Follow:
boeken

Blogtour! Fietsen zonder banden – Frederik de Vos

fietsen zonder banden

Welkom bij de blogtour van het boek ‘Fietsen zonder banden’! Deze blogtour is georganiseerd door uitgeverij Gopher, en zij hebben mij gevraagd om samen met een paar andere bloggers mee te doen. Uiteraard vind ik dit altijd erg leuk! Een boek wat ook nog eens een belangrijke periode uit onze geschiedenis vertelt is dan nog eens een bonus. Vandaag mijn ongezouten en eerlijke mening over het boek.

Synopsis ‘Fietsen zonder banden’

Floris loopt met zijn schoolvriendjes tijdens een zware storm op het strand van Zandvoort als voor zijn ogen de houten reddingsboot met roeiers in de woeste zee kapseist. Hij ziet Duitse soldaten het dorp binnentrekken. Oom Willy blijkt een pistool te hebben. Neef Bob draagt een uniform. Thuis is nog maar weinig te eten, Floris vertrekt naar Drenthe.

Onderweg naar Coevorden, over een uitgesleten karrenspoor langs het kanaal tussen de weilanden, loop ik te mijmeren over thuis in Amsterdam. Leven ze nog? Ik denk aan de keer dat Annechien is gekomen. Zou onze school nog open zijn?

fietsen zonder banden

Samenvatting en mening

Gisteren konden jullie al de recensie lezen van Paula op Bookbreak.nl en in veel van haar opmerkingen kon ik mij wel vinden. Maar ik zal mijn mening straks verder toelichten.

Het verhaal begint in de periode waarin de oorlog nog niet duidelijk zichtbaar is in Nederland. Floris is nog maar een jong knulletje, dezelfde leeftijd als mijn jongste. Buiten spelen met vriendjes in de duinen, naar school gaan, allemaal dingen die elk jong ventje doet op die leeftijd. Zorgeloos en vrij. De hoofdstukken zijn kort en worden af en toe aangevuld met tekeningen van de auteur (voor wie van dit soort kunst houdt een leuke aanvulling!)

fietsen zonder banden

Het verhaal springt aan het begin van het boek best van de hak op de tak (dit vind ik in de synopsis ook al een beetje terug). Hierdoor vond ik het moeilijk om echt in het verhaal te komen. Omdat ook niet altijd duidelijk werd wanneer het nieuwe hoofdstuk zich afspeelde begreep ik bepaalde verhaallijnen ook niet altijd. Meestal werd pas verderop in het hoofdstuk duidelijk dat we alweer een paar maanden verder waren dan het hoofdstuk ervoor. Wellicht was het duidelijker geweest als bij elk nieuw hoofdstuk een datum was vermeld?

De gebeurtenissen rondom de oorlog worden duidelijk omschreven. Een stukje geschiedenis wat verteld moet blijven worden! Voor mij waren sommige acties van de Duitsers ook onbekend en daarom interessant om te lezen. Heftig ook om te lezen dat bevriende buren opeens aangesloten waren bij de NSB en dit ook effect had op de vriendschappen van de kinderen onderling.

Wat ik erg mistte was emotie van (vooral) het hoofdpersonage. In de periode dat de oorlog op zijn hoogtepunt is heeft Floris de leeftijd van een puber. Nou ik kan je één ding vertellen, de emoties van pubers vliegen alle kanten op! Floris bleef voor mij een ‘mat’ personage. Zo is er een moment in het boek dat een trein waarin Floris zit onder schot wordt genomen, maar er wordt amper een emotie beschreven. Er vallen gewonden, doden en er is paniek…..maar dit moment werd voor mij erg emotieloos beschreven. En zo voel ik dit eigenlijk bijna het hele boek door. Gebeurtenissen worden verteld, maar niet ‘gevoeld’.

fietsen zonder banden

Doordat ik de emotionele connectie met het hoofdpersonage niet had vond ik het boek minder interessant en pakkend helaas. Dit maakte het lezen wat lastig. Het stuk dat Floris een jaar of 15 is en helemaal in zijn eentje op pad gaat om voedsel te halen aan de andere kant van Nederland vond ik het indrukwekkendste stuk om te lezen. Dit werd beeldend beschreven en kon ik goed in mijn verbeelding voor mij zien. Verhalen van mijn eigen opa en oma over de honger tijdens de oorlog kwamen toen ook weer in mijn herinnering naar boven. Dit vind ik altijd erg aangrijpende verhalen en mogen niet vergeten worden.

Ik vond het jammer dat ik de band mistte met het hoofdpersonage en dat het verhaal voor mij daarom wat afstandelijk overkwam. Ook de (helaas) vele spelfouten in het boek zorgden er bij mij voor dat ik snel afgeleid was steeds weer moeite had in het verhaal te komen. Voor mij krijgt dit boek 2 sterren.

Informatie

Fietsen zonder banden – Frederik de Vos

Uitgeverij Gopher

Paperback, 260 pagina’s

ISBN: 9789051799804

Prijs: €17,50

Dit boek is verkrijgbaar bij de boekhandel of bij Bol.com (klik hier)

Morgen kan je de recensie lezen van alexs_books_and_socks!

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge