Follow:
boeken

Boekenreview: Blokkenjongen – Keith Stuart

Als een boek mij tot dikke tranen kan ontroeren, dan ben ik verkocht. Hoe graag ik ook thrillers en Young Adult boeken lees, een goede roman kan mij héél erg boeien. Ik mocht van uitgeverij HarperCollins het boek Blokkenjongen lezen, een boek wat mij nog lang bij zal blijven.

Het verhaal

Alex (dertig-en-een-beetje) is ten einde raad. Hij houdt van zijn vrouw Jody (ook dertig-en-nog-wat), maar toch loopt hun huwelijk spaak. Hij houdt ook van zijn zoon Sam (acht), maar het lukt hem niet een echte band met hem op te bouwen. Want voor Sam is de wereld een puzzel die hij niet in zijn eentje op kan lossen. Er moet iets veranderen. Alex moet nú iets doen om zijn leven weer op de rails te krijgen.

Dan ontdekken Alex en Sam Minecraft, een wereld waar ze zich allebei comfortabel in voelen. Langzaam maar zeker leren vader en zoon met elkaar communiceren, op een manier die nog niemand eerder had bedacht.

Kan een familie die uit elkaar is gevallen zichzelf weer opbouwen, blokje voor blokje.

Ik las het boek op mijn e-reader en het duurde even voordat ik er in kwam. Dit komt ook omdat ik mijn e-reader alleen maar bij mijn bed heb liggen om te lezen, en ik in de avond nooit heel veel energie heb om veel bladzijdes te lezen. Maar toen ik er eenmaal in kwam was ik niet meer te stoppen!

In het begin van het boek kon ik absoluut geen sympathie voor Alex opbrengen. Ik vond hem laf omdat hij vluchtgedrag vertoonde. Hij liet zijn vrouw alles oplossen op de momenten dat Sam moeilijke buien had. Alex trok zich terug op zijn werk en omdat je vanuit zijn perspectief leest, lees je ook zijn zelfmedelijden. Zwak karakter vond ik. 😉

Zodra Alex zich gaat verdiepen in Minecraft, om zo toch een beetje een band met Sam op te bouwen, verandert zijn houding. Alex woont op dat moment (tijdelijk) bij zijn beste vriend en speelt vanuit het appartement Minecraft wanneer Sam ook online is. Ze beginnen met het bouwen van ‘hun’ wereld. Door headsets hebben ze contact met elkaar en Alex merkt dat Sam, wanneer hij zicht verliest in het spel, veel meer contact maakt met zijn vader dan buiten deze wereld. Op deze manier bouwt Alex stukje voor stukje aan een hechtere band met zijn zoon.

Wat ik ontzettend mooi vind aan Blokkenjongen is dat je het hele proces van zowel Alex persoonlijk, als het proces die de band met zijn zoon (en het gezin an sich) op de voet volgt. Je ziet de overwinningen in Alex’ persoonlijkheid en stiekem gaf ik hem daarvoor een compliment tijdens het lezen. Ik voelde een soort trots naar het hoofdpersonage toe, zo van: “Zie je wel! Je kan het wel!”. (ik leef erg mee met bepaalde boeken merk ik ;-))

Ook als je, net als ik, totaal niks weet van games zoals Minecraft is het boek tóch super interessant. Er komen wel aspecten uit de game voor in het boek, maar ik las die meer als een soort symbool voor de band van vader en zoon. Je leest hoe ze in dit spel een eigen wereld bouwen waarin vertrouwen in elkaar een belangrijk onderdeel is. En het is ontzettend mooi te lezen hoe dat met kleine stapjes tot stand komt.

Keith Stuart

Keith is zelf vader van een autistische zoon. Het boek is grotendeels gebaseerd op ervaringen van Keith zelf. Niet alles komt overeen vermeld hij achter in het boek. Keith is games editor bij The Guardian en hierdoor is hij erachter gekomen dat de game Minecraft voor zijn autistische zoon een uitkomst was. Deze ervaring heeft hem ertoe doen besluiten die prachtige boek te schrijven.

Mijn mening

Naarmate ik goed in het verhaal zat heeft dit boek mij niet losgelaten. Flink wat late uurtjes heb ik in bed lezend doorgebracht omdat ik zo meeleefde met de personages. Ik voelde mee met de strijd die Alex voelde, de onmacht en de pijn. Bij elk geluksmomentje (hoe klein ook) straalde ik van oor tot oor. En op het einde van het boek zat ik met dikke rode ogen en tranen over mijn wangen te lezen. Een prachtig boek die mij heeft geraakt. Het boek laat zien dat het opvoeden van kinderen, zeker kinderen die extra aandacht nodig hebben, niet vanzelf gaat. Daar moet je veel aandacht aan besteden. Dat kost energie, maar je krijgt er zoveel voor terug. Dat heb ik zeker teruggezien in dit prachtige boek. Absoluut 5 sterren!

Informatie:

Blokkenjongen – Keith Stuart

Uitgeverij: HarperCollins

Paperback, 344 pagina’s

ISBN: 9789402700817

Prijs: Paperback (verkrijgbaar vanaf maart) 10 euro, Ebook (al beschikbaar) 7,99

Blokkenjongen is vanaf maart verkrijgbaar bij de stenen boekwinkels. Het Ebook is nu al verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Liefs Hilde

** Ik heb het Ebook ontvangen ter review **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply chucky1012

    Klinkt zo mooi en fijn dat dit zo speciaal is!

    Xoxo

    februari 16, 2018 at 06:28
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge