Follow:
boeken

Het laatste leven – Mohlin & Nyström

Hou je, net als ik, van een steengoede thriller? Dan is dit een aanrader! Ik hou sowieso erg van Scandinavische thrillers, ze zijn tot op het laatste moment spannend en hebben vaak een plottwist waat je ‘U’ tegen zegt. Toen ik van uitgeverij Harper Collins een nieuwe thriller ontving, heerlijk dik, kon ik ook niet wachten om er in te gaan lezen. Inmiddels heb ik het boek al een tijdje uit en werd het hoog tijd om jullie over dit boek vertellen. Want tijdens deze lockdown is een goede thriller een heerlijke tijdvulling.

Synopsis ‘Het laatste leven’

Wanneer FBI-agent John Adderley na een mislukte infiltratie in een drugskartel met schotwonden in een ziekenhuis is Baltimore ontwaakt, weet hij dat hij zo snel mogelijk van de radar moet verdwijnen. Hij krijgt een nieuwe identiteit en vertrekt naar zijn geboorteland Zweden. Daar wordt hij onderdeel van het coldcaseteam van Karlstad dat zich bezighoudt met een tien jaar oude vermissingszaak.

De verdwijning van het tienermeisje Emelie Bjurwall is voor iedereen altijd een raadsel gebleven. De politie heeft destijds wel wat sporen op een hoge klif aangetroffen, maar het lichaam van de miljonairsdochter is nooit gevonden. Met zijn Amerikaanse mentaliteit kost het John moeite een plek te vinden tussen de Zweden, temeer omdat de zaak persoonlijk is: de hoofdverdachte is namelijk niemand minder dan zijn halfbroer.

John bijt zich in de zaak vast, maar moet tegelijkertijd op zijn hoede blijven, want als het drugskartel lucht krijgt van een onconventionele detective die zich ophoudt in een Zweedse provinciestadje is hij zijn leven niet meer zeker.

Samenvatting

Al vanaf het begin heeft dit boek je in de greep. Je valt meteen in een spannende situatie waarin een drugsbaas zijn bendeleden het vuur aan de schenen legt omdat hij het idee heeft dat er een infiltrant tussen hen zit. John voelt de bui al hangen dat hij ontmaskerd is. Bloedstollend en meteen spannend weet dit boek je als lezer mee te nemen.

John en Trevor zijn beide geïnfiltreerd binnen dit drugskartel en moeten onderduiken na uit het drugskartel te zijn ontsnapt. Voor John is dit het uitgelezen moment om zich te gaan verdiepen in een Cold Case zaak in Zweden. Zijn moeder heeft hem een noodkreet gestuurd dat zijn halfbroer echt onschuldig is aan de mogelijke moord van het verdwenen meisje. John besluit met een nieuwe identiteit bij het Cold Case team aan te sluiten en op deze manier op een neutrale manier te kijken naar de zaak. Ook als blijkt dat zijn broer wel schuldig is zal hij niet schuwen die waarheid aan het licht te brengen.

Het verdwenen meisje Emelie, dochter van Heimer en Sissela, verdween tien jaar geleden spoorloos. Destijds zijn er sporen gevonden op een plek waar Emelie in de buurt zou zijn geweest die naar de halfbroer van John hebben geleid. Deze heeft echter altijd gezegd dat hij Emelie niet heeft gekend. Sprak hij de waarheid?

Conclusie

Een debuut vind ik altijd erg leuk om te lezen. Het laat je meteen kennismaken met een schrijfstijl van een auteur (of zoals in dit geval, een auteursduo) en dan weet je meteen of je in de toekomst meerdere boeken van deze auteur(s) wil lezen. Soms kan het zijn dat boeken die door een duo zijn geschreven het verhaal niet vloeiend in elkaar overloopt. Bij ‘Het laatste leven’ is niet te merken dat het om een schrijversduo gaat. Het verhaal loopt overal vloeiend in elkaar over.

Voor een debuut vond ik deze thriller sterk. Het hoofdpersonage vond ik sympathiek en had fijne humor. Ook werden de verhaallijnen goed opgebouwd en zaten er goede plottwists in. Mijn enige kritiekpuntje is dat ik het oplossen van sommige raadsels in het Cold Case verhaal wel iets té makkelijk en toevallig vond. Naar mijn idee kan iets wat 10 jaar lang niemand is gelukt, niet door John binnen no time opgelost worden. Hier had ik liever wat minder toevalligheden gezien en iets meer expertise van het Cold Case team. Verder vond ik dit een veelbelovend debuut. Smaakt naar meer!

Informatie

Het laatste leven – Mohlin & Nyström

Uitgeverij Harper Collins

Paperback, 448 pagina’s

ISBN: 9789402705485

Prijs: €21,99

Dit boek is verkrijgbaar bij de boekhandel, bijvoorbeeld Paagman

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvanger van de uitgever **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge