Follow:
boeken

Paagman BOEK VAN DE MAAND FEBRUARI: VERWACHTING

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. In februari lezen we allemaal: Verwachting van Anna Hope.

Tekst van Paagmag 

Het Boek van de maand-team over Verwachting

Voel jij ook wel eens de druk om alles te moeten doen?

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Verwachting is een roman die de hoogte- en dieptepunten van vriendschap verkent. We volgen drie vrouwen: Hannah, Cate, en Lissa. De drie vriendinnen ontmoeten elkaar in het midden van de jaren 90, Lissa en Hannah op een cursus genaamd Feminisms, en Cate voegt zich later bij hun groep, wanneer ze door Hannah wordt opgevangen op het moment dat ze nergens anders heen kan. Je leert de drie hoofdpersonages kennen als jonge vrouwen: hoogopgeleid, vol verlangens, dromen en verwachtingen en klaar voor de rest van hun leven. De verhaallijn in 2010 laat zien wat er van hun verwachtingen terecht is gekomen. Het gewicht van de maatschappelijke verwachtingen heeft deze vrouwen gevangen in een patroon van succes, vruchtbaarheid en moederschap. Alle drie lijken ze vervreemd van wie ze waren en wat ze van het leven wilden. Het is alsof de doelen die ze alle drie nastreefden hen op hun eigen manier naar een plek hebben geleid waar ze niet verwacht hadden te zijn en zich daardoor verloren voelen. Ondertussen lijkt het gras steeds groener aan de overkant. Verwachting gaat over de druk die je jezelf op kan leggen doordat je het gevoel hebt dat anderen dat van jou verwachten of omdat je zelf er meer van had verwacht.

Niet alles wordt opgelost in het leven

Anna Hope benadert de problemen van de personages ieder op een eerlijke en realistische manier. Het drievoudige perspectief maakt je als lezer deelgenoot van de verlangens en innerlijke strijd die elk personage met zichzelf voert. De wijze waarop de vriendinnen allen verlangen naar hetgeen wat ze niet kunnen krijgen en tegelijkertijd teleurgesteld zijn in dat wat ze wel hebben, zet aan tot nadenken over wat een volwassen mens gelukkig maakt.

De relaties tussen de vriendinnen worden goed uitgediept; door de flashbacks naar hun jongere jaren word je meegezogen in hun onderlinge dynamiek. De gevoelens van angst, eenzaamheid en jaloezie voelen daarom erg dichtbij en menselijk. Hope weet van alle karakters ontzettend knap hun leefomgeving en milieu in te kleuren. Het liefdevolle maar burgerlijke en brave gezin van Hannah, het artistieke huis met de begroeide tuin van de alternatieve moeder van Lissa en het nieuwe kleinere leven van Cate in de voorstad komen allemaal helder tot leven in deze roman. Verwachting is een krachtig, slim en ontroerend verhaal over vriendschap en het vinden van geluk.

Nog meer tips

We lazen met het boek van de maand team nog een aantal boeken en hebben hier ook over getipt. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan hier verder.

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge