Follow:
boeken

Het eerlijkheidsexperiment – Clare Pooley

Voor de cover krijgt dit boek van mij al een 10! Wat een gezellige en sfeervolle cover heeft dit boek. Ik zou wel in dat gezellige tentje willen zitten met een cappuccino en een boek. En zo wordt de sfeer van dit café, wat toch centraal staat in dit boek, ook weergegeven. Een tentje waar je heerlijk even kunt bijkomen. Dit boek heeft mij meegenomen in een ontzettend leuk en mooi verhaal.

Synopsis ‘Het eerlijkheidsexperiment’

Iedereen liegt over zijn leven. Wat zou er gebeuren als je aan een wildvreemde de waarheid vertelt? Dit is de vraag die de 79-jarige weduwnaar Julian Jessop stelt op de eerste pagina van een groen schrift dat hij achterlaat in een café. Op de kaft van het schriftje staat ‘Het eerlijkheidsexperiment’. Monica, de eigenaresse van het café, ziet het schrift liggen en besluit de uitdaging aan te gaan en de waarheid over haar leven in het schrift op te schrijven. Ze legt het weer terug op tafel en zo gaat het door: vijf andere mensen zullen het boekje vinden en na het lezen van de persoonlijke verhalen van anderen hun eigen waarheid op papier zetten. De wens van de oude Julian Jessop wordt vervuld op de meest onverwachte en hartverwarmende wijze.

Samenvatting

Een sneeuwbaleffect, dat was het eerste woord wat bij mij opkwam toen ik het boek uitgelezen had. Je hebt wel eens van die oproepen om een ‘Random act of Kindness’ te doen, en dat degene die dit ontvangt dan ook iets goeds voor een ander doet. Zo ontstaat er een mooie ‘ketting’ van goede daden. Dat brengt het schriftje in dit boek ook teweeg. Alhoewel niet alle goede bedoelingen zo goed uitpakken….

Julian is een oude eenzame man. Hij is wat verbitterd en rouwt nog steeds om de dood van zijn vrouw wat al vele jaren in het verleden ligt. Eigenlijk heeft hij behoefte aan gezelligheid, een luisterend oor en meer uitdaging in zijn leven. Hij had nooit kunnen bedenken dat zijn actie met het schriftje zijn leven zo zou veranderen. Ook Monica, die het druk heeft met haar café, is eigenlijk eenzaam. Zij verlangt ernaar om moeder te worden en ziet dat verlangen steeds groter worden, maar de mogelijkheid steeds meer afnemen vanwegen haar leeftijd. En ook de andere personages hebben ieder een interessant verhaal, een verslaving, een slecht huwelijk…..wanneer deze mensen door het schrift toch met elkaar verbonden raken blijkt dat ze eigenlijk heel veel voor elkaar kunnen betekenen…

Mening

Allereerst: Laat hier alsjeblieft een film van komen?!! Dit boek is echt materiaal voor een heerlijke feel good film à la Notting Hill.

Dit boek bevat eigenlijk niet één verhaal, maar allemaal interessante levensverhalen in één. Ik werd in het verhaal gezogen en met een lach en een traan heb ik dit boek uitgelezen. Geweldig! Ik weet zeker dat er heel veel mensen zijn die dit boek zullen verslinden en stiekem zelf zo’n schriftje zouden willen vinden. Want dat het een avontuur teweeg brengt is gegarandeerd.

Informatie

Het eerlijkheidsexperiment – Clare Pooley

Uitgeverij Cargo

Paperback, 405 pagina’s

ISBN: 9789403186801

Prijs: €19,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en online oa bij Paagman (gratis verzenden)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge