Follow:
boeken, review

Boekenreview: Het kwaad in ons – Corine Hartman

Het kwaad in ons

Toen ik dit boek ontving werd ik blij verrast door de prachtige cover. Een nest met 3 eieren (bij het ontvangen hing er ook daadwerkelijk een zakje aan het boek met 3 eitjes, super leuk!) die het warme nest moet symboliseren die hoofdpersonage Simone hoopt te verwezenlijken met haar man en 3 kinderen. Een spannende psychologische thriller van Nederlandse bodem.

Achterflap

“Een gelukkig gezin. Zijn we dat ooit wel geweest?

Simone Steenbeecks grootste wens was moeder worden. Een gezin om voor te zorgen. Helaas bleef een zwangerschap uit en koos ze samen met haar man Richard voor een andere weg. Ze werden de trotse adoptieouders van de Braziliaanse Daniel en Nina. Niet lang daarna raakte Simone alsnog zwanger en dochter Veerle completeerde het gezin. Nu, bijna twintig jaar later, woont het gezin Steenbeeck in het idyllische Hattem aan de IJssel. Simone heeft een patisserie in het dorp, Richard is leraar in het vlakbij gelegen Zwolle en de kinderen… daar stokt het perfecte plaatje. Langzaam slaan er gaten in het warme, veilige nest dat Simone haar gezin wil bieden, en ongemerkt schuiven ze naar de rand van de afgrond.”

Het kwaad in ons is het laatste deel in de IJsseltrilogie. Hiervoor verschenen al Een vlaag van waanzin en Sluipend gif. Toch kan je dit boek prima los van de andere delen lezen (zoals ik heb gedaan). Als inspiratie gebruikt Corine Hartman het duo Merve B. en Marco van der P., de Nederlandse Bonnie en Clyde die in 2014 meerdere slachtoffers maakten.

Dat dit een gezin is met problemen wordt al meteen vanaf het begin duidelijk. Het boek begint met een dagboekfragment van Simone waaruit blijkt dat ze niet meer samen met haar man en kinderen is. Wát er alleen precies gaat gebeuren, dat komt pas in een heftig slot aan bod.

Tijdens het lezen straalt de liefde die Simone voor haar gezin koestert van de pagina’s af. Ze probeert met al haar energie, soms ontzettend naïef, het gezin bij elkaar te houden. Dat mislukt faliekant. Al snel lees je vanuit het perspectief van haar kinderen dat die verre van braaf zijn. Alle drie de kids glijden eigenlijk af naar de afgrond en Simone en Richard blijken dat niet echt in te (willen) zien. Soms vond ik dat wel heel erg naïef overkomen. Zelf ben ik ook moeder van 3 kids en ik kan mij niet voorstellen dat wanneer alle 3 de kinderen zulke capriolen uithalen, je daar als ouders helemaal niets van zou merken….

Corine Hartman heeft een zeer prettige schrijfstijl. Je vliegt door het boek heen. De worstelingen die kinderen die ter adoptie zijn afgestaan worden heel goed beschreven in dit boek. Strubbelingen in het volwassen worden, zoeken naar je roots, alles komt aan bod. Dit boek zal veel herkenbare situaties bevatten voor zowel adoptiefouders als geadopteerde kinderen. Corine Hartman kan dit natuurlijk als geen ander goed omschrijven aangezien zij zelf een adoptiekind is.

Het kwaad in ons

Het boek bevat een paar zeer spannende scènes die er erg heftig aan toe gaan. Ook het plot was voor mij volkomen onverwacht, ondanks dat je al weet dat het niet goed af gaat lopen.

Ik heb zeker van dit boek genoten, maar door een paar tóch ongeloofwaardige scènes heeft dit boek nét geen 4 sterren gekregen van mij.

Informatie

Het kwaad in ons – Corine Hartman

Uitgeverij Cargo

Paperback, 288 pagina’s

ISBN: 978-94-031-0680-9

Prijs: 19,99

Verkrijgbaar in de boekhandels en online bij oa Bol.com (klik hier)

Het kwaad in ons

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen voor mijn blog ** Dit artikel bevat een affiliate link, zie mijn disclaimer **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply chucky1012

  Hier ben ik nu zo benieuwd naar….
  Goede review….

  april 21, 2018 at 06:14
 • Reply Miranda

  Deze gaat op mijn wil ik lezen lijstje, ik heb jaren in Hattem gewoont en mijn oudste is er geboren.

  april 23, 2018 at 16:44
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge