Follow:
kids, samenwerking

Veilig speelgoed voor baby’s

Twijfel je tussen dat leuke trekdiertje of die schattige rammelaar? Houd er dan rekening mee dat niet al het speelgoed even veilig of geschikt is. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind ongestoord en veilig kan spelen. Dan wil je je niet druk hoeven maken over het speelgoed. Het kan lastig zijn om het juiste speelgoed te selecteren voor je kindje. Daarom hebben we op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aanschaf van babyspeelgoed.

CE-markering

Indien het speeltje een CE-markering heeft, dan voldoet het aan de Europese regelgeving. Het is echter nog maar de vraag of het veilig is. Er is weinig controle op producten met de CE-markering. Keurmerken waarbij wel uitgebreide controles plaatsvinden zijn de Britse Standaard BS, het Duitse GS of het Amerikaanse ASTM.

Test het speelgoed

Kijk of het speelgoed een sterke geur heeft. Onveilig speelgoed verraadt zichzelf door een sterke of onaangename geur. Ga voor speelgoed dat geurloos is of een milde geur bevat. Kijk ook of er scherpe randjes of puntjes aan zitten. Je wil natuurlijk niet dat je kind zich per ongeluk bezeert tijdens het spelen. Check ten slotte of alle onderdelen stevig vastzitten. Als er iets losgaat, kunnen namelijk wél die scherpe randjes ontstaan. Dit wil je voorkomen!

Leeftijdsadvies

Het leeftijdsadvies geeft aan wat wel en niet geschikt is voor kinderen jonger dan drie jaar. Speelgoed is onveilig voor baby’s als het veel kleine onderdelen bevat. Kinderen onder drie jaar hebben de neiging veel in hun mond te stoppen. Het risico bestaat dat ze stikken. Let hierbij ook op batterijen. In speelgoed zitten die vaak goed afgesloten, maar kinderen kunnen ze ook uit de afstandsbediening halen.

Het kan daarnaast zijn dat een spel te lastig is voor een kind en om die reden niet passend is. Dus ook al bevat speelgoed geen kleine onderdelen, het kan dan alsnog ongeschikt zijn. Als je kinderen tegelijkertijd aan het spelen zijn, geef ze dan bijvoorbeeld allebei een eigen hoekje. Zo voorkom je dat de jongste met het speelgoed van je oudere kinderen gaat spelen.

Houten speelgoed

Over het algemeen is houten speelgoed erg veilig. Soms kunnen ze schadelijke stoffen bevatten. Met name in de lak kunnen deze stoffen zitten, maar ook triplex en spaanplaat kunnen schadelijke bindmiddelen bevatten. Bij Hape worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. De verf is op waterbasis en voldoet daarbij ook aan strikte kwaliteit- en veiligheidstandaarden.

Leeftijd van het kind

Wat een kind leuk vindt en interesseert is sterk afhankelijk van de leeftijd. In hun eerste twee levensjaren leren baby’s ontzettend veel. Kinderen spelen niet om te leren, maar leren juist door te spelen. Spelen helpt je baby bij de ontwikkeling van de hand-oogcoördinatie en de motoriek. Na ongeveer drie maanden grijpt je baby naar speelgoed. Geschikt speelgoed is dan bijvoorbeeld een baby gym of deze speelpop. Na ongeveer een jaar zal je kindje zijn of haar eerste stapjes zetten. Met een trekdier leert je kindje het dierenrijk ontdekken.

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply chucky1012

  Dat speelgoed veilig is is zo belangrijk
  Ik let er altijd op of er ook een keurmerk op zit.

  Xoxo

  oktober 12, 2018 at 06:14
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge