Follow:
boeken, review

Boekenreview: 13 minuten – Sarah Pinborough

13minuten

Verliefd worden op een cover…..yep, dat had ik direct met dit boek. Ik liep bij de Bruna naar binnen en kocht dit boek puur op de cover. Een prachtige hardcover, prachtige kleur en pakkende titel. 13 Minuten……tja, vul maar in! Inmiddels heb ik dit boek alweer een tijdje uit en werd het hoog tijd voor een review.

Achterflap

“Ze zeggen dat je je vrienden dichtbij moet houden en je vijanden nog dichterbij, maar als je een tiener bent, is het moeilijk om ze uit elkaar te houden. Mijn vrienden houden van me, dat weet ik zeker. Maar dat betekent niet dat ze niet hebben geprobeerd om me te vermoorden. Toch?”

“Het levenloze lichaam van Natasha wordt ’s ochtends vroeg gevonden in de rivier. Na 13 minuten begint haar hart weer te kloppen, maar ze kan zich niet meer herinneren hoe ze in het ijskoude water is beland. Haar beste vriendinnen Hayley en Jenny lijken iets te verbergen. Terwijl de politie onderzoek doet, Natasha met haar psycholoog praat en Hayley en Jenny hun geheim angstvallig proberen te bewaren, wordt stukje bij beetje duidelijk wat er die nacht gebeurd is.”

13 minuten

Meteen aan het begin van het boek is duidelijk wat er met Natasha is gebeurt. Hoofdstuk 2 begint met een communicatie in sms/app vorm tussen Jenny en Hayley waaruit blijkt dat ze in paniek zijn. ‘Niks zeggen’ zijn de woorden waarmee het gesprek eindigt.

Tijdens het hele boek word je als lezer op het verkeerde been gezet. Omdat in het boek verslagen staan uit het dagboek van Natasha, verslagen van inspecteurs en krantenartikelen denk je als lezer mee over wat er is gebeurd.

Naast ik-personage Natasha lees je ook mee vanuit het personage Becca. Becca was ooit de beste vriendin van Natasha totdat Natasha besloot dat ze liever bij de populaire groep op school wilde horen. Je krijgt als lezer heel veel mee van de gevoelens en gedachten van alle personages in het boek. Dit maakt het voor de lezer heel interessant. Hoe voelde Becca zich toen ze werd gedumpt door Natasha? Zijn er frustraties die haar tot de poging tot moord hebben kunnen zetten?

Ook de vriend van Becca, Aiden, komt in het boek aan het woord. Hij heeft Natasha ooit eens uitgevraagd en werd toen publiekelijk vernedert. Zou hij nog frustraties daarover hebben?

Genoeg kandidaten die een mogelijkheid of motief hebben om Natasha iets aan te doen. Maar zit het zo wel in elkaar?

Door de korte hoofdstukken leest het boek heel vlot. De schrijfstijl is aangenaam en toegankelijk waardoor je door het boek heenvliegt. De afwisseling van de personages die aan woord komen, de pagina’s met sms-taal en de zeer goed uitgewerkte personages maken dit boek tot een fantastische psychologische YA thriller.

Thema’s als populariteit, manipulatie, angsten en de kracht van waarheid komen uitgebreid aan bod. Onderwerpen die vandaag de dag nog steeds actueel zijn. Ook onderwerpen die in een Psychologische Young Adult Thriller absoluut niet mogen ontbreken.

Nét op het moment dat ik dacht het antwoord te weten over hoe de vork in de steel zat bleek het allemaal tóch net weer even anders te liggen. Deze plottwisten door het hele boek zorgt ervoor dat het nooit saai is.

“Vind je Pretty Little Liars een geweldige serie? Dan zal je absoluut genieten van 13 Minuten!”

Informatie

13 Minuten – Sarah Pinborough

Uitgeverij Best of YA

Hardcover, 368 pagina’s

ISBN: 978-90-00-355709

Prijs: 12,50 (op dit moment bij Bol.com)

Verkrijgbaar bij stenen boekhandels en Bol.com (klik hier)

***

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply chucky1012

  Klinkt spannend!
  Goede schrijver.

  Xoxo

  april 2, 2018 at 06:46
 • Reply Jessica J.

  De cover trok meteen m’n aandacht. Dit klinkt als een ontzettend spannend boek! Ik ben nu trouwens Mirror Mirror van Cara Delevingne aan het lezen. 🙂
  Jessica J. onlangs geplaatst…Zondag Leesdag #2My Profile

  april 2, 2018 at 08:31
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge