Follow:
Uncategorized

No buy, bezuinigen, sparen en aflossen. Een nieuwe budget blog!

We zitten alweer in februari! Half december schreef ik mijn laatste ‘update-budgetblog’ en schreef ik dat ik ontzettend goed ging. De buffer ging top, de schulden bij Afterpay en Wehkamp waren weg en ik hield mij heel goed aan mijn boodschappenbudget. Ik ben nog steeds goed bezig, al merk ik dat het soms al ietsje “versloft”. Daarom nu weer even een update blog van mij. Ook om even weer een overzicht te krijgen en mijzelf te stimuleren.

Besparen

Het besparen gaat nog steeds erg goed. Ik ben nog zeer strikt met mijn boodschappengeld, al ben ik iets flexibeler en hou ik niet altijd geld over. Maar eroverheen gaan doe ik nooit! Ook nemen Andries en ik bij alles wat we moeten uitgeven weloverwogen beslissingen. Zo wil Andries soms iets teveel in één maand bestellen voor het huis, maar geef ik als advies om het wat meer te verspreiden. Hierin rem ik dan hem even af. Ik ben ook meer met de financiën bezig, dus heb ik meer overzicht.

Zo wil Thomas voor zijn verjaardag een mobiele telefoon. Hij wil namelijk dolgraag Pokémon Go buiten spelen en heeft hiervoor nu telkens de mobiel van een gezinslid nodig, niet handig! We zijn dus aan het kijken voor een tweedehands mobiel die we met dit voordelige Sim Only abonnement cadeau kunnen geven aan hem. Op deze manier komen we ook niet voor verrassingen te staan met torenhoge maandelijks kosten als we even niet alert zijn geweest ;-). Als we een goedkope mobiel kunnen scoren, wellicht via een familielid die zelf onlangs een nieuwe heeft aangeschaft, is Thomas al hartstikke blij. Hij wordt 10, en zal dus ook wat vaker zelfstandig op en neer naar school gaan, dan vind ik een mobiel eigenlijk wel een prettig idee. Om geen dure maandelijkse extra kosten erbij te krijgen is een voordelige Sim Only wel een vereiste!

Ook proberen we de kinderen aan te leren hun lichten uit te doen als ze uit hun kamer gaan, niet onnodig lang te douchen en bewust te worden van wat alles kost. Als ze zien dat wij ook zuinig aan doen, en van onze fouten hebben geleerd vwb sparen, hoop ik dat ze zelf ook hiervan leren. Amy spaart op dit moment voor haar rijbewijs en is steeds bewuster van haar financiële status. Fenna koopt amper wat en is denk ik meer bezig met andere dingen. Maar op die manier spaart ze onbewust wel. Thomas gaan we vanaf zijn tiende jaar meer bij het geld-verhaal betrekken. Hij krijgt al wel zakgeld, maar dit gaat eigenlijk meteen naar zijn ‘zakgeld-rekening’. Na zijn verjaardag gaan we hem ook weleens iets cash geven (helft zakgeld cash, helft op de rekening) zodat hij kan gaan leren met geld om te gaan.

Hoe doen jullie dit met jullie kinderen?

Financiële status

In mijn budget blog van november schreef ik dat ik in juni 1000 euro op de buffer wilde hebben en alle schulden weg wilde hebben. In december kwam ik daar al op terug. Ik had mijn schulden al heel snel weggewerkt en met de buffer ging het ook fantastisch. Dus die 1000 euro kon ik wel even verhogen naar 3000. Tot vorige maand…….ik bleek een schuld bij onze bank helemaal over het hoofd te hebben gezien! De maandelijkse aflossing noteerde ik wel, maar ik dacht dat dit iets was wat bij de hypotheek hoorde! Super dom! Het bleek een lening te zijn die we bij het kopen van ons nieuwe huis hadden afgesloten. Een lening van 7K met een torenhoge rente….oeps! Mijn nieuwe doel werd dus geen 3000 op de buffer in juni, maar zo snel mogelijk die lening af te lossen. Want dat ging met het huidige maandbedrag anders nog héél lang duren.

We besloten dus een deel van de buffer alvast naar de aflossing te doen en elk extraatje, en elke maand een vast bedrag (wat anders naar de buffer zou gaan) naar de aflossing te storten. Voor 3 juni wil ik die lening weg! Inmiddels is het bedrag geslonken naar 42oo euro. Nog steeds belachelijk veel, maar we hopen dat we door even wat maandjes extra zuinig aan te doen die lening zo snel mogelijk afgelost hebben. Als die weg is, dan gaan we weer volop voor die buffer! (die overigens bijna 1700 euro nog heeft staan, dus ik mag absoluut trots zijn!)

Ook heb ik trouwens nog wat kleine potjes bij mijn bank (vakantie, uitje, Engeland, spaar voor onvoorziene uitgave), en deze hebben ook allemaal al wat kleinere bedragen. Dus ik ben echt meer dan dik tevreden!

Voor extra bespaartips kan je kijken op de site van de Consumentenbond. Veel tips!

Doelen!

Natuurlijk werkt het sparen en aflossen bijna niet als je geen doelen stelt. Dus ik heb nog steeds flink wat doelen en eisen waar ik mijzelf aan wil houden:

  • Voor 3 juni de lening afgelost hebben
  • Boodschappenbudget bijgesteld naar 130 euro per week (en mij hieraan houden)
  • No Buy periode tot 1 april
  • Elke maand minstens 500 euro aflossen en ongeveer 200 euro sparen (over de verschillende potjes verdeeld)
  • Blijven budgetteren (ik merk dat ik soms een week niets opschrijf en dan mijn focus ook verlies)
  • Blijven praten over de financiën met mijn man zodat we op één lijn blijven
  • Op 31 december 2121 de buffer op 5K hebben staan

Ik hoop dat zodra de winkels weer opengaan mijn beloofde urencontract wordt verhoogd (ik ga 2 dagen extra werken). Mijn salaris gaat dan een stuk ophoog en met dat extra geld moet 3 juni een haalbare datum zijn om de lening weggewerkt te hebben. Ik ga ervoor!

Liefs Hilde

** Samenwerking **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge