Follow:
boeken

Boekenreview: Hoe overleef ik mijn menstruatie? – Saskia van Ommen

hoe overleef ik mijn menstruatie

Een boek over menstruatie, yep, dat bestaat! Ik zag een oproep op Facebook voorbij komen waarin de auteur Saskia van Ommen bloggers zocht die haar boek wilde reviewen. Met 2 puberdochters in huis vond ik dit natuurlijk een ontzettend leuke uitdaging! Ik kan uit ervaring spreken dat het omgaan met menstrueren al ontzettend kan verschillen per persoon. Hier in huis is dat elke maand weer duidelijk. Hoogste tijd dus om dit boek te introduceren in ons huis ­čśë

hoe overleef ik mijn menstruatie

Zo kan ik bij de oudste tot in detail over ongesteldheid praten, zo is het voor de jongste hier in huis een taboe. Zij wil het liefst het hele woord ook niet gebruiken (noemt het ‘suikerspin’, vraag mij niet waarom). Toch heb ik het altijd als een normaal onderwerp beschouwd en vind ik het daarom zo vreemd dat er bij mijn meiden zo’n verschil in houding hierin is. Met dit boek kon ik het onderwerp heel vaak aansnijden en dat heeft voor mijn jongste toch de nodige positieve veranderingen gebracht.

hoe overleef ik mijn menstruatie

De meeste vrouwen denken hun cyclus wel te kennen, maar er is nog zoveel meer te ontdekken over je menstruatie. In dit boek komen echt de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod. Voeding bijvoorbeeld, ik had werkelijk geen idee dat voeding zo’n invloed kon hebben over je gemoedstoestand tijdens je cyclus. Dat ik extra trek krijg ik chocolade bijvoorbeeld, dat wist ik wel, maar dat minder zout en suiker kunnen zorgen voor minder krampen? Weer wat geleerd!

hoe overleef ik mijn menstruatie

Het boek staat bomvol tips om pijnklachten te verminderen. Super handig!

Iets wat beide meiden minder prettige onderwerpen vonden was bijvoorbeeld de kleur van het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie. Maar toch snij ik ook die onderwerpen aan, weg met het taboe! Juist die leeftijdscategorie, de tieners, hebben ontzettend veel vragen over de menstruatie. Als je alles bespreekbaar maakt, en uitlegt, leren ze hun eigen cyclus veel beter ontdekken en kennen. (en ik moet bekennen dat ik ook nog veel leer uit dit boek. Ik wist de uitleg van de kleur van het bloed ook niet!).

hoe overleef ik mijn menstruatie

Ervaringen zijn natuurlijk altijd leuk om te lezen. Zeker als je jezelf erin herkend. Ik heb dan ook mijn dochters zelf hun ervaring laten vertellen aan tafel. Hoe hebben zij het ervaren, in hun eigen woorden. Dat kwam nog best tot goede gesprekken. Ik hou bijvoorbeeld voor beide dochters in mijn agenda bij wanneer ze weer ongesteld moeten worden. De oudste kwam van de week naar mij toe en vertelde dat ik het voor haar niet meer hoefde bij te houden. Zij had namelijk zelf een app op haar mobiel geïnstalleerd en ging het zelf regelen. Als moeder ben ik dan best trots!

hoe overleef ik mijn menstruatie

Meer dingen die aan bod komen in het boek zijn: hygi├źne, producten om te gebruiken tijdens je menstruatie, fases in je cyclus, bewegen en sporten tijdens je menstruatie, recepten en nog v├ę├ęl meer. Eigenlijk een super informatief boek om in huis te hebben voor jezelf en zeker als je moeder bent van een dochter.

Wij hebben het boek nog niet helemaal doorgespit, maar komt geregeld even tevoorschijn om weer een stuk te lezen met elkaar. We praten er als moeder en dochters veel vrijer over en ze komen ook sneller met vragen naar mij toe. Dit is voor de jongste een grote stap, maar ik merk dat het haar een heel stuk zelfvertrouwen geeft. En daar heeft dit boek voor gezorgd!

‘Hoe overleef ik mijn menstruatie?’ is verkrijgbaar bij Bol.com voor 20 euro.

Informatie

Hoe overleef ik mijn menstruatie? – Saskia van Ommen

Uitgeverij: Sprint publishing

Paperback, 240 pagina’s

ISBN: 978-0-8271-0-5

Prijs 20 euro

** ik heb dit boek ontvangen ter review **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge