Follow:
kids, samenwerking

Hoe mediawijs ben jij?

Ik beken! Ik ben een moeder die niet altijd even goed oplet wat mijn kinderen allemaal kijken online. Ook de tijd die zij besteden aan de “online wereld” loopt weleens de spuigaten uit. Ik ben dan bijvoorbeeld zelf in een goed boek aan het lezen, let niet op de tijd, en voor ik er erg in heb zit Thomas al die tijd met zijn neus, zoals het jongetje op de foto hierboven, op de tablet gedrukt. Achteraf voel ik mij dan schuldig. Dadelijk ben ik de veroorzaker van bijvoorbeeld slechte ogen die ze wellicht op latere leeftijd krijgen. Hoe kan ik mijzelf én mijn kinderen meer mediawijs krijgen?

Bij mijn twee pubers ligt het aantal uren dat zij online doorbrengen iets hoger dan bij de jongste. Zij hebben beide een mobiel en dus makkelijker online. Op school mogen ze zelfs tijdens sommige lessen hun mobiel gebruiken als zij hun werk bijvoorbeeld af hebben. Omdat ik hun privacy ook respecteer controleer ik hun mobiel zelden. Ook daarin weet ik namelijk niet wat eventueel “aanvaardbaar” is. Ik vertrouw hun eigenlijk voldoende om bij mij aan de bel te trekken als zij op het gebied van Social Media iets niet vertrouwen.

Maar weet ik eigenlijk wel 100% wat zij online zien? Nee, natuurlijk niet! Maar ik ben wel hun moeder, en hoor daarin ook regels te stellen.

Bij Thomas kan ik het gelukkig nog wel controleren. Maar wat ik hierboven al schetste, is bij hem het aantal uren dat hij met de tablet in de weer is het probleem. En dat heb ik als moeder natuurlijk wél in de hand. Nou moet ik zeggen dat ik soms pas achteraf in de geschiedenis van YouTube zie dat hij bijvoorbeeld naar een eng filmpje heeft gekeken. (game video’s vindt hij fantastisch!). Of ik hoor opeens een hoop (Engels) gevloek tijdens een video. Dan grijp ik in. Maar is dat dan eigenlijk niet te laat van mij, en dus laks?

Jullie horen het al, ik zit er eigenlijk best wel mee. Ik vind het moeilijk om op dat gebied duidelijke regels te stellen. Gelukkig is dit een “probleem” van veel ouders en is er veel aandacht voor. Zo is er een nieuwe app en site die ouders en kinderen helpt met deze problemen, Grownhub

Dit bedrijf is trouwens ook Startup van de maand bij Youngstartup! (info)

Wat is Grownhub?

Dit bedrijf is gestart door 7 mensen die allemaal interesse toonden in dit “probleem”. Zij willen ouders en kinderen heel graag helpen bij een mediawijze opvoeding. En daar ben ik ze al heel dankbaar voor!

Door Grownhub hopen de ontwikkelaars dat problemen als sexting, online pesten, internet verslaving en grooming tot het verleden gaan horen. Iets wat in dit digitale tijdperk aan de orde van de dag is. Het online pesten hebben wij in ons gezin ook al meegemaakt. Wie niet?

Via de app kan je zien welke apps je kind bekijkt en hoe lang. Hierbij krijg je dan advies van professionals en tools om met je kind(eren) in gesprek te gaan hierover. Als ouder heb je controle over de schermtijd van je kind, welke apps zij gebruiken en beperk ongepaste sites en content. Je kan ook een ‘bedtijd’ instellen, zodat je kind tóch echt moet gaan slapen en niet stiekem op zijn/haar mobiel kan.

In het kort, wat kan je met Grownhub?

  • Stel maximale schermtijd in
  • Geef extra schermtijd als beloning
  • Bekijk welke apps worden gebruikt
  • Bekijk hoe lang apps worden gebruikt
  • Blokkeer ongewenste apps
  • Blokkeer installatie van nieuwe apps
  • Internet- en toestelpauze knop
  • Stel een ‘bedtijd’ in voor een goede nachtrust
  • Maak en lees app reviews van andere ouders

Test gratis!

Grownhub kan je op dit moment een maand gratis testen! Op deze manier kan je makkelijk kennis maken met het programma en kijken of dit de oplossing biedt voor jou en je kind(eren). Grownhub zoekt namelijk een groepje testers om de app te proberen en hun wil voorzien van een feedback. Lijkt dit je wat? Ga dan naar de site van Grownhub.

Voor mij is het zeker iets wat ik ga doen. Op deze manier voorkom ik misschien een verdrietig kind door online pesten (of een online pestend kind van mijzelf, wie zal het zeggen?!), een kind met in de toekomst slechte ogen. Absoluut het testen waard!

Besteden jouw kids veel tijd online?

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge