Follow:
boeken

Het meisje zonder naam – Diney Costeloe

het meisje zonder naam

Na het lezen van het boek De verloren kinderen van Diney Costeloe kon ik niet wachten om het volgende boek van haar te lezen. ‘Het meisje zonder naam’ is wederom een roman welke zich afspeelt in een tijd van oorlog. Diney Costeloe is een kei in het rijkelijk beschrijven van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt en ook de diepgang die ze de personages geeft is prachtig. Heerlijk om mijzelf weer te verliezen in een prachtig boek.

Achterflap

Londen, 1939. Lisa Becker is pas dertien jaar als ze aankomt in Londen. Haar moeder heeft voor Lisa een van de laatste felbegeerde plekken op een Kindertransport weten te bemachtigen – maar haar broertje blijft achter in Duitsland. Alleen in een vreemde stad, de taal niet machtig, moet Lisa zich proberen te redden. Dat gaat haar gelukkig vlot af met de hulp van haar pleegouders, en al snel maakt ze vrienden en vindt ze haar draai. Maar dan begint de Blitz. Tijdens een bombardement vlucht Lisa over straat, op weg naar een schuilplaats, als vlakbij een bom ontploft. Wanneer ze bijkomt in het ziekenhuis weet niemand wie ze is – zijzelf ook niet…

het meisje zonder naam

Samenvatting

Dit boek had mij in de greep vanaf het begin. Wellicht komt het omdat het hoofdpersonage Lisa 13 jaar is als alle ellende begint. Eén van mijn meiden is 13 en ik zou er als moeder niet aan moeten denken haar op een trein te zetten naar een ver en onbekend land. Deze vreselijke geschiedenis wordt door Diney Costeloe heel beeldend beschreven. De angst, het verdriet, de onmacht….het is niet voor te stellen hoe het moet zijn geweest in die tijd.

Wat wellicht voor veel mensen, en ook voor mij, onbekend was, is dat er veel Joodse kinderen op transport gingen naar Engeland om daar veilig te kunnen opgroeien. In deze trein zat hoofdpersonage Lisa en ook plaatsgenoot Heinrich. Deze twee kinderen volgen we in het verhaal gedurende hun leven tijdens de oorlog. Want ook Engeland krijgt uiteindelijk te maken met vreselijke bombardementen. Het is interessant om te lezen hoe twee Joodse kinderen met een soortgelijke achtergrond zo verschillend ontwikkelen door de reis naar Engeland. Lisa wordt liefdevol opgevangen door een echtpaar terwijl Heinrich op het slechte pad terecht komt.

Diney Costeloe heeft door het gebruik van makkelijk te begrijpen korte zinnen een zeer prettige schrijfstijl. Het verhaal leest makkelijk en door de wending in het verhaal nadat Lisa uit het ziekenhuis wordt ontslagen blijf je als lezer geboeid. Gevoelens en emoties worden door Diney Costeloe uitgebreid omschreven waardoor je een echte band met de personages krijgt. Heb ik bij ‘De verloren kinderen’ echt een traan gelaten, had ik dat bij dit boek niet. Toch vond ik het een prachtige roman. Ik hou van de schrijfstijl van Diney Costeloe en ook het thema vind ik heel boeiend om te lezen. Het zet je weer even met beide benen op de grond.

Conclusie

het meisje zonder naam

De boeken van Diney Costeloe laten je zien hoe verschrikkelijk de periode van de Tweede Wereldoorlog was. Het laat je weer even beseffen hoe gelukkig je mag zijn om in de huidige tijd te leven.

Informatie

Het meisje zonder naam – Diney Costeloe

Uitgeverij de Fontein

Paperback, 496 pagina’s

ISBN: 9789026146299

Prijs: €19,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen voor mijn blog ** Dit artikel bevat een affiliatelink **

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge