Follow:
gezondheid, kids, samenwerking

Bijziendheid bij kinderen voorkomen. 20-20-2! Doe mee!

Mobieltjes, tablets, computerschermen… ze zijn niet meer uit onze huidige maatschappij weg te denken. In ons gezin zijn alle drie de kids soms één met hun scherm. En ik betrap mijzelf er soms ook op, wanneer ik bijvoorbeeld zelf bezig ben met iets, ik het wel makkelijk vind dat ze zich even vermaken. Dus voor ouders is het belangrijk om goed op te letten hoeveel schermtijd kinderen hebben om oogproblemen in de toekomst te voorkomen. Het is tijd voor actie!

Bijziendheid

Bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij een bril met min-glazen nodig is om scherp te zien. Het beeld dat je wilt zien, valt voor je netvlies in plaats van erop en is daardoor wordt het beeld onscherp. Dit komt doordat de oogbol te lang is gegroeid. Als je veel dichtbij kijkt en te weinig veraf, passen de ogen zich aan, door langer te groeien.

Bijziendheid is in de loop der jaren flink toegenomen. Veel dichtbij kijken is sinds de jaren vijftig sterk toegenomen door veel lezen en sinds de jaren negentig door veel op schermen te kijken (telefoon, tablet, computer- en spelcomputerschermen). Kinderen spelen ook veel minder buiten dan vroeger waardoor er gebrek is aan buitenlicht. En juist buitenlicht is extra belangrijk omdat dit te sterke groei van het oog remt.

Wat kan je doen? De 20-20-2 regel!

Het is belangrijk om te voorkomen dat steeds meer kinderen bijziend worden. Als ouder, maar zeker ook als kind, kan je hier goed je best voor doen.

Doe mee! 20-20-2! is een initiatief om ervoor te zorgen dat er aandacht komt voor dit steeds groter groeiende probleem. Wat is precies de bedoeling? Eigenlijk is het heel simpel. Onthoud de 20-20-2 regel en zorg ervoor dat je daarnaar streeft!

Neem na 20 minuten dichtbij kijken 20 seconde pauze en ga 2 uur per dag naar buiten.

Het is belangrijk dat je ogen dus steeds na een periode van 20 minuten dichtbij kijken een pauze krijgen. Even een pauze om weer wat verder weg te kijken. Loop even naar boven om iets van je kamer te pakken. Loop naar de keuken om wat drinken te pakken. Las een wc pauze in. Je kunt best iets bedenken om even die pauze in te lassen. En hoe langer de pauze duurt, hoe beter natuurlijk.

Twee uur per dag naar buiten klinkt tegenwoordig best lang. Als kind was ik bijna dagelijks de hele dag buiten, maar mijn kinderen zijn soms niet vooruit te branden. Op school spelen ze gelukkig al lekker veel buiten, maar ook in de middag, als ze eenmaal thuis zijn, is het belangrijk om te zorgen dat ze nog even van de buitenlucht genieten. Hebben ze geen vriendje of vriendinnetje om mee buiten te spelen? Ga dan bijvoorbeeld even met je kind op de fiets een boodschapje doen. Lekker bewegen en het buitenlicht opnemen.

Door het schrijven van deze blog ben ik zelf ook meer alert. Soms vliegt de tijd voorbij en had ik niet eens in de gaten dat de kinderen alweer zo’n tijd op hun scherm zaten te kijken. Dus bij ons in huis gaan wij ook voor 20-20-2!

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge