Follow:
boeken, review

Boekenreview: Het leven gaat niet altijd over roze – Brianna Wolfson

Het leven gaat niet altijd over roze

Een boek wat gaat over uitersten. Uitersten in de manier van opvoeden, uitersten in het tonen van liefde, uitersten in karakters en ga zo maar door. Een zeer aangrijpende roman die zeker voor iemand die zelf gescheiden ouders heeft, zoals ik, nét een tikje heftiger binnenkomt dan bij iemand die dat niet zelf heeft ervaren. Ook het feit dat het boek is gebaseerd op de eigen jeugd van schrijfster Brianna Wolfson maakt het boek nog meer ontroerend.

Het leven gaat niet altijd over roze

Achterflap

“Rosie gaat dansend door het leven, terwijl Rex juist heel serieus is. Als ze elkaar ontmoeten, wordt Rex meegezogen in de tornado van Rosies liefde. Helaas houdt de relatie tussen de twee uitersten geen stand: Rosie is onweerstaanbaar, maar ze is ook dodelijk vermoeiend. Hoelang houd je het vol in een wereld die uit louter roze glitters lijkt te bestaan?

Na hun scheiding probeert Willow, hun dochter, in de verschillende werelden van haar ouders te overleven. Bij Rosie is dat gemakkelijk. Ze is gek op haar sprankelende moeder, die alles door een roze bril ziet. Bij haar vader is het lastiger, want hij heeft het alleen maar over regels. Wanneer de wervelwind van Rosies emoties steeds heftiger wordt, ligt een gebroken hart op de loer.”

In het begin van het boek volgen we vooral Rosie. Haar sprankelende persoonlijkheid valt meteen duidelijk op. Rex kan geen grote tegenpool zijn voor Rosie, maar toch raken de twee tot elkaar aangetrokken en krijgen ze een relatie. Beide zijn zich er terdege van bewust dat het hoogstwaarschijnlijk niet voor eeuwig zal zijn, daar zijn ze te verschillend voor.

Na de geboorte van hun zoontje belandt Rosie in een zware depressie. Rex probeert zo goed en zo kwaad als hij kan het gezin draaiende te houden, leest alle opvoedkundige boeken die er beschikbaar zijn, en doet ontzettend zijn best, maar Rosie krijgt hij er niet mee terug. Zij laat weten dat ze alleen verder wil.

Na de scheiding volgen we vooral Willow. Een meisje wat erg moeilijk kan omgaan met de verschillende opvoed manieren van haar ouders. Willow lijkt de wat extreme trekjes van haar moeder te hebben. Door haar kledingstijl en dromerige houding heeft ze het moeilijk op school wat betreft vriendjes en vriendinnetjes. Op school heeft ze al geen steun van haar leeftijdsgenootjes en trekt daardoor nog meer naar haar moeder toe. Hoe goed haar vader het ook met haar voorheeft, de regeltjes en stuggere houding van haar vader houden Willow op afstand.

Al gauw blijkt dat niets is wat het lijkt. Dat de soms manische houding van Rosie voor Willow en haar broertje alles behalve vastigheid biedt. En de misschien wat onzekere Rex op zijn eigen manier veel meer liefde aan Willow toont dan zij ziet.

‘Het leven gaat niet altijd over roze’ is geen romannetje die je zo even wegleest. Er komen veel heftige onderwerpen aan bod die je niet even naast je neer legt. Persoonlijk vond ik het best aangrijpend om Willow haar negativiteit naar haar vader te lezen, haar vader die zo zijn best doet. Dit komt voor mij best dichtbij, en dat vond ik pittig om te lezen. Vooral het einde van het boek is heftig. Willow zal dan merken dat niet altijd alles zo rooskleurig is zoals het lijkt.

Brianna Wolfson heeft met ‘Het leven gaat niet altijd over roze’ een zeer aangrijpende roman geschreven. Dat je als ouder soms keuzes moet maken die hartverscheurend zijn. Keuzes die door kinderen niet altijd worden begrepen en daarin zelf een weg moeten gaan. Een weg die soms nodig is om te zien dat er wel degelijk liefde is.

Het leven gaat niet altijd over roze

Informatie

Het leven gaat niet altijd over roze – Brianna Wolfson

Uitgeverij HarperCollins

Paperback, 320 pagina’s

ISBN: 9789402700794

Prijs: 15 euro

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen voor mijn blog ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply chucky1012

  Zo mooi!
  Dit boek ken ik niet.
  Ben er zo benieuwd naar!

  mei 8, 2018 at 08:47
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge