te realiseren. We zijn toen als een malle gaan sparen en bezuinigen om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk hadden we toch wat tegenslagen en kwamen we geld tekort. Zorg dus altijd voor een buffer om dit soort tegenslagen op te vangen. Dan kan je met een gerust hart beginnen aan de verbouwing.

Besparen op je keuken

Wanneer je je bedrag bij elkaar hebt gespaard, en je keuze is gemaakt begint het uitdagende gedeelte: de aanschaf! Wij hebben destijds ons budget bepaald door de prijzen die wij online of in de showroom hadden gezien. Meestal heb je wel een specifiek merk of stijl in je hoofd en vanuit daar kan je nu gaan besparen. Want vooral op een grote aanschaf als deze valt een hoop te besparen!

Neem voor het aanschaffen van je keuken echt wat tijd. Ga verschillende showrooms en winkels af en bespreek je wensen met de verkopers. Laat ook duidelijk weten dat je een budget hebt en je daaraan wil houden.

Voorbeeld; Je hebt besloten voor een mooie keuken in landelijke stijl te gaan. Je hebt in je hoofd al duidelijk het maximale bedrag wat je hieraan wil (en kan) uitgeven en hebt bij concurrende zaken de prijzen ook al opgeslagen. Met deze informatie begint het onderhandelen. Een winkel wil jou natuurlijk dolgraag een keuken verkopen en zal er alles aan doen om jou als klant binnen te halen.

Goed voorbereid op pad gaan is dus ontzettend belangrijk!

Op veel keukens is de bruto marge tussen de 30% – 50%. Hier wordt rekening mee gehouden in de prijs. De meeste keukenzaken zakken tot een minimaal marge van 30 procent. Een korting regelen op je nieuwe keuken is dan wellicht ook snel te regelen. Ga alleen niet meteen akkoord met het eerste voorstel. Een verkoper wil jou het liefste dezelfde dag laten ondertekenen, dan is de deal maar binnen. Neem je tijd! Zeg dat je het thuis even laat bezinken en dat je erop terugkomt. Wellicht dat een gesprek met een andere winkel, die dezelfde keuken aanbiedt, een nóg mooiere korting kan geven. Lees reviews, vergelijk, ontdek en ga dus niet over één nacht ijs.

Praktische tips

  • Geef niet meteen bij de verkoper aan wat je budget is. Hier kunnen ze natuurlijk meteen rekening mee houden als het om korting gaat.
  • Zorg dat je al je wensen op papier hebt en dat de verkoper je alle mogelijke opties binnen jouw wensenpakket laat zien.
  • Laat je niet misleiden en meeslepen in verhalen als ‘wij hebben al heel veel tevreden klanten’ of ‘velen gingen u voor’.
  • Word je een eenmalige korting aangeboden die alleen geldt wanneer je diezelfde dag ondertekent? Trap er niet in! Als je morgen terugkomt krijg je absoluut dezelfde korting aangeboden 😉
  • Beslis niet te snel, geef aan dat je ook nog bij andere zaken gaat kijken wat zij voor voordelen kunnen geven. Een verkoper wil dat natuurlijk voorkomen en komt wellicht opeens met een betere deal op de proppen.

Om te besparen op een nieuwe keuken moet je echt wat tijd investeren. Maar ik kan je verzekeren dat het loont!

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge