Follow:
boeken

Het overgebleven kind – Rhiannon Navin

het overgebleven kind

‘Pof 16-Pof 17-Pof 18 ….. die nu echt heel hard klonken, en gegil in de gang en nog meer huilen in de kast. Miss Russell stopte met praten tegen ons en praatte weer in haar telefoon: ‘O, god, hij komt dichterbij. Komen jullie eraan? Komen jullie eraan?’

Dit boek is heftig, maar absoluut het lezen waard. Het neemt je mee in de wereld van een zevenjarig jongetje die iets verschrikkelijks meemaakt. Neemt je mee in een gezin die iets verschrikkelijks meemaakt. Hoe ga je verder met leven na zoiets tragisch?

Achterflaptekst ‘Het overgebleven kind’

De zevenjarige Zach is getuige van een gruwelijke schietpartij op zijn school, waarbij vijftien kinderen omkomen, onder wie zijn oudere broer Andy. Vanaf dat moment is Zachs leven opgedeeld in de periode voor én de periode na de schietpartij. Omdat Andy vaak gemeen tegen hem was, is Zach soms blij dat zijn broer er niet meer is. Maar mag dat wel?

Het liefst heeft Zach dat alles weer normaal is, want hij weet niet hoe hij met het verdriet van zijn ouders en met zijn eigen gevoelens moet omgaan. Hij wil dat zijn moeder er weer voor hem is, in plaats van dat ze alleen maar met de dader bezig is. En hij wil dat zijn vader naar hem kijkt en niet dag in dag uit naar buiten staart. Om een gevoel van geborgenheid te hebben, trekt Zach zich terug in de kledingkast van Andy. Daar vindt hij rust en ontspint zich een heel nieuwe wereld voor hem.

het overgebleven kind

Samenvatting

Het verhaal wordt verteld vanuit de zevenjarige Zach. Het hele boek wordt vanuit zijn perspectief verteld dus je leest vanuit de gedachten van een klein kind. Dit zal wellicht voor sommige mensen een reden zijn het boek niet op te pakken. Ik stoorde mij daar niet aan omdat ik het ook wel gewend ben naar een kind van die leeftijd te luisteren 😉

Vanaf het allereerste moment neemt het boek je mee naar die verschrikkelijke gebeurtenis op de school van Zach en Andy. Het moment dat de schutter de school inloopt en begint te schieten wordt zo beeldend beschreven dat ik het met een brok in mijn keel las. Héél even overwoog ik te stoppen omdat het zo heftig voor mijn geestesoog verscheen. Toch ben ik heel blij dat ik verder ben gaan lezen omdat het rouwen van Zach en de ouders juist heel boeiend was om te lezen.

Vanaf het moment dat duidelijk wordt dat Andy bij de dodelijke slachtoffers zit stort de moeder van Zach in. Zijn vader probeert er nog voor Zach te zijn maar heeft natuurlijk ook zoveel emoties en zorgen om zijn vrouw dat dit een moeilijke opdracht blijkt. Zach voelt al snel aan dat hij ’teveel’ is en trekt zich terug met zijn eigen verdriet. Door zich in de kast op de kamer van Andy terug te trekken, te praten tegen Andy, boos te zijn op Andy probeert Zach zich door de dagen heen te slepen. Hij gaat niet naar school vanwege de traumatische gebeurtenissen, maar thuis is er eigenlijk ook niemand voor hem die er voor hém is.

Zodra duidelijk wordt wie de dader is, en dit de zoon van de conciërge blijkt te zijn, heeft de moeder van Zach maar één doel. De ouders aan de schandpaal nagelen omdat zij niet hebben weten te voorkomen dat hun zoon een bloedbad heeft aangericht. Ze komt op tv bij talkshows, geeft interviews en wordt gedreven door haatgevoelens. Zach kan hier niet mee omgaan, de conciërge is namelijk een hele lieve man en hij voelt plaatsvervangende schaamte en een hoop verdriet door de acties van zijn moeder.

In het gezin gaat het steeds slechter en Zach hoopt met een laatste wanhopige poging alles weer een beetje beter te krijgen in zijn leven…

het overgebleven kind

‘Alle emoties die door de zevenjarige Zach heengaan voel je als lezer tot in het diepste van je ziel. Eén van de meest aangrijpende boeken die ik las dit jaar’

Informatie

Het overgebleven kind – Rhiannon Navin

Uitgeverij HarperCollins

Paperback, 384 pagina’s

ISBN: 9789402700787

Prijs: €19,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge