Follow:
boeken, In de spotlight, Nederlandse auteurs

In the Spotlight: Robert Bijman!

Vandaag weer een Nederlandse auteur aan het woord. Een heerlijk uitgebreid interview, dus pak een kop thee of koffie en lees gezellig mee!

Stel jezelf even voor:

Mijn naam is Robert Bijman. Ik woon in Amsterdam, ben 50 , heb een relatie, werk full time bij de Vrije Universiteit op de Debiteurenafdeling en ben de schrijver van drie SF Fantasy boeken uit de Segrijn & Sotalia boekenreeks getiteld: De Anumoria initiatie, de Eldurea deceptie en Fenyx. Ze worden door de Uitgeverij Zilverbron uitgebracht.

Hoe is het voor jou begonnen als auteur?

De allereerste keer dat ik iets op papier zette, dat leek op een verhaal, was tijdens mijn verblijf in Salem, India. Daar schreef ik in 1998 twee Engelstalige SF boeken en stuurde ze als een feuilleton naar een Indiase penvriendin in Bangalore. Na terugkeer in Nederland verdween het schrijven echter uit mijn dagelijkse leven. Tot een vriend mij in 2005 de titel noemde van een boek en mijn leven voorgoed deed veranderen. Het was “The Artist’s’ Way” van Julia Cameron. Als in een reflex kocht ik het meteen en begon ik er enthousiast in te lezen. Het zat vol creatieve opdrachten en wijze woorden. Een soort zoek-je-creativiteit-in-twaalf-weken boek. Een belangrijk onderdeel was het schrijven van de zogenaamde ochtendpagina’s. Iedere ochtend moest ik een uur eerder opstaan. Volgens de auteur zou de ego, het stemmetje in mijn hoofd, me niet lastig vallen met kritiek. Ik schreef drie maanden lang alle sores en oud zeer uit mijn leven. De ochtendpagina’s waren bij tijd en wijle zwaar, pijnlijk en confronterend. Zo doorbrak ik de creatieve blokkades in me, aldus de auteur. En ze had meer dan gelijk. Enkele weken nadat ik het boek uit had schoten er ineens allerlei filmische scenes door mijn hoofd en stapten de personages Tom en Shantea uit een mist mijn leven binnen. Vervolgens kwamen er nog veel meer personages tevoorschijn. Het leek op het begin van de film ‘Jesus Christ Superstar’, waarbij alle acteurs en actrices bijeen kwamen in een ruimte om vervolgens hun personages aan te nemen en de film te beginnen. Ik nam direct plaats achter mijn laptop en de ene na de andere scene stroomde uit mijn vingers. En nu ben ik alweer bezig met het vierde avonturenboek uit de serie.

Stephen King is één van jouw favoriete schrijvers las ik, welk boek van hem is je favoriet en waarom?

De Groene Mijl vind ik het mooiste boek. Ik las het boek als een feuilleton van zes boekjes. Destijds kwam er elke maand een boekje uit en kon ik niet wachten om het volgende deel te verslinden. In dit verhaal waren realisme en het bovennatuurlijke perfect in elkaar verstrengeld. Alle personages voelden heel snel als een deel van mijn familie. Het was het eerste boek dat mijn hartsnaar op de juiste manier raakte. Het tot leven wekken van het muisje Mr. Jingles zal ik nooit meer vergeten.

Waar haal jij je inspiratie voor je boeken vandaan?

Uit mijn eigen dagelijkse leven en ervaringen, uit het verleden en in het heden, uit alle films, series, boeken, muziek, kunst en via research op YouTube. Zodra ik, zoals nu, weer begin met een nieuw project komen vanzelf de zaken naar me toe waar ik over wil schrijven. De tijd van serendipiteiten zal weldra beginnen, het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl ik op zoek ben naar iets totaal anders.

Welk boek ligt er op dit moment op je nachtkastje?

Ik lees op dit moment het eerste deel van de Lilith trilogie van mijn collega auteur Kim Ten Tusscher getiteld “Gebonden in Duister”. Een boeiend geschreven verhaal.

Heb jij karaktereigenschappen van jezelf of een familielid verweven in de personages in je boeken?

Ik herken mezelf in zowel Tom als Shantea. Tom is grotendeels mijn jongere ik. Vroeger wilde ik ook nooit echt opvallen in een groep. Het liefst bleef ik verlegen op de achtergrond als de onzekere puber die ik was. Ik was goedgelovig en naïef. Ook had ik geen zin in confrontaties en was ik tegen elke vorm van verandering en geweld. Nu lijk ik meer op Shantea: zelfverzekerd, daadkrachtig, zelfstandig en eigenwijs.

Naast het schrijven, waar hou je nog meer van?

Films en series kijken, lezen (alleen wanneer ik niet werk aan mijn eigen boek), theater, gamen.

Stel, jouw boeken zouden verfilmd worden, welke acteurs zou jij uitkiezen voor jouw hoofdpersonages Tom & Shantea en de andere personages?

Ik zag laatst de verfilming van de Franse strip ‘Ravian’. De Engelse titel ‘Valerian’. Dane Dehaan en Cara Delevinghe zouden perfect zijn als Tom en Shantea. Maar Sophia Lillis en Finn Wolfhard van ‘It’ zijn ook geknipt voor de rollen. Verder zie ik Benicio Del Toro als Fango, Krister Henriksson (van Wallander) als Koning Azra, Helen Mirren als Koningin Shanka, Brad Pitt als Johan, Aliette Opheim (van de serie ‘Thicker than Water’) als Risa en Idris Elba als oom Zord. En dan is kleine Han dus een mini Brad Pitt versie.

Hoe breng jij jezelf in de juiste stemming om te gaan schrijven?

Soundtracks zijn de tickets naar mijn fantasiewereld. Vooral de filmmuziek van John Williams, James Newton Howard, Howard Shore en Hans Zimmer creëren voor mij de juiste schrijfsfeer. De Game of Thrones soundtracks van Ramin Djawadi helpen me ook goed bij het schrijven.

Als je in je hele leven nog maar 3 boeken zou mogen lezen, welke zouden dat dan zijn?

Pat Conroy – Strandmuziek

Stephen King – De groene mijl

Tolkien – In de Ban van de ring

Hoe heeft het schrijven jouw leven veranderd?

Ik heb fans sinds mijn eerste boek in 2014 uitkwam en dat is fantastisch. Het is zo leuk wanneer iemand naar me toe komt tijdens een boekenbeurs om me te vertellen dat hij of zij zo van mijn verhalen heeft genoten. Recensies krijgen vind ik spannend. Zie je ook eens hoe iemand anders je boeken ervaart. Ik heb een jongen die nooit las door mijn schrijven aan het lezen gekregen. En een Amerikaanse vrouw, die nog nooit Nederlands las, heeft mijn debuut met veel plezier gelezen en leest nu mijn volgende delen. Daar doe ik het voor. Ik vind het een heerlijke gedachte dat ik mensen met mijn verhalen uit hun leven weg kan halen, zodat ze mijn fantasiewereld binnen kunnen wandelen om alles om hen heen voor een paar uur te vergeten. Daarbij heb ik ook nog eens tientallen nieuwe schrijfcollega’s en vrienden erbij gekregen waarmee ik dezelfde ervaringen kan delen. Ik ben blij met mijn Zilverfamilie. Schrijven is nu mijn tweede baan. Alleen zie ik het schrijven niet als werk. Het schrijven in de weekenden, avonden en tijdens de opgenomen vrije dagen doe ik met veel plezier. Ik krijg er energie en voldoening van. Zeker als alles aan het einde van het nieuwe verhaal weer perfect klopt. Het is fantastisch om degene te zijn op deze wereld die het gehele verhaal als eerste mag ervaren. Ik ben daar heel erg dankbaar voor.

Wat kunnen we in de toekomst nog meer van jou als auteur verwachten?

Op dit moment schrijf ik aan het vierde deel van de Segrijn en Sotalia reeks, getiteld ‘Onyx’. Het boek komt in 2019 uit bij Uitgeverij Zilverbron. Het vijfde en laatste deel uit de serie staat voor 2021 gepland. Verder zal ik in boek vier een nieuw personage introduceren dat uiteindelijk een nieuwe SciFi boekenreeks zal krijgen. Het gaat over een premiejager die door het universum reist op zoek naar voortvluchtige criminelen van andere planeten. Het is gebaseerd op de Engelse SF boeken die ik in India heb geschreven.

Extra informatie:

Op mijn site vind je de eerste dertig pagina’s van mijn drie boeken als Pdf. Zo kun je alvast een beetje van de stijl en de sfeer proeven. Ook vind je daar de recensies van mijn boeken en een geschrapt hoofdstuk van boek 2. Geniet ervan.

https://anumoria.wixsite.com/fenyx

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply chucky1012

  Zo leuk dat hij in India had gewoond want daar komen ook mijn voorouders vandaan.
  Interessant hoe deze schrijver begonnen was met schrijven en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt.

  maart 22, 2018 at 06:45
 • Reply Martijn

  Heel interessant om te leren over de ochtendpagina’s, dat lijkt mij een erg confronterende methode om jezelf te leren kennen. Maar ook effectief, elke morgen een uur lang je hoofd legen en kritisch naar jezelf kijken dan komen er dingen naar boven!

  maart 26, 2018 at 15:46
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge