Follow:
boeken, review

Boekenreview: De platenzaak – Rachel Joyce

de platenzaak

Ken je die gezellige boekenwinkel met Hugh Grant in de film Notting Hill? Zo’n idyllisch zaakje waar iedereen met elkaar een vriendelijk woordje wisselt? Waar vriendschappen ontstaan? Het gevoel wat ik bij dat gezellige winkeltje krijg, had ik ook met de winkel waar het boek ‘De platenzaak’ over gaat. Een roman over vriendschap, liefde en muziek. Een roman om je in onder te dompelen en heerlijk bij weg te dromen. Terug naar de jaren ’80, naar het gezellige Londen waar vriendschappen tussen de winkeliers hartverwarmend van de pagina’s spat.

de platenzaak

Achterflap

“Het is 1988. Frank is de eigenaar van een platenzaak in Londen. De winkel staat boordevol met vinyl, van elk formaat en in ieder genre. Klassiek, jazz, punk – de collectie is niet op genre gesorteerd, maar op gevoel. Frank weet precies naar welke plaat zijn klanten op zoek zijn, zijn belangrijkste leveranciers zouden echter liever zien dat hij cd’s verkoopt. Dan valt Ilse Brauchmann zijn winkel en zijn leven binnen. Een mysterieuze vrouw in een groene jas, die niets van muziek wil weten, maar toch steeds weer naar de winkel terugkeert. Een vrouw van wie Frank het liefst zo hard mogelijk wil wegrennen, maar tot wie hij zich ook aangetrokken voelt. Wanneer Ilse net zo plotseling weer verdwijnt als ze verschenen is, dreigt Frank niet alleen haar, maar ook zijn zaak te verliezen…

De platenzaak is een liefdevolle roman over de kunst van het luisteren en voelen, over tweede kansen en de keuze om tegen de stroom in te gaan.”

*****

Unity Street, de straat waar de platenzaak zich bevindt, wordt prachtig en beeldend beschreven in het boek. Frank, zijn assistent Kit, en alle andere winkeliers uit Unity Street vormen een hecht gezelschap. Alle personages worden zo beschreven dat je ze als het ware zo voor je ziet staan bij hun winkels. Door de opkomst van de grote zaken in grotere winkelstraten in Londen hebben de winkeliers in Unity Street het zwaar. Eén voor één sluiten er winkels en de straat raakt steeds meer vervallen. Tóch houdt Frank zijn poot stijf om alleen vinyl te verkopen.

Tijdens het verhaal raak je als lezer geboeid wat er zal gaan opbloeien tussen Frank en Ilse. Het blijft een beetje in het midden hangen en je voelt wel degelijk de spanning die er tussen de twee heerst. Maar er wordt zeker niet teveel weggegeven tijdens het verhaal waardoor het tot het laatste moment boeiend blijft.

Erg leuk en vooral inspirerend vond ik de vele referenties naar de muziek die door het verhaal heenvloeien. De auteur heeft dit echt waanzinnig goed gedaan. Hoe Frank bepaalde muziekstukken kan plaatsen bij mensen hun gemoedstoestand, en hier ook heel beeldend over kan vertellen, vond ik zeer interessant. Ik vond dit een zeer rijke en warme toevoeging aan het verhaal.

Het verhaal moet het niet hebben van enorm veel spanning en de vele uitspattingen. Het is een klein verhaal, over krachtige mensen mét een verhaal. De vriendschappen die worden beschreven in het boek zijn hartverwarmend en zeer welkom in een tijd waar veel mensen meer om Social Media geven dan om ware vriendschappen. Vooral het laatste stuk van het boek heeft mij werkelijk tot tranen geroerd. Ik zag de hele situatie zó voor mijn ogen afspelen.

‘De platenzaak’ is een warme roman met prachtige verwijzingen naar muziek. De idyllische sfeer en liefdevolle vriendschappen maken deze roman tot een absolute aanrader!

de platenzaak

Informatie

De platenzaak – Rachel Joyce

Uitgeverij Cargo

Paperback, 320 pagina’s

ISBN: 9789403107103

Prijs: 19,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en online bij Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

**Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply chucky1012

    Hier ben ik zo benieuwd naar…

    Fijn weekend Xoxo

    juli 28, 2018 at 11:05
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge