Follow:
boeken, review

Boekenreview: De Overlevers De Rode Traan – Rik Raven

De Overlevers

Rik Raven was voor mij tot voor kort een onbekende schrijfster. Via Facebook kwam ik met haar in contact. Na boeken als ‘Zucht’, ‘Bron’ en ‘Recht’ is hier het boek: De Overlevers – De rode traan. Van wat ik heb begrepen is het mogelijk het eerste deel uit een serie. Wat mij, na het lezen van dit boek, ook niet zou verrassen! Het is namelijk een verhaal die wat mij betreft nog verder mag gaan!

Achterflap

“Wat doe je als je tweelingzus, die niet spreekt, ineens verdwijnt? Tara raakt niet in paniek, maar is bereid om alles in het werk te stellen, zelfs haar verborgen talent, om Devi te vinden. Ook haar moeder, Jacky, zet alles op alles. Zelfs haar vader, Jacques, die officier van justitie is, wendt zijn invloed aan. Maar is dat wel zo?

Tara ontmoet Tom, een particulier detective, en later Jeffrey, een rechercheur bij de politie in ‘s-Hertogenbosch. Met beiden is er een bijzondere klik. Waarschijnlijk door hun zeldzame talenten, die ook zij verborgen moeten houden. Zonder te weten dat zij vieren al waren voorbestemd om samen te komen, bundelen ze hun krachten om Devi te vinden.”

De overlevers

De Overlevers is een thriller met een duister randje. De schrijfstijl van Rik Raven is en to the point. Hier moest ik even door omschakelen omdat ik net een roman had uitgelezen voordat ik aan dit boek begon. (tegenstrijdiger kán eigenlijk niet!). Vanaf het begin van het boek is meteen duidelijk dat de tweelingzus van Tara verdwenen is. Het stuk speelt zich af op straat waar Tara het gevoel heeft dat ze achtervolgt wordt. Stoer als ze is stapt ze op de desbetreffende figuur af en komt met hem in gesprek. Deze persoon stelt zich voor als Tom Des Orléans, een privé detective. Tara ziet meteen in dat deze Tom haar wellicht kan helpen met de verdwijning van haar zus en het eerste contact is gelegd. Niet wetende dat zij voorbestemd zijn voor elkaar.

Ik merkte al snel dat ik mijn volle aandacht bij het boek moest houden. Door de vele verschillende personages die in het boek voorkomen, die ook nogal eens óf met de voornaam óf met de achternaam werden benoemd, was ik soms de draad even kwijt. Ik moest dan even terugbladeren wie dat personage ook alweer was. Het verhaal kent geen saaie momenten en gaat in een heerlijke vaart door, maar hierdoor moest ik zeker alert blijven anders was ik de draad even kwijt.

Tara en Tom zijn de helft van de ‘4 overlevers’ die gezamenlijk een verbond blijken te hebben. De tweelingzus van Tara, Devi, en de neef van Tom, Jeffrey zijn de andere helft. Tijdens het lezen van het boek wordt steeds meer duidelijk dat het de bedoeling is dat zij vieren bij elkaar horen. Ieder van hen heeft namelijk een bijzondere kracht die hen als team héél sterk maakt.

Jeffrey is de charmeur die de geest kan beïnvloeden. Devi is de vormer die illusies tastbaar kan maken. Tom is een wisselaar die over uitzonderlijke krachten beschikt en Tara is een ziener die aura’s kan laten branden.

De titel Overlevers staat voor deze sterke 4 persoonlijkheden. Ieder van hen heeft in zijn jeugd iets verschrikkelijks meegemaakt wat hen vormt tot wie ze zijn. Deze gruwelijkheden, die vooral bij Tom en Jeffrey werkelijk afgrijselijk zijn, worden zeer beeldend geschreven. Dit is soms erg heftig, Rik Raven schuwt deze schrijfstijl niet. Dit vind ik bijzonder knap, want soms vond ik het zó schokkend en heftig dat ik onmiddellijk kon begrijpen waarom de personages Tom en Jeffrey soms handelen in een manier die niet normaal is. Voor het verhaal was het beschrijven van deze heftige geschiedenis absoluut noodzakelijk om de personages zó neer te kunnen zetten.

Zoals ik in mijn kopstuk al aangaf lijkt het mij heel logisch dat De Overlevers een eerste deel van een serie zou kunnen zijn. Voor mij voelde het verhaal namelijk nog niet helemaal af. Wát is nu het exacte doel van De Overlevers? Tot wat zijn de Schemermensen allemaal nog meer in staat? Wat voor rol speelt de moeder van Tara en Devi, Jacky, nog meer in het verhaal? Ik wil hier nog veel meer details over lezen en er nog meer van begrijpen. (Ik overweeg dit jaar het boek nogmaals te lezen om wellicht details die ik nu over het hoofd heb gezien wél in mij op te nemen. Dit zal mij misschien al wat meer antwoorden geven op bovenstaande vragen.)  Ik hoop dat bij een eventueel volgend deel ik nog meer informatie te lezen krijg over ‘Overlevers’, ‘Schemermensen’ etc zodat ik mij nog meer kan wentelen in de wereld van de Overlevers….

‘De Overlevers is een gruwelijke thriller die smaakt naar meer!’

De Overlevers – De Rode Traan krijgt van mij 4 sterren.

Informatie

De Overlevers/De rode traan – Rik Raven

Uitgeverij Nimisa Publishing House

Paperback, 282 pagina’s

ISBN: 978-94-92337-35-1

Prijs: 16,95

Verkrijgbaar bij oa Bol.com (klik hier)

***

** Ik heb dit boek ontvangen van de auteur ** Dit artikel bevat een affiliate link, zie mijn disclaimer **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply Laura - Dagelijkse hap

  Het klinkt voor mij als een boek waar je “zin” in moet hebben omdat deze soms best heftig klinkt. Toch lijkt het me zeker een verhaal die je grijpt.
  Hele fijne review 🙂
  Laura – Dagelijkse hap onlangs geplaatst…Pasta MeatballsMy Profile

  april 15, 2018 at 09:47
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge