Follow:
lifestyle, samenwerking

Hoe blijf jij je smaakpapillen stimuleren?

Als je net bent geboren, dan ben je nog geen enkele smaak gewend. Gaandeweg, als je steeds meer gaat drinken en eten, leer je nieuwe smaken kennen. Elke smaak die je voor het eerst ervaart is een hele ontdekking, en leidt bij kleine kinderen niet zelden tot behoorlijk verbaasde blikken, soms zelfs blikken van afschuw. Niet zo vreemd: je proeft iets dat je nog nooit eerder hebt geproefd, en dat is behoorlijk wennen. In de loop der jaren leer je op deze manier echter steeds meer smaken kennen, en waarderen, en komen er steeds minder momenten waarop je iets proeft dat je nog nooit eerder hebt ervaren. Best jammer, eigenlijk, want naarmate we ouder worden gaan we het ervaren van nieuwe smaken juist meer waarderen. Gelukkig zijn er manieren om dit toch te blijven doen.

Iedere maand een nieuw gerecht

Een leuke manier om je smaakpapillen een beetje bij de les te houden, is door minimaal één keer per maand een gerecht te eten dat je nog niet eerder proefde. Het liefst iets waar ook ingrediënten voor worden gebruikt die je nog niet kent, zodat je écht met nieuwe smaken te maken krijgt.

Dat klinkt lastig, op een bepaald moment heb je toch alles wel geproefd, zou je zeggen, maar er is meer mogelijk dan je denkt. Zeker als je een beetje over de grens durft te kijken, en gebruik maakt van (verse) kruiden. Op het gebied van kruiden is de Nederlandse keuken vrij beperkt, we grijpen steeds naar dezelfde vijf, zes soorten. Maar er zijn er veel meer, en steeds vaker ook gewoon in Nederland te koop. Veel van deze kruiden hebben unieke smaken, en zetten je smaakpapillen flink aan het werk.

Steeds nieuwe wijnen blijven ontdekken

Een andere goede manier om je smaakpapillen wakker te houden, is door regelmatig nieuwe wijnen te proberen. Geen drank heeft zulke complexe smaken als wijn, waarvan je vele ook nergens anders tegen zal komen. Wil je steeds nieuwe smaken ontdekken, dan kan bijvoorbeeld iedere maand of iedere week een nieuwe rode of witte wijn proberen een goede manier zijn. Misschien zal je merken dat je nieuwe smaken in eerste instantie niet zo lekker vindt, bijvoorbeeld de eerste keer dat je een Rioja wijn drinkt, maar je er naarmate je ze vaker ervaart steeds meer van zal gaan genieten. Een goede reden om lekker af te wisselen, en je smaakpapillen niet in te laten dutten. Het zou toch zonde zijn als er heel veel smaken zijn die je anders nooit zou ervaren!

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge