Follow:
boeken

Meisje, vrouw, anders – Bernardine Evaristo

Sinds ik bij het Boek van de Maand team van Paagman zit lees ik veel boeken die anders op mijn plank in één van mijn boekenkasten zou blijven liggen.  Een goed voorbeeld is ‘Meisje, vrouw, anders…’, een boek wat al maanden in het Engels op mij lag te wachten. ‘Komt nog wel een keer’, zei ik constant tegen mijzelf. Maar we namen dit boek mee in onze keuze voor Boek van de Maand januari. Dus afgelopen december las ik (eindelijk) dit mooie boek. En het werd niet voor niets het Boek van de Maand van januari!

Synopsis ‘Meisje, vrouw, anders…’

Van Londen tot Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. Meisje, vrouw, anders volgt twaalf personages van kleur die op zoek zijn naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een sprankje hoop. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid.

Samenvatting

Dit boek leest anders dan een ‘normaal’ boek. Het is een mix tussen proza en poëzie, zonder punten en hoofdletters. Dit was voor mij wel even wennen en moet je wel liggen. Het boek leest echt als literatuur met een poëtisch element, doordat de auteur voornamelijk volzinnen gebruikt. Ik merkte dat ik er na een tijdje wel iets meer aan kon wennen, maar mijn favoriete manier van lezen zal het niet worden 😉

Mijn collega bij Paagman omschreef het mooi in het Paagmag online magazine: Hierdoor wordt het boek een doorlopend verhaal: het leven van de ene vrouw rollend in het volgende, zonder einde – net zoals het in het echte leven en de geschiedenis ook gebeurt. 

In het boek volgen we 12 vrouwelijke personages door de jaren heen. Stuk voor stuk krachtige zwarte vrouwen die ieder uniek zijn. Je leest hoe ze te maken krijgen met ongelijkheid, racisme en misvattingen. Door de onderlinge verschillen in leeftijd, achtergrond en karakters geeft dit een heel divers verhaal. Bernadine Evaristo legt de subtiele grillen en tekortkomingen van haar personages vast met bijtende humor. Maar ook de kwetsbaarheid wordt waar nodig duidelijk zichtbaar.

Wat mij een klein beetje ongeloofwaardig deed voorkomen waren het aantal LHBTI personages die zich binnen één groep bewogen. Het voelde voor mij een beetje té geforceerd aan, alsof Evaristo elke groep representatief in haar boek wilde hebben. Wat natuurlijk prima is, begrijp me goed.

Ik ben blij dat ik het boek eindelijk op mijn ‘gelezen-lijstje’ heb kunnen toevoegen. Het is een prachtig boek wat voor veel vrouwen herkenbaar zal aanvoelen, en wat je ook nog eens de ogen laat openen. Acceptatie, begrip en inlevingsvermogen gaan hand in hand met dit poëtische verhaal. Een terechte Booker Prize winnaar én Boek van de maand januari!

Informatie

Meisje, vrouw, anders – Bernardine Evaristo

Uitgeverij de Geus

Paperback, 496 pagina’s

ISBN: 9789044543506

Prijs: €22,50

Verkrijgbaar bij de boekhandel, bijvoorbeeld Paagman.

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge