Follow:
boeken

Het weeskind – Pam Jenoff

Een boek waar het verhaal gaat over de periode van de Tweede Wereldoorlog vind ik altijd indrukwekkend. Geschiedenis was vroeger al één van mijn favoriete vakken op school (die van mijn twee pubers trouwens niet), en ik luisterde altijd graag naar alle verhalen over deze periode die mijn opa zo goed kon vertellen. Toen er een persbericht van dit boek in mijn mail kwam wilde ik het ook heel graag lezen.

Synopsis ‘Het weeskind’

Als de 16-jarige Noa zwanger blijkt te zijn van een nazisoldaat wordt ze gedwongen haar kind af te staan. Ze moet haar ouderlijk huis verlaten en komt terecht in een kamer boven een klein station. Op een dag ontdekt ze een goederenwagon met tientallen Joodse baby’s die op weg zijn naar een concentratiekamp. Noa denkt aan het kind dat van haar is afgenomen en in een opwelling vlucht ze met een van de baby’s.

Ze vindt onderdak bij een Duits circus en om daar niet op te vallen bekwaamt ze zich in trapezewerk. Intussen probeert ze zich niets aan te trekken van het vijandige gedrag van Astrid, haar collega-trapezewerkster. Tussen de twee vrouwen, die aanvankelijk rivalen zijn, ontwikkelt zich echter algauw een hechte band. Maar wanneer het circus niet langer bescherming kan bieden, is het de vraag of hun vriendschap sterk genoeg is. Of zullen geheimen die ze bij zich dragen alles kapotmaken?

Samenvatting

Het verhaal is meteen al heftig wanneer Noa moet zien te overleven op een treinstation als schoonmaakster. Heel beeldend en heftig wordt beschreven dat Noa de coupé vindt met al die Joodse baby’s. In de vrieskou, sommige baby’s al overleden…. Heel heftig om voor te stellen dat zoiets echt gebeurd is.

Wanneer Noa op de vlucht slaat en in het Duitse circus terecht komt blijkt al snel dat dit circus tevens een schuilplaats is voor Joodse mensen. Dit zijn feiten die ik erg interessant vond om te lezen. Hoe creatief mensen werden in het verbergen van Joodse mensen en hoeveel ze op het spel zetten daarvoor.

Je leest vanuit het perspectief van Astrid, een Joodse vrouw uit Duitsland die weg moest uit haar vertrouwde omgeving. Ze was getrouwd met een Duitse man die verplicht werd te scheiden van zijn vrouw omdat ze Joods was. Een heftige periode voor Astrid breekt aan als ze merkt dat haar hele familie is verdwenen. Bij haar overbuurman, die een circus heeft, kan ze haar vroegere beroep als trapeze artiest oppakken in ruil voor onderdak en bescherming. Astrid is een teruggetrokken persoonlijkheid die gedurende het verhaal wat lijkt te ontdooien.

Noa is een erg impulsief personage. Zo neemt ze een aantal keren een beslissing die ik niet altijd even geloofwaardig vond. Ze ontmoet in een dorpje waar het circus op dat moment staat een jongen, de zoon van de burgemeester. Deze burgemeester is niet te vertrouwen, en toch, na een ontmoeting van een paar minuten met de jongen, besluit Noa haar leven en dat van haar geadopteerde baby op het spel te zetten door roekeloos na spertijd het circusterrein te verlaten. Dit voorbeeld, en nog een aantal andere, vond ik jammer. Dit haalde de geloofwaardigheid van het verhaal er voor mij een beetje vanaf.

Het verhaal leest verder erg prettig en de omschrijving van het circusleven vond ik erg leuk om te lezen. Deze setting heeft ervoor gezorgd dat ik het verhaal toch, over het geheel genomen, ben gaan waarderen. Of het einde van het boek dan ook wel of niet geloofwaardig overkwam maakte voor mij dan ook niet meer uit.

Informatie

Het weeskind – Pam Jenoff

Karakter Uitgevers

Paperback, 380 pagina’s

ISBN: 9789045218038

Prijs: €21,50

Verkrijgbaar bij de boekhandel en bij Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge