Follow:
boeken, review

Een perfecte illusie – Annette van Luyk

eenperfecteillusie

Iedereen heeft weleens gehoor van internetoplichting. Dit kan op heel veel manieren natuurlijk. In ‘Een perfecte illusie’ gaat hoofdpersonage Ellen in op avances via internet. Dit komt haar duur te staan….

“Aha, nu snap ik de nickname LostInTranslation, hij is inderdaad een beetje de weg kwijt in de vertaling van zijn stukje. Duidelijk door Google Translate gehaald. Ik bekijk zijn foto’s en profiel, dat in correct Engels is opgesteld, en ik moet zeggen, het ziet er allemaal zeer aantrekkelijk uit. Een sportieve man zo te zien, hij doet aan fitness, houdt van zeilen en reizen, en is op zoek naar de vrouw van zijn dromen. Hij is niet geïnteresseerd in een onenightstand, maar hoopt een serieuze partner te vinden die samen met hem de wereld rondreist voor zijn werk als weg- en waterbouwkundig ingenieur. Hij houdt van Italiaans en Thais eten, precies mijn favorieten!”

Achterflaptekst Een perfecte illusie

“Volledig in de ban raken van een man op een datingsite. Hoe dom kun je zijn? Dat vraagt Ellen – gescheiden, kinderen het huis uit – zich ook af, wanneer ze bedrogen uitkomt na een hevige online verliefdheid. Gedesillusioneerd en bijna bankroet, besluit ze het er niet bij te laten zitten. Ze gaat op zoek naar de man die haar zo heeft belazerd. Dat brengt haar naar Ghana, waar ze in aanraking komt met de praktijken van de ‘Sakawa-boys’, jongens die op slinkse wijze Westerse vrouwen tot hun slachtoffer maken. Maar haar zoektocht is niet zonder gevaren…”

eenperfecteillusie

Samenvatting

Na een flink aantal jaren alleen te zijn is Ellen weer toe aan een relatie. Haar ex-man heeft ook een nieuw leven opgebouwd en Ellen is daar ook aan toe. Via internet komt ze in contact met John, een Amerikaan. Ze mailen al vrij snel constant heen en weer en Ellen merkt dat ze steeds meer uitkijkt naar deze mailtjes. Al vrij snel krijgt ze gevoelens voor een man die ze nog nooit heeft ontmoet. Die wil is er wel, maar telkens wordt op het laatste moment de afspraak afgezegd. John laat weten dat het met geld te maken heeft dat hij niet naar Ellen toe kan komen en Ellen besluit hem financieel te helpen. Als dit bedrag op een gegeven moment de spuigaten uitloopt, en Ellen aangeeft de financiële steun niet meer te kunnen opbrengen, verbreekt John het contact. Wat moet Ellen nu?

Als Ellen erachter komt dat ze is belazerd valt ze in een gat. Ze wil niemand spreken of zien en schaamt zich diep. Hoe had ze zo stom en naïef kunnen zijn? Ze gaat op onderzoek uit. Wie is dan die man op de foto van het profiel van John? Als ze erachter komt dat John eigenlijk Solomon heet, een man uit Ghana, werkt ze een plan uit.

Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm. Dit zorgt voor een prettig leesbaar verhaal. Het eerste gedeelte in het boek is voor een nuchter iemand als ik niet heel begrijpelijk, maar zeker geloofwaardig. Er zijn veel vrouwen die in dit soort praktijken verzeild raken en zich van geen kwaad bewust zijn. Hierin kan je je als lezen nog wel enigszins in vinden. Het gedeelte verderop in het boek waarin hoofdpersonage Ellen besluit zelf naar Ghana te gaan om haar fraudeur op te sporen ging wat mij betreft wel wat te ver. Wat zou dat überhaupt voor nut hebben? Omdat het verhaal als een geloofwaardig verhaal wordt neergezet, een romanvorm, kon ik mij hier niet echt in vinden.

Wat positief aan het verhaal bijdraagt is de achtergrond rondom personage Solomon. Dit personage wordt goed uitgediept en je leest waarom hij tot deze manier van fraude is gekomen. Je leest zijn ervaring en gevoel erbij en ook dat het voor hem niet altijd zonder gevaar blijkt te zijn. Ik kreeg zelfs een klein beetje medelijden met Solomon.

Wanneer je dit boek ingaat zonder al teveel waarde te hechten aan geloofwaardigheid is het een prima boek om te lezen. Het verhaal loopt prettig en Annette van Luyk heeft de hoofdpersonages goed uitgewerkt.

Informatie

Een perfecte illusie – Annette van Luyk

Uitgeverij de Fontein

Paperback, 304 pagina’s

ISBN: 9789026144165

Prijs: €17,50

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliatelink **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge