Follow:
kids, lifestyle, samenwerking

Het verplicht aanschaffen van een laptop voor school. Tips!

Onlangs kwam er bij het programma Kassa een item voorbij over het verplicht aanschaffen van een tablet/laptop als je kind naar de middelbare school gaat. Veel ouders krijgen hier mee te maken en van die vele ouders zijn er een heleboel die de aanschaf helemaal niet zo makkelijk kunnen betalen. Wat doe je dan? Het is namelijk vaak verplicht. Ook wij hebben met Fenna deze aanschaf moeten doen. Hoe hebben wij dat gedaan?

Toen Amy 3 jaar geleden naar de middelbare school ging was er op dat moment nog geen leermethode in gang gezet waarbij de Chromebook (die ze op die school gebruiken) gebruikt zou worden. Wij vonden dat wel prettig natuurlijk, Amy baalde alleen flink. Zeker nu Fenna, die net begonnen is op dezelfde middelbare school, wél werkt met een Chromebook. En inderdaad, de ouders zijn verplicht tot het aanschaffen van deze laptop.

Tegenwoordig werken heel veel middelbare scholen met laptops of tablets. Dat is natuurlijk best begrijpelijk in deze digitale tijd. Het scheelt voor de kinderen een hoop gesjouw met boeken en voor de leerkrachten is het nakijken van online gemaakt huiswerk veel sneller en makkelijker. Alleen maar voordelen zou je denken! Dat zou zo zijn als de scholen deze laptops zou bekostigen. Maar dat gebeurt eigenlijk zelden. Deze kosten worden toch verhaald bij de ouders. En hierin wordt niet altijd rekening gehouden met de portemonnee van de ouders!

Zo zijn er scholen die ook eisen stellen aan de laptop of tablet die de kinderen moeten gaan gebruiken.

“De aanschafprijs van de tablet of computer bedraagt tussen de 250 en 550 euro. Een kwart betaalt meer dan 550 euro en 1 op de 10 zelfs meer dan 700 euro. Deze rekening moeten ouders vaak voor meerdere kinderen ophoesten. In veel gevallen (21 procent) is bovendien geen betalingsregeling mogelijk.” (bron Kassa)

Dit zijn geen minuscule bedragen! Voor Fenna haar Chromebook kon je gelukkig kiezen hoe je de betaling graag wilde voldoen. Zo konden wij kiezen voor een eenmalige aanschaf (bijna 400 euro) of konden wij de Chromebook huren voor een periode van 3 of 4 jaar. Wij hebben gekozen voor deze manier. We huren de Chromebook nu voor 4 jaar voor 8 euro per maand. Een borg van 30 euro moesten wij betalen welke wij eventueel kunnen gebruiken om na 4 jaar de Chromebook voor dat bedrag kunnen overnemen. Zo is het financieel nog prima te doen.

Mogelijkheden als je dit bedrag niet kan voldoen

Er zijn dus scholen waar een dergelijke regeling niet aangeboden wordt. Wat moet je dan doen als ouder als je die paar honderd euro niet kan betalen?

Een mogelijkheid is om een refurbished laptop of tablet aan te schaffen. Een refurbished laptop of tablet is een tweedehands product die helemaal is nagekeken door specialisten. Bij Refurbo heb je een uitgebreid assortiment aan laptops en tablets van diverse merken.

“De refurbished laptops van Refurbo zijn volledig nagekeken en getest en zijn hierom weer zo goed als nieuw te noemen.”

Op deze manier heb je voor een veel lagere prijs tóch een goed werkende laptop of tablet en draag je ook meteen een steentje bij aan het milieu! Win-win situatie dus. Ook krijg je minimaal 12 maanden garantie op je product.

Deze mogelijkheid is voor een hoop ouders een zeer goede oplossing.

Een andere mogelijkheid is om als ouder aan te kloppen bij Stichting Leergeld. Zij kunnen je voorzien van tips om eventueel met de school in gesprek te gaan over de aanschaf. Wellicht is er een mogelijkheid om toch een regeling te treffen. In sommige gevallen kan deze stichting ook helpen met de aanschaf van een laptop of tablet.

Soms moet je als ouders even op je strepen staan om niet overal mee akkoord te gaan wat scholen je verplichten. Je wilt allemaal het beste voor je kinderen, maar niet altijd is alles haalbaar op financieel vlak. Wellicht dat bovengenoemde mogelijkheden toch tot een oplossing kunnen leiden.

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Jelka

  Nou, dat is idd niet niks. Bij ons duurt het nog een aantal jaar voor we daar aan toe zijn. Maar misschien dat ik het al dan bestaan van een computer-regeling op school wel mee laat wegen in de schoolkeuze! Maakt een hoop verschil!

  oktober 13, 2018 at 16:12
 • Reply chucky1012

  Fijne en zeer handige tips.
  Spullen die kinderen nodig hebben op school vooral op middelbare scholen kosten nogal wat…..

  Xoxo

  oktober 14, 2018 at 10:18
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge