Follow:
boeken, In de spotlight, Nederlandse auteurs

In the Spotlight: Roselynd Randolph

Vandaag weer een Nederlandse auteur in de Spotlight! Hou je van urban- en dark fantasy? Lees dan snel verder en kom meer te weten over Roselynd Randolph. 

·                    Stel jezelf even voor:

Ik ben Roselynd Randolph, auteur van urban- en dark fantasy met hoofdpersonen van middelbare leeftijd, net als ik zelf. In 2009 begon ik met schijven en in 2013 verscheen het eerste boek. Inmiddels zijn we vier boeken verder en wordt het vijfde nu geschreven.

·                    Hoe is het voor jou begonnen als auteur?

Ik las altijd al veel fantasy en toen ik overging naar de categorie horror kwam ik tot de conclusie dat ik iets miste in de boeken. Een zekere diepte of andere kijk. Het is gemakkelijk om kritiek te hebben, maar kan jij het beter? Dat was voor mij een uitdaging. Dus ben ik gaan schrijven. Om te zien of het mij zou lukken om een ander type boek te schrijven.

·                    Als je nog maar 3 boeken zou mogen lezen tijdens je leven, welke zouden dat dan zijn?

Oh, dat is moeilijk … Ik denk in elk geval “winds of winter” van GRR Martin, dat moet nog uitkomen. Als ik het ooit nog eens te pakken krijg: “Paulus en de eikelmannetjes” vanwege de prachtige illustraties. Als kind vond ik dat fantastisch. Het is geschreven door Jean Dulieu. En als laatste “De grote Kattelogus” van Jos Brink, een bundeling van zijn kattencolums. Hilarisch herkenbaar en het beurt me altijd op.

·                    Waar haal jij je inspiratie voor je boeken vandaan?

Dat is deels uit het dagelijks leven en deels uit de geschiedenis. Ik lees veel historische romans.

·                    Welk boek ligt er op dit moment op je nachtkastje?

Dat zijn er twee: “Runenvuur” van Joanne Harris over de gebeurtenissen een paar jaar na Ragnarok, ter ontspanning en “Eerste licht” van Bodie en Brock Thoene. Dat is een historische roman over Jeruzalem ten tijde van de kruisiging en maakt deel uit van mijn studie m.b.t. mijn nieuwe boek.

·                    Wat was jouw lievelingsboek als kind?

Hmm … Dat waren en nogal wat. Maar ik denk toch wel de boeken over Jonker Willem van R. Feenstra en “The once and Future King” van TH White.

·                    Naast het schrijven, waar hou je nog meer van?

Ik ben dol op mijn honden en ik wandel veel. Ik ben niet een van die auteurs die èn kan lezen èn kan schrijven. Dan lopen bij mij de werelden door elkaar. Op dit moment heb ik een schrijfpauze omdat ik jureer voor Fantastels, een verhalenwedstrijd. Dat is ontzettend leuk om te doen.

·                    Je vertelt op je website dat weerwolven je ontzettend boeien. Omschrijf die fascinatie eens.

Vaak worden weerwolven als het ultieme kwaad gezien. Dat kan niet juist zijn omdat goed naast kwaad in ieder van ons zit. Wat maakt zo’n weerwolf “goed” (als je het uit elkaar rijten van je slachtoffers “goed” kunt noemen) of wat maakt zo’n wezen slecht? Waar komt het vandaan, wat ligt er aan ten grondslag? Welke angsten symboliseert de weerwolf? Ik ben dol op vragen en het zoeken naar de antwoorden daarop. Dus ik in het kort: de zucht naar kennis over de weerwolf, dat dreef me. Daarnaast speelt ook zeker het “warme” van een wolf een rol, vampiers zijn over het algemeen gekweld door hun verleden en zeer koel van natuur, afstandelijk. De weerwolf is een stuk hartstochtelijker, socialer en warmer. Zo’n nestgeur trekt me kennelijk aan.

·                    Hoe breng jij jezelf in de juiste stemming om te gaan schrijven?

Als eerste moet ik rust in mijn hoofd brengen. Dus ontspannen. Als dat niet lukt en mijn hoofd blijft overvol, schrijf ik die dag niet.

Verder speelt de plaats waar ik zit een grote rol; Ik heb de natuur nodig om te kunnen schrijven. Vaak zit ik in de tuin, zodra het weer het toelaat. In de winter zit ik binnen maar wel met uitzicht op mijn tuin. Niet dat hij zo mooi is, maar de leef geluiden en beelden uit de buurt, de vogels die neerstrijken om een hapje te doen, de wind die me komt bezoeken, het kijken naar de plantjes die groeien en met een beetje geluk, bloeien, dat maakt iets in me los. Het dagelijks leven met zijn problemen verdwijnt dan en ik sta open voor ideeën. Daarnaast moet het stil zijn, dus geen tv, radio, muziek of andere mensen om me heen. En thee! Liters, liters thee. Als het perfect moet zijn: dan de honden aan mijn voeten, snurkend of geeuwend.

·                    Heb jij karaktereigenschappen van jezelf of een familielid verweven in de personages uit de Varulven serie?

Niet bewust. Ik herkende af en toe mijzelf in Josh, toen ik het teruglas. Zijn humor en loyaliteit zijn wel van mij, vind ik. In Bloedengel zie ik niet zo gauw mijzelf of iemand uit mijn omgeving terug. Of je zou moeten zeggen dat elk personage een stukje Roselynd draagt. Maar nogmaals, dat is zeker niet met opzet gedaan.

·                     Hoe heeft het schrijven jouw leven veranderd?

Ik ben me veel bewuster geworden van de macht van het woord. Door mijn werk ben ik in aanraking gekomen met andere auteurs en de samen- en wisselwerking met hen is leerzaam en boeiend, waardoor ik groei als mens en schrijfster.

·                    Wat kunnen we in de toekomst nog meer van jou als auteur verwachten?

In elk geval nog een paar boeken in de wereld van Bloedengel, wel met andere hoofdpersonen. Er ligt ook nog een manuscript voor een paranormal romance dat zich afspeelt in de wereld van de Varulven. Dat al is proefgelezen dus dat zie ik ook nog wel in de schappen gaan liggen. En het staat al ontzettend lang op mijn lijstje om een streekroman te schrijven maar dat blijkt echt een vak apart waar ik me nog in moet bekwamen.

Ontzettend bedankt dat je mee wilde werken aan het interview Roselynd! Ik kijk er al naar uit om je boeken te lezen.

Wil je meer over Rosalynd lezen? Check haar website. Haar boeken kan je bestellen bij Bol.com.

Binnenkort weer een andere Nederlandse auteur in de Spotlight!

Liefs Hilde

** Dit artikel kan affiliatelinks bevatten. Zie mijn disclaimer **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply chucky1012

  Zo leuk om iets over een boekenschrijfster te weten…
  Fijn artikel.

  Xoxo

  februari 14, 2018 at 10:29
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge