Follow:
boeken, kids

Hendrick de Hollandsche indiaan – Bianca Mastenbroek

Hendrick de Hollandsche indiaan’ is een boek die al in de prijzen viel. Namelijk de Jonge Beckman en de Thea Beckmanprijs 2019! Toen ik dit boek las kreeg ik ook meteen zo’n gevoel dat dit een boek zal zijn waar over heel wat jaren nog steeds in wordt gelezen. Het idee zoals ‘Een kruistocht in spijkerbroek‘ en ‘Koning van Katoren‘. Een boek met een prachtige boodschap en geschiedenislessen voor jong en oud!

Synopsis ‘Hendrick de Hollandsche indiaan’

Ik heb gedroomd over rivieren vol bloed. Niet alleen mijn volk stierf, ook Moeder Aarde werd platgetrapt onder de vele voeten van de witte man. Het pad dat we nu bewandelen, leidt naar de dood.

Het is 1659. De Nederlandse pioniers in het nog onontgonnen Amerika eigenen zich steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegezogen in de strijd tussen de barbaarse indianen en de vrome Hollanders.

Als hij gevangen wordt genomen door de meedogenloze vijand denkt hij dat zijn laatste uur geslagen heeft. Maar hoe langer Hendrick zich onder hen bevindt, hoe meer hij zijn beeld moet bijstellen…

Hendrick, de Hollandsche indiaan is een indrukwekkend verhaal over de botsing tussen twee culturen en over de gevolgen van de Nederlandse expansie en handelsdrift voor een trots en vredelievend volk.

Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Samenvatting

Het verhaal begint met Hendrick die op een schip zit met zijn vader en jongere broer. Hij heeft altijd het gevoel gehad dat zijn vader hem niet stoer en mannelijk genoeg vindt. In de ogen van zijn vader is de jongere broer van Hendrick eigenlijk veel “beter”. Dit maakt Hendrick onzeker en hij neemt zichzelf voor om zijn vader te overtuigen van zijn mannelijkheid. Wanneer Hendrick in Amerika aankomt blijkt al snel de vijandigheid van de blanken tegenover de “wilden”. Hendrick weet dan ook niet beter dan dat de wilden slecht zijn.

Wanneer op een avond een groep soldaten blijkt te zijn aangevallen wordt er een groepje mannen/jongens opgeroepen om hen te gaan zoeken. Hendrick wil zich bewijzen en besluit mee te gaan. Tijdens deze trip komen ze een groepje slapende indianen tegen en hier gaat het mis. Hendrick neemt een verkeerde beslissing en schiet een onschuldige indiaan dood. Op dat moment voelt hij zich wel heel heldhaftig, maar wanneer blijkt dat de commandant helemaal niet blij is met deze actie besluit Hendrick zijn mond te houden dat hij achter de daad zit. De commandant is bang voor wraak van de indianen en zijn angst blijkt waarheid te worden wanneer een groep blanken, waaronder Hendrick, gevangen genomen wordt door de indianen.

Vanaf dat moment grijpt het verhaal je helemaal. Je ziet de volwassen verandering in Hendrick hoe hij omgaat met de angst van het gevangenschap. Wanneer blijkt dat de wilden toch niet zo kwaadaardig zijn als hij altijd heeft gedacht krijgt Hendrick te maken met vragen, worstelingen in zijn gevoel en verwarring. Hoe kan het dat zijn volk altijd alleen maar gruwelijke verhalen over de indianen heeft verteld? Deze mensen zijn toch helemaal niet zo kwaadaardig?

Bianca Mastenbroek weet op een prachtige manier de geschiedenis in een heel aantrekkelijk jasje te steken. De beschrijvingen van de verschillende bevolkingsgroepen en hun gebruiken vond ik zeer pakken en interessant. Ook de gebruiken bij de indianen en hun manier van leven in die tijd wordt zeer uitgebreid en beeldend beschreven. Dit boek heeft mij geboeid van het begin tot het einde. Een prachtig boek om te lezen en een hoop van te leren!

Informatie

Hendrick de Hollandsche indiaan – Bianca Mastenbroek

Uitgeverij De Vier Windstreken

Hardcover, 378 pagina’s

ISBN: 9789051166279

Prijs: €16,95

Verkrijgbaar bij de boekhandel en bij Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply chucky1012

  Dit lijkt me een prachtig boek.
  Ook leerzaam.

  Xoxo

  februari 26, 2020 at 12:59
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge