Follow:
boeken

Dor – Neil & Jarrod Shusterman

dor

Denk je eens in… Al het water wat normaal zo gemakkelijk uit de kraan stroomt is op. Je kan niet meer even onder de douche stappen om op te frissen. Je kan geen toilet meer doortrekken. Je kan je tuin niet meer besproeien. En…. je hebt geen water meer om te drinken. Wat gebeurt er dan met je? Raak je krankzinnig? In dit boek wordt dit werkelijkheid. En ik kan je voorspellen…..mensen veranderen in monsters in zo’n geval!

Achterflaptekst ‘Dor’

De droogte houdt nu al een hele tijd aan. Het leven is een eindeloze lijst van verboden geworden: verboden de tuin te besproeien, verboden het zwembad te vullen, verboden lang te douchen.

Totdat er opeens geen druppel meer uit de kraan komt.

De media besteden nauwelijks aandacht aan de ‘Tap-Toe’, zoals ze het verschijnsel hebben gedoopt. Ze hebben de handen vol aan een orkaanramp in een andere staat die sensationelere beelden oplevert. Ondertussen verandert Alyssa’s rustige wijkje in een mum van tijd in een oorlogsgebied: ooit bevriende buurtbewoners komen lijnrecht tegenover elkaar te staan in hun radeloze zoektocht naar water.

Wanneer haar ouders op een dag niet terugkeren en zij en haar broertje de dood in de ogen kijken, ziet Alyssa zich gedwongen drastische beslissingen te nemen.

dor

Samenvatting

In de straat bij Alyssa zijn de veranderingen van de droogte goed zichtbaar. Buren mogen hun tuinen niet meer besproeien en zwembaden zijn leeg. Alleen bij haar buurjongen Kelton lijkt alles op orde. Wanneer er geen water meer uit de kranen komt lijkt iedereen eerst nog vrij rustig. Alyssa, haar broertje Garrett en hun oom gaan snel naar een supermarkt om water in te slaan. Daar wordt al snel de chaos zichtbaar. Mensen raken in paniek!

Kelton komt uit een wat typisch gezin. Zijn vader heeft zich al jaren voorbereid op een soort ‘eind der tijden’ en is goed voorbereid. Zij hebben dus ook geen last van de Tap-Toe. Zij hebben medicijnen, genoeg water en ook elektriciteit (dit valt namelijk ook vrij snel uit). Kelton heeft al jaren een oogje op zijn buurmeisje Alyssa en besluit haar te helpen door wat extra water te geven. Wanneer de ouders van Alyssa en Garrett niet thuiskomen van hun tocht om water te halen besluit Kelton met Alyssa en Garrett mee te gaan om te helpen zoeken.

De reis die de tieners maken is niet zonder gevaar. Inmiddels zijn er overal opstootjes en ruzies ontstaan en wordt het op straat steeds gevaarlijker. Mensen vechten letterlijk voor hun leven om maar aan water te komen.

De schrijfstijl van Neil en zoon Jarrod sluit perfect bij elkaar aan. Geen enkel moment merk je dat het verhaal door twee auteurs geschreven is. De situatie is ook zeer realistisch geschreven en zou zo maar in het echte leven kunnen afspelen. De spanning is gedurende het hele boek aanwezig en is nergens saai.

Richting het plot wordt duidelijk beschreven wat droogte met mensen doet. Mensen veranderen in egoïstische, gevaarlijke wezens. Iedereen denkt alleen nog maar aan overleven ten koste van alles en iedereen.

Je leest het verhaal vanuit verschillende perspectieven. Allereerst vanuit Alyssa en Kelton en later voegen zich daar nog twee tieners bij die zich tijdens de vlucht bij het drietal voegen. Juist deze verschillende karakters zorgen voor een afwisselende manier van lezen. Elk personage ervaart de situatie anders en handelt daar ook anders naar. Dit maakt het verhaal divers en prettig om te lezen.

Dor is een verhaal wat bij mij absoluut is blijven hangen. Wat als de situatie uit het boek nou eens een toekomstbeeld is van onze wereld? Wat zou ik dan doen? Deze gedachte maakt het verhaal misschien nog wel aangrijpender….

Informatie

Dor – Neil & Jarrod Shusterman

Uitgeverij Fantoom

Hardcover, 416 pagina’s

ISBN: 9789059246676

Prijs: €22,50

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge