Follow:
boeken

Dames op de Herengracht – Margareth Hillebrandt

damesopdeherengracht

Deze roman lees je in één ruk uit, dat kan ik je verzekeren. Een verhaal over drie sterke vrouwen die het heft in eigen handen nemen. Vriendschap, vertrouwen en hoop zijn woorden die in deze roman volop aan bod komen. Maar ook geheimen, want zijn ze wel zo open tegen elkaar als op het eerste gezicht lijkt? Absoluut een aanrader om tijdens deze tijd te gaan lezen.

Synopsis ‘Dames op de Herengracht’

Het is eind jaren zeventig als drie jonge vrouwen – Dorine, Julie en Lily – elkaar ontmoeten tijdens een schildercursus in Griekenland. Daar ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Veertig jaar later besluiten ze met elkaar te gaan samenwonen in een monumentaal pand op de Herengracht in Leiden. Ze doen elkaar een belofte: We gaan hier verticaal in en er pas horizontaal weer uit. Dolf, een flamboyante zeventiger, hospiteert als nieuwe bewoner. Vanaf dat moment is het gedaan met de rust. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, met al haar pijnlijke details. Als bij Julia de ziekte dementie wordt geconstateerd maakt dat de situatie voor Dorine, die een constante innerlijke strijd voert tussen vriendschap en eigenbelang, niet makkelijker.

Dames op de Herengracht is een roman die gaat over vriendschap, loyaliteit, en schuldgevoel.

damesopdeherengracht

Samenvatting

Dorine, Julia en Lily hebben ieder hun eigen reden om mee te gaan doen aan de schildercursus in Griekenland. Even de sleur ontvluchten, of problemen, maar ze zijn ontzettend blij dat ze allemaal die beslissing hebben genomen, anders hadden ze hun hechte vriendschap nooit gehad. We maken al snel een tijdsprong in het boek naar het heden, wanneer de drie vriendinnen een heel stuk ouder zijn en alle drie niet meer gebonden aan een partner. Toch weet je door terugblikken die de vriendinnen met je delen dat ze al die jaren een hecht contact hebben onderhouden. Ook de kinderen van de dames kennen de andere vriendinnen goed en ook elkaars kinderen hebben een vriendschap opgebouwd.

Wanneer de drie vriendinnen besluiten dat de extra ruimte in het huis wel te verhuren valt wordt hun wereldje een stuk breder. De extravagante bejaarde Dolf neemt zijn intrek in het huis en brengt een hoop vrolijkheid met zich mee. Studenten uit de buurt komen bijvoorbeeld spontaan helpen met het verhuizen en niet lang daarna organiseren de bejaarde vrienden een borrel voor de buurt. Leeftijdsverschil is niet meer van toepassing!

Wanneer bij Julia veranderingen in haar gedrag beginnen te ontstaan verandert de situatie drastisch. Julia had met Dolf een zeer hechte band en Dorine is daar onbewust een beetje jaloers op. Heeft zij soms gevoelens voor Dolf? Maar ze kan dit Julia niet aandoen, zeker niet vanwege het schuldgevoel wat al jaren aan Dorine knaagt…

Het verhaal bezorgde mij, vooral op het laatst, een heel warm gevoel van liefde en vriendschap. Door dik en dun! Margareth Hillebrandt weet de emoties en gevoelens van de personages mooi te beschrijven. Ze neemt je echt mee in het verhaal en de vriendschap van de vrouwen. Met de één heb je misschien iets meer compassie, met de ander leef je mee met haar levensverhaal….Het verhaal liet mij in ieder geval niet los! Het lijkt mij ontzettend mooi om later met je beste vriendinnen zó te leven!

Informatie

Dames op de Herengracht – Margareth Hillebrandt

Uitgeverij LetterRijn

Paperback, 240 pagina’s

ISBN: 9789491875908

Prijs: €18,00

Verkrijgbaar bij de boekhandel of Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge