Follow:
samenwerking

De beste manieren om een dierbare overledene te herdenken

Het overlijden van een dierbare is een intens droevige gebeurtenis. Na het afscheid nemen heb je veel verdriet en is het belangrijk om je dierbare te blijven herdenken. Dit kan op verschillende manieren. Door naar zijn of haar laatste rustplaats te gaan, door foto’s te bekijken of over hem of haar te praten. Er zijn nog meer manieren om iemand te herdenken. We vertellen het hier.

Doe wat je overleden dierbare graag deed

Wat deden jullie samen? Waar hield je dierbare van? Een bepaald café of restaurant. Een bepaalde plek waar jullie graag samen naartoe gingen? Ga naar deze plek toe als je behoefte hebt om aan je dierbare te denken en herinneringen op te halen. Je kunt ook zijn of haar favoriete gerecht maken, naar de muziek luisteren waar jouw dierbare van hield of de film nog eens kijken die jullie samen zagen. 

Een assieraad

Wil je je dierbare altijd dichtbij je hebben? Denk dan eens aan een assieraad of een asbeeldje. In een ashanger kun je een beetje as, een haarlokje of een stukje stof van je dierbare doen. Een asbeeldje kun je op een mooie plek neerzetten. Zo heb je een mooi en tastbaar aandenken en draag je hem of haar altijd een beetje bij je. Dit geeft troost en steun. De mooise assierraden vind je op Assierraad.com

Ruik zijn of haar geur

Droeg je dierbare een bepaald parfum? Schaf deze parfum aan en gebruik deze zo nu en dan. Net als muziek brengen geuren je heel makkelijk terug naar een bepaalde herinnering. Spuit wat parfum op een zakdoek of een ander stuk stof en draag deze bij je. Mis je je dierbare? Ruik dan zo nu en dan even aan het stuk stof en snuif zijn of haar favoriete geur op. 

Maak een herdenkingshoekje

Zet foto’s en voorwerpen die voor jouw dierbare belangrijk waren in een hoekje in het huis. Een oud kledingsstuk, een mooi sieraad of een ander voorwerp van je dierbare. Ga naar het hoekje als je er behoefte aan hebt. Zet er een leuk kaarsje neer en draai muziek waar je dierbare van hield. Neem alle tijd om herinneringen op te halen. 

Schrijf een brief

Schrijf een brief aan je dierbare. Schrijf alles op wat je tegen hem of haar zou willen zeggen. Beschrijf wat je voelt en wat je had gezegd als hij of haar nog zou leven. Zo blijf je verbonden. Ook al weet je dat je dierbare de brief niet zal lezen, je kunt hem denkbeeldig op de post doen, begraven of bewaren en later nog eens teruglezen. 

Praat met mensen die je dierbare goed kende

Haal herinneringen met andere mensen die je dierbare goed kende. Vertel elkaar verhalen en deel je verdriet met elkaar. Zo blijf je niet alleen met je verdriet rondlopen, maar vind je troost bij elkaar. Ga samen naar de laatste rustplaats van je dierbare of ga naar een plek waar jullie graag met hem of haar kwamen. 

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge