Follow:
lifestyle

Ontspullen/Minimalisme en een No Buy Maand(en)

Ik kan op zich makkelijk weggooien, maar hoe het komt dat ik dat niet merk in ons huis is mij een raadsel. Het werd bij ons thuis tijd voor een radicale aanpak op financieel vlak. In deze blogpost ga ik héél open zijn over mijn beweegredenen en aanpak om te ontspullen en minimaal 1 No Buy Maand te houden. Wie weet inspireer ik jullie nog!

Ik ben al een paar maanden bezig met zuiniger leven. Door middel van een weekbudget voor de boodschappen en niet al te veel uitgeven heb ik in een paar maanden tijd mijn schuld bij de Wehkamp ( camera op afbetaling, Uggs voor de meiden etc etc ) af kunnen betalen. Het gaf zo’n kick om elke week als ik geld over had dit meteen naar Wehkamp over te boeken. Dát was mijn doel en dat wilde ik zo snel mogelijk behalen!

Jarenlang hebben wij ( denk ik ) op te ruime voet geleefd. Hierdoor kwamen wij maandelijks toch vaak in de min terecht. Dit gaf stress, veel stress. Nu ik heb gezien dat ik het wél kan, zuiniger leven, is de knop om en ben ik van plan met elkaar een plan van aanpak te gaan uitvoeren.

Doel 1: Een buffer opbouwen!

 

Wij hebben nooit een buffer opgebouwd. Zo stom! Het is er gewoon niet van gekomen. Financiële tegenslagen, te ruim geleefd, lang op 1 salaris geleefd….noem het maar op. Doordat ik merk dat we het gewoon nodig hebben, en het zeker ook veel rust zal geven zo’n,  is dit mijn eerste doel.

Ik krijg maandelijks op “mijn rekening” een vast bedrag. Hier koop ik de boodschappen van én is het kleedgeld voor mij en de kids. Het is een ruim bedrag waarvan ik zeker weet dat ik hier flink op kan besparen. Zodra het geld is gestort boek ik meteen 100 euro naar mijn “Buffer Spaarrekening”. Dit móet van mij elke maand. Zo weet ik dat ik sowieso na een jaar ruim 1000 euro erop heb staan. ( mijn doel is een buffer van 8000 euro ). Aan het einde van de maand, boek ik alles wat ik nog over heb ook naar die rekening. Dit doe ik nu 1,5 maand en er staat bijna 400 euro op! Wat voelt dit goed!!

Doel 2: Sparen voor klussen in huis

Ons huis heeft in de afgelopen jaren niet heel veel groot onderhoud gehad. Ook hierdoor kreeg vooral Andries erg veel onrust. Hij had het steeds over verhuizen naar een nieuwer huis, maar ik weet diep van binnen dat dat financieel een strop zal zijn. Ik ben een pleaser, en dat is misschien in dit geval een groot pluspunt ( hierdoor wil ik zo snel mogelijk beginnen aan klussen in huis ). Ik wil ook dingen in huis aanpakken om het woongenot te vergroten voor ons allemaal.

Twee weken geleden heb ik een nieuwe spaarrekening geopend; de klus spaarrekening. Hierop gaan we sparen voor een paar grote klussen die nodig zijn in huis. Als eerste de woonkamer ( muren en plafond ) stuken en witten en een nieuwe vloer. ( onze houten vloer is aan het versplinteren ). Ook moet onze tuin aangepakt worden én onze badkamer. ( vooral dat laatste is echt nodig. Ik schaam mij zelfs voor onze badkamer ).

Het plan! Van onze lopende rekening, waar alle rekeningen, hypotheek, benzine etc van afgeschreven worden, houden we niet heel veel over aan het einde van de maand op dit moment. Hierin moeten we nog nodig wat dingen aanpakken om op te bezuinigen. Maar toch gaan we hiervan 20 euro per maand overboeken naar de klusrekening. Nu zal je denken, dat schiet toch niet op dan? Nope, dat klopt. Maar ik heb nog een andere manier om die rekening te spekken……

Doel 3: Ontspullen!

De klusrekening wordt gespekt door marktplaats verkopen! Wát kan een mens veel spullen hebben! Ik ben nu een week à 2 bezig met flink ontspullen/minimalisme en ik heb bergen spullen die weg kunnen. Spullen die voor de sier in een kast stonden, spelletjes die al jaren niet zijn gespeeld, dvd’s die nooit worden bekeken, boeken die al zijn gelezen……ik gooi alles op marktplaats! Zo verdiende ik in 1 weekend al bijna 100 euro!! Alles wat ik verkoop door het ontspullen gaat naar de klusrekening. Ook extraatjes als verjaardagsgeld of een extraatje van een oma gaat naar die rekening. Zo hoop ik toch dit jaar al de eerste klus te kunnen laten uitvoeren.

Ik merk, nu ik een paar weken intensief bezig ben, ik zoveel rust ervaar. Ik zie mijn man minder stressvol zijn, ik word blij van minder volle kastjes, en als ik elke avond mijn kasboekje bijwerk word ik ook blij. Ik zie geen rode cijfers meer en ik krijg een kick als ik weer wat euro’s kan overboeken naar 1 van de spaarrekeningen.

Ik kan je verzekeren dat het een sport wordt. Je hebt een doel ( of meerdere ) en die wil je behalen. Ook word je je heel erg bewust van wat je allemaal al hebt in huis. Ik heb make-up voor jaren, maar waarom? Waarom moet ik 4 bronzing poeders hebben? Wat heb je aan 50 nagellakken? Ik kom echt tot de conclusie dat wij in een maatschappij leven waarin het ontzettend veel draait om materialisme. We willen meer, steeds meer, en mensen gaan hun geluksgevoel relateren aan spullen. Ook ik heb mij daar echt aan schuldig gemaakt, en zal nog steeds mijn valkuilen hebben, maar ik probeer mij er wel heel erg bewust van te worden. Waarom? Omdat ik mijn doelen wil bereiken!

Mijn laatste doel: een leuk uitje met het gezin

Niet dat wij dat nooit doen hoor, daar niet van. Maar bijvoorbeeld uit eten is voor ons niet zo snel weggelegd. Met z’n vijven uit eten kost een hoop centjes. Omdat ik naast het bezuinigen niet alles wil wegbezuinigen heb ik nog een ‘klein’ doeltje erbij. Al het boodschappengeld wat ik na een week over heb gaat in een pot. Het geld in deze pot is voor gezinsuitjes. Een keertje uit eten, een keertje naar de bios, you name it! Dit gaat niet super hard, maar dit jaar gaan we er zeker een keer of 2 iets leuks van doen!

Ik wilde deze blog toch graag een keer online zetten, ook om mijzelf te blijven stimuleren misschien. En nu weten jullie ook dat ik de komende maand(en) niks mag kopen! Ik hou jullie op de hoogte of dit is gelukt ;-). Geen make-up, boeken, impulsieve prulletjes….niks! Ik heb er zin in!!

Sparen jullie ook voor een bepaald doel?

Liefs Hilde

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

26 Comments

 • Reply Corry Rutten

  Goed geschreven hilde en inderdaad veel dingen kloppen ook hier is het zuiniger doen zeker nu ik niet werk, valt tegen geen vakantie geld meer maar goed daarvoor wel tijd voor andere dingen leuke dingen in het levendige
  Het ontruimen van overbodige spullen is zeker een goede stap jullie zijn nog jong en hebben kleine kinderen dan is het zeker goed een bedrag achter de hand te hebben voor nood en zo leer je ook dingen meer te waarderen want laten we eerlijk zijn ben je gelukkiger met bv 20 nieuwe jurken van de zomercollectie in de kast nee dus
  Het is een goeie zet van jullie fijne dag groetjes corry

  mei 25, 2017 at 14:40
 • Reply Mirjam

  Wat ben je goed bezig! Ik zou ook echt wel wat kunnen ontspullen. Vaak heb ik er ook gewoon geen zin in, maar als je jezelf er eenmaal toe zet en ziet dat je sommige spullen ook nog gewoon kunt verkopen, dat is toch wel weer extra motivatie 🙂
  Mirjam onlangs geplaatst…Help, mijn peuter heeft een playdate – zonder mama!My Profile

  mei 25, 2017 at 15:58
 • Reply Bea

  Super knap van je om zo te bezuinigen en te ontspullen. Ook dat je het met ons wilt delen; petje af!
  Heel veel succes er mee!

  mei 25, 2017 at 16:42
 • Reply Maria Louisa

  Goed bezig hoor. Ik ben ook altijd bezig met de ontspullen via Marktplaats, het is altijd bergen werk, alles uitzoeken, fotograferen, opsturen, advertenties steeds opnieuw plaatsen. Meestal pak ik het 2x per jaar echt groot aan, in de zomervakantie en in de kerstvakantie, omdat ik dan meer tijd heb. En inderdaad het levert altijd wel weer een paar honderd euro op. En je bent je er steeds meer van bewust dat je echt niet zoveel nodig hebt. Al blijft mijn valkuil wel leuke kleding en mooie woonaccessoires, maar goed, mijn huis staat vol genoeg dus daar heb ik toch geen plaats meer voor. Succes ermee, het gaat je vast lukken.

  mei 25, 2017 at 17:40
 • Reply Annette

  Heel goed, ik heb het vlak na mijn scheiding met 2 kleintjes een paar jaar lastig gehad en moest alles betalen van 60 euro in de week. Daar wordt je inderdaad heel creatief van. Nu het me financieel een stuk beter gaat houd ik de mindere tijden altijd in gedachten. Ik leef nog steeds best zuinig en heb een mooie spaarrekening voor als er eens wat kapot gaat. Succes!

  mei 25, 2017 at 18:01
 • Reply Dhini

  Wat ben je goed bezig! Ik moet ook Ik echt wat kunnen ontspullen. Alleen kost het tijd om dat te doen 😀 want er zijn zo veel.

  mei 25, 2017 at 19:07
 • Reply Jobke

  Mooie eerlijke blog! Ik zou ook een stuk zuiniger kunnen leven. Mijn valkuilen zijn kinderkleding en sieraden voor mezelf. Ook aan boodschappen geef ik veel geld uit. Het is niet zo dat ik meer uitgeef dan kan maar de spaarrekening zou een stuk gevulder kunnen zijn. Ik wil proberen de kleding voor de kinderen alleen van de kinderbijslag te kopen en voor mijzelf alleen sieraden te kopen als ik iets anders verkoop. Voor boodschappen zou ik mezelf ook wel een weekbudget kunnen geven. Goede voornemens dus ook voor mij!

  mei 25, 2017 at 19:22
 • Reply Northflix

  Oh neeeee. Ik moet zo dus GELIJK mijn The Body Shop-aandelen verkopen 😛

  Even serieus: Je bent er zo te lezen goed mee bezig. Fijn ook dat het je een kick geeft.
  Als verkopen via Marktplaats trouwens niet lukt dan zijn facebook groepen ook super handig!

  mei 25, 2017 at 19:33
  • Reply hillybillybeauty

   haha, en ik leg mijzelf een no buy op tijdens hun sale binnenkort! Hoe dom!! Maar ik heb genoeg. Krijg ik het cadeau, ok, maar ik mag het zelf niet kopen 😉

   mei 25, 2017 at 20:26
 • Reply Loes

  Heel herkenbaar ik heb ook graag veel spullen maar ben de laatste tijd wel bezig met t onderwerp minimaliseren maar tis moelijk vooral kleding en kleine onnodige dingen van de action en te vaak naar de dm fijn dat je zo open ben goed bezig

  mei 25, 2017 at 20:00
 • Reply Yvonne

  Wat goed zeg! Hier kan veel bezuinigd worden op boodschappen. Ik doe ze al geregeld bij de Lidl, maar ons ‘probleem’ is dat ik hier 3 heel moeilijke eters heb. Een pak vlees met 4 stukken is natuurlijk veel goedkoper dan 2 verschillende pakken vlees á 3 en 2 stukken. Daarbij is hier altijd wel iets op en weet ik nooit een week van tevoren wat ik wil koken (en ik heb daar ook de ruimte niet voor, plus het feit dat verse groente dan al snel niet meer vers is), dus doe ik bijna dagelijks boodschappen. Maar ik vind dat wij ook op veel te grote voet leven. Zelf kan ik gelukkig goed omgaan met weinig geld, maar mijn vriend is veel makkelijker. In plaats van brood smeren en mee te nemen (hij reist door het hele land voor zijn werk), gaat hij naar de bezinepomp voor een broodje. En dan haalt hij er ook meteen een pakje sigaretten bij (= al zo’n 200 in de maand) en dat vind ik dus zoooo zonde! Drinken? Kan hij ooo meenemen vind ik, maar nee, hij haalt dan wat. En ik maar prijsbewust boodschappen doen bij voordelige supermarkten. Dat schiet dus niet op. Dus ja, hier valt ook nog wel het één en ander te verbeteren! Het is niet zo dat we het niet hebben, maar het voelt gewoon zoveel beter om wat rustiger aan te doen. Dank voor je inspirerende blog!

  mei 25, 2017 at 20:23
 • Reply mieke | mieksmind

  Goed dat je er zo bewust mee omgaat nu! ik heb eigenlijk vanaf het moment dat ik ging werken (rond mijn 14e) gespaard. Soms voor een doel en soms gewoon om te sparen omdat ik dat geleerd heb. Ik heb gespaard voor mijn 1e auto bijv. of voor een zomer vakantie. Ik leg nu ook elke maand een vast bedrag aan de kant. Die kan ik goed gebruiken voor bijv de APK 😉

  mei 25, 2017 at 22:08
 • Reply Anna Gerrie - Beautyonthefarm

  Wat goed Hilde, mooie doelen heb je ook! Ik stort altijd wat ik over heb naar mijn spaarrekening, zo heb ik altijd wat over wanneer er iets stuk gaat in huis e.d. 🙂

  mei 26, 2017 at 16:39
 • Reply Lonneke

  Goed zo! De realisatie dat het anders moet is de eerste stap, en dan ernaar handelen
  Knap dat je het ook durft te delen, er zijn vast een hoop mensen die er iets over te zeggen hebben dat je op de pof hebt gekocht bij de Wehkamp
  Ik had laatst zelf ook een blogje gewijd aan het minimaliseren en hoe ik aan zoveel spullen was gekomen. We komen er wel!

  mei 26, 2017 at 17:03
 • Reply Maaike

  Goed van je Hilde! Ik doe nu al een paar maanden zuinig aan. Dat huis komt er niet vanzelf!
  Maaike onlangs geplaatst…Styling a printed dressMy Profile

  mei 26, 2017 at 23:37
 • Reply Linda

  Leuk artikel. Ik merk dat ik ook steeds makkelijker dingen de deur uit kan doen zonder het te missen, en de dingen waar ik echt blij van wordt, in mijn geval bijvoorbeeld make up en nagellak, daar kan ik dan weer zo blij van worden. Vroeger kocht ik heel veel voor in huis, van die afstof spulletjes. Die doe ik de laatste tijd steeds vaker weg, ik ben er op uitgekeken. Omdat ik zie hoeveel ik weg doe lukt het mij ook om niets meer te kopen om zomaar in huis neer te zetten want over een jaartje ofzo doe ik het toch weer weg. Zonde! En bedenk hoeveel sneller je klaar bent met schoonmaken! Win win 😉 Ik stel ook altijd verschillende doelen, anders lukt het mij niet om te sparen. Die shopping trips over de grens, die blijven. Een paar keer per jaar ‘los’ gaan, heerlijk. Daar geniet ik weer extra van want het gebeurt niet zo vaak. Ga zo door zou ik zeggen en hopelijk komt er nog een vervolg artikel over een paar maanden 🙂

  mei 27, 2017 at 17:33
 • Reply Joke van der Wal

  Heel goed bezig! Houdt vol.We leven in overdaad. “Nur wer handelt kan etwas bewirken”.

  mei 27, 2017 at 18:49
 • Reply Tania

  Ik ben af van kindsafaan aan het sparen en gelukkig maar want zo kon ik al zelf een deeltje voor ons huis betalen zodat we minder hoefden te lenen. Niet dat ik nu zuiniger leefde of leef hoor. Ik heb al mooie reizen gemaakt en leuke en dure spullen kunnen kopen maar ik vind het gewoon belangrijk dat je toch iets achter de hand hebt want je weet maar nooit dat er iets gebeurt

  mei 27, 2017 at 19:39
 • Reply Adrianne

  Jep; hier ook actief aant sparen voor versnelde aflossing van de hypotheek en extra voor de kids. We leven nu vrijwillig van 50€/week met ons 4-en voor alle boodschappen, verzorgingsartikelen en wasmiddel, kinderkleding, babyspullen, cadeautjes, haren knippen en autowassen. Daardoor houden we nog meer over!

  Ook flink aan het verkopen geweest en ontspullen. Heerlijk hè? Kheb vanaf begin 2017 niets gekocht volgens mij. Toch wel; 4 nieuwe hemden voor manlief, was hard nodig… Ik shop gewoon niet meer, koop niks en maak cadeautjes zelf. Het wordt tot nu toe erg gewaardeerd door de ontvangers!

  Succes nog ff, ga zo door!!

  Mocht je nog meer bespaartips of goedkope recepten, cadeau-ideeën, enz kunnen gebruiken; welkom op m’n blog!

  mei 27, 2017 at 22:25
  • Reply hillybillybeauty

   Daar heb ik al een hoop op gespiekt! Inspiratie bron voor mij 😉

   mei 27, 2017 at 22:42
 • Reply Hennie

  Puik en eerlijk stuk. Waardeer ik heel erg. Ik ben ook gaan minderen hoewel ik vorige week even helemaal los ben gegaan. Maar dat zijn incidentele uitspattingen. Je badkamer verhaal herken ik. Hier nog een ondermaatse badkamer. We zijn er nu mee bezig in fases? maar als het je helpt wil ik je wel een foto sturen. Kunnen we ons samen schamen. 🙂
  Hennie onlangs geplaatst…Tutje in Londen | Jo MaloneMy Profile

  mei 28, 2017 at 10:08
  • Reply hillybillybeauty

   Mijn telefoon weigert zelfs dienst als ik er een foto van probeer te maken, lol. Maar bladderend plafond, schimmel wat er zo is ingetrokken dat tien flessen HG niet meer helpen en kapotte tegels….you get the picture

   mei 28, 2017 at 10:27
   • Reply Hennie

    Yes I do. Tel daarbij tegels uit WO I bij op en we hebben het plaatje hier compleet. charming.

    mei 28, 2017 at 10:32
   • Reply Hennie

    Yes I do. Tel daarbij tegels uit WO I bij op en we hebben het plaatje hier compleet. charming!

    mei 28, 2017 at 10:32
 • Reply Dorien

  Wat een mooi en eerlijk blog. Respect dat je het deelt. Je hebt me geïnspireerd met je blogs over ontspullen en financiële zaken. Ik blijf ’t volgen 🙂 Bedankt.

  juni 4, 2017 at 22:10
 • Reply Esther Hoffmann

  Jeetje, goed bezig! Ik leef al jaren met een minimum loon – en daar kies ik zelf voor. Ik heb weinig nodig en als ik echt iets wil, écht, dan is het geld er…. deels door sparen en deels door kien te zijn. Succes verder Hilde – die verbouwing en gezinsuitje gaan er komen!

  juni 6, 2017 at 14:24
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge