Follow:
boeken, review

Vonk – Anita Terpstra

vonk

Het is al even geleden dat ik ‘Vonk’ las op mijn e-reader. Tijdens onze zomervakantie werd ik in deze thriller gezogen! Een thriller die je tot het laatste moment in onzekerheid laat wie de dader en wie het slachtoffer in dit verhaal is. Absoluut een boek om te noteren op je ‘te lezen-lijstje’!

Achterflap

“Wanneer een wereldberoemd danspaar gewond raakt door een vreselijke brand, beschuldigen ze elkaar van brandstichting en poging tot moord. 

In de balletwereld vormen de Nederlandse Mischa en de Russische Nikolaj een beroemd droompaar. het auto-ongeluk waarbij hun dochtertje om het leven is gekomen, lijkt hen nog dichter bij elkaar te hebben gebracht. Maar dan breekt er een brand uit in het huis waar ze tijdelijk wonen. Mischa en Nikolaj overleven het vuur, maar liggen beiden met zware verwondingen in het ziekenhuis. Als de politie de brand onderzoekt, wordt duidelijk dat deze is aangestoken. Het geluk van het danspaar is blijkt niet meer dan een zorgvuldig geconstrueerde leugen. Mischa beschuldigt Nikolaj ervan de brand te hebben gesticht. Op zijn beurt beweert Nikolaj dat Mischa hem wil vermoorden. Wie van de twee spreekt de waarheid? En wie liegt?”

vonk-terpstra

Samenvatting

Dat topsport soms tot een harde wereld vol jaloezie en afgunst kan leiden is algemeen bekend. In Vonk, waar de setting de balletwereld is, merk je dat als lezer al heel snel. Mischa en Nikolaj dansen beide bij Het Nationale Ballet en zijn balletdansers in hart en nieren. Hun leven draait om ballet en de daarbij behorende jaloezie en afgunst.

Het verhaal wordt vanuit een ik-perspectief afwisselend door Mischa en Nikolaj verteld. Je volgt als lezer drie periodes in het leven van beide. Een periode van enkele maanden voor de brand, een paar jaar en elf jaar terug. Ondanks deze wisselende perspectieven en tijdsperiodes is het boek nergens verwarrend. De hoofdpersonages worden door Anita Terpstra goed uitgediept. De personages die in het boek langs de zijlijn staan blijven oppervlakkig maar dat zorgt er juist voor dat de focus volledig op Mischa en Nikolaj blijft.

Inspecteur Waanders bezoekt afwisselend Mischa en Nikolaj in het ziekenhuis. Als zij elkaar beschuldigen van moord blijkt dat het sprookjeshuwelijk van de twee toch niet zo goed te zijn als leek. De tragische dood van hun dochter blijkt een groot aandeel hierin te spelen. Het huwelijk van Mischa en Nikolaj blijkt al jaren alleen nog te steunen op een groot geheim wat beide met zich meedragen.

Dat Mischa en Nikolaj beide de boel flink manipuleren is overduidelijk. Voor inspecteur Waanders geen makkelijke taak om te achterhalen wie de poging tot moord op het geweten heeft.

Als lezer word je door beide hoofdpersonages ook constant op het verkeerde been gezet. Hoe vaak ik niet van dader ben geswitcht is niet op één hand te tellen.

Het plot, de grand finale, heeft heel veel weg van een dramatisch en egocentrisch slotstuk van een voorstelling…heerlijk!

“Vonk is een boek waarbij je als lezer gemanipuleerd wordt door de personages. Absoluut een aanrader!”

Informatie

Vonk – Anita Terpstra

Uitgeverij Cargo

Paperback, 288 pagina’s

ISBN: 9789403118802

Prijs: 19,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel of bij Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb het Ebook ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge