Follow:
boeken, In de spotlight, Nederlandse auteurs

In the Spotlight: Kim ten Tusscher

De komende periode komen er op mijn blog auteurs van Nederlandse bodem aan het woord. Er is zoveel talent in Nederland op dat gebied, dat het mij ontzettend leuk leek om deze auteurs te interviewen. Auteur Kim ten Tusscher bijt het spits af. Ik heb haar een aantal vragen gesteld en ze heeft mij een ontzettend leuk interview bezorgd. Zeker als je van fantasy boeken houdt zou ik even verder lezen!

* Stel jezelf even voor:

Ik ben Kim ten Tusscher, 38 jaar en ik woon samen met mijn man in Enschede. Ik ben van jongs af aan creatief bezig geweest en sinds 11 jaar is dat schrijvend. Inmiddels zijn er 7 fantasy boeken van me verschenen bij uitgeverij Zilverspoor. Het schrijven slokt zoveel tijd op dat ik niet zo veel aandacht meer heb voor mijn andere hobby’s, maar heel af en toe zit ik nog wel achter de naaimachine of schilder ik op zijde.

Reizen is een enorme passie van me. Vorig jaar gingen mijn man en ik naar IJsland en voor dit jaar staat Amerika op de planning. We gaan een rondreis maken langs verschillende nationale parken. De tent gaat mee. Heerlijk, dat basale leven. Je niet druk hoeven te maken over wat je aan gaat doen of wat je moet gaan eten als ontbijt. De keuze uit een boterham of havermoutpap (wat ik normaal echt niet lekker vind, haha) en genieten van de rust en natuur om je heen.

Weer terug in Nederland vind ik het dan ook wel weer lekker om voor mijn kledingkast te staan dralen om te kijken waar ik me die dag weer helemaal gelukkig in ga voelen. Verder leef ik me uit in de kleur van mijn haar en als ik er echt zin in heb, doe ik wat aan make-up. Zo zit ik de ene dag in een mooie jurk achter de laptop en de volgende in mijn yoga kleding en onder een deken verstopt.

Hoe is het voor jou begonnen als auteur?

Dat kwam eigenlijk als een verrassing. Ik was toentertijd meer bezig met kostuums maken en dromen van een baan bij Weta Workshop als kostuummaker als ze toch zouden besluiten om “the Hobbit” te gaan  verfilmen (dat was toen nog onzeker). Schrijven, dat maakte helemaal geen onderdeel uit van mijn leven. Tot ik de droom kreeg die het idee was voor “Hydrhaga”, mijn eerste boek. Het verhaal liet me niet los en ik had tijd over, dus besloot het op te gaan schrijven. Sindsdien ben ik niet meer gestopt met verhalen verzinnen en op papier zetten.

Als ik nu terug kijk op mijn jeugd, besef ik dat schrijven toen ook al heel belangrijk voor me was. Ik schreef voor de schoolkrant en lange brieven aan mijn tante in het buitenland. Een van mijn eerste verhaaltjes ging over een meisje die door een magisch buideltje in een andere wereld vol heksen en monsters belandde. Ik weet niet hoe oud ik toen was, maar het was nog in een oefenboekje om te leren schrijven. Op de middelbare school schreef ik een kort verhaal gebaseerd op It van Stephen King.

Wie zijn jouw favoriete schrijvers? Heb je daarin ook schrijvers die een voorbeeld zijn voor jou?

Binnen het fantasy genre zijn mijn favoriete auteurs Robin Hobb en Kelly van der Laan (de “Lentagon” trilogie). De boeken van Robin Hobb lees ik ook om van te leren. Ik merk dat haar verhalen heel erg overeenkomen met wat ik wil schrijven. Er mag best ook wat traagheid in zitten en haar personages zijn echt levensecht. Daarnaast schrijft zij net als ik kortere series in dezelfde wereld die samen toch een geheel vormen. Toen ik begon met het schrijven van “Bloed” (dat 10 jaar na de Lilith trilogie speelt, maar ook zonder voorkennis te lezen moet zijn) heb ik eerst “Moordenaar van de Nar” van Robin Hobb gelezen. Ik kende de boeken van Fitz en de Nar namelijk niet en ik wilde zien hoe Robin Hobb aan een nieuwe lezer de voorgeschiedenis duidelijk zou maken zonder enorm veel uit te leggen. Ik heb daar veel aan gehad.

Maar ik lees ook graag buiten het fantasy genre en dan echt van alles. Michelle Visser (zij schrijft feelgood bijvoorbeeld “Het huis met de blauwe luiken” en historische romans, zoals “Opstand”) bewonder ik om haar beschrijvingen van de omgeving. Zij kan je echt naar de plek brengen waar zij over schrijft. Marieke Nijkamp (“54 minuten” en “Voor ik je loslaat”) is een voorbeeld voor hoe ontzettend goed zij het internationaal doet met haar verhalen.

Waar haal jij je inspiratie voor je boeken vandaan?

De meest moeilijke vraag om te beantwoorden. Want waar niet?

Wat je misschien niet verwacht bij het fantasy genre als je er niet zo bekend mee bent, is dat ik veel inspiratie haal uit de actualiteit. Voor mij is fantasy geen escapisme, maar een manier om de echte wereld beter te begrijpen. Ik verwerk vaak zaken in mijn verhalen die ik niet snap. In “Bloed” zit bijvoorbeeld een verhaallijn over Nighram. Zij is een meisje dat op de vlucht moet slaan. Haar ouders vertrouwen op de hulp van een groep mensen die hen door de woestijn moet leiden, maar ze worden achtergelaten op een desolate plek. Ja, dat komt rechtstreeks van de beelden van het jongetje dat aanspoelde, omdat hij de overtocht naar vrijheid en veiligheid niet overleefde en de verhalen van andere vluchtelingen. En vooral de hele discussie die daarna losbarstte. Dat mensen de grenzen dicht wilden houden, omdat ze bang waren een heel klein beetje rijkdom te moeten inleveren. Ik voelde me kwaad en machteloos en verwerkte het in mijn verhaal. Of het met Nighram beter afloopt dan met dat jongetje? Dat kan ik je hier niet vertellen.

* Begin jij, als je aan een nieuw boek begint, gewoon aan het begin? Of schrijf je hoofdstukken door elkaar?

Ik ben een vreselijke chaoot als het om schrijven gaat. Ik schrijf zonder een duidelijk plan en alle hoofdstukken door elkaar. Eigenlijk is dat erg onhandig voor de verhalen die ik schrijf, waarin verschillende verhaallijnen tegelijk spelen die af en toe bij elkaar komen en daarna weer uit elkaar gaan. Ik ben tegen het einde van het schrijfproces ook altijd veel tijd kwijt met puzzelen wat waar komt, hoe dan het weer is (dat Lilith niet tegen een sneeuwstorm in hoeft te ploeteren en een ander personage dat zich 10 kilometer verderop bevindt niet zit te puffen in een hittegolf), hoeveel afstand een personage afgelegd kan hebben (en of die personages elkaar dus wel echt kunnen ontmoeten op die plek en dat tijdstip), enzovoort.

* Als ik naar de covers van je boeken kijk straalt dat één en al fantasy uit. Is dat ook het genre waar je nooit van af zal wijken als schrijfster? (of sta je open voor andere genres in de toekomst?)

Nooit is een gevaarlijk woord. Ik zei ook dat ik nooit meer een verhaal over Lilith zou schrijven en toch ben ik nu bezig met een nieuwe serie over haar. Dat komt doordat de lezers me telkens vroegen hoe het verder zou gaan met haar en Lilith me zelf ook niet met rust liet. Maar de komende jaren heb ik nog geen tijd voor een ander genre. Pas in 2020 is “De Vertellingen van de Ondergang” helemaal afgerond en ik heb nog geen idee wat ik daarna ga doen.

* Bedenk je de covers van je boeken zelf?

Gewoonlijk regelt de uitgever dat, maar ik doe de laatste tijd inderdaad mijn eigen omslagen. Dat is zo gegroeid sinds “Prooi”. Ik had altijd al veel inspraak, maar na het overlijden van Jos Weijmer (hij is de oprichter van Zilverspoor en maakte altijd de omslagen), ben ik het gaan doen voor mijn eigen boeken en af en toe voor een boek van iemand anders.

* Hoe breng jij jezelf in de juiste stemming om te gaan schrijven?

Ik heb daar niet een speciale manier voor. Ik ga zitten en dan moet het gebeuren. Dat klinkt erg droog en dat is het eigenlijk ook. Je kunt niet gaan zitten wachten tot de muze iets in je oor fluistert, dat verhaal moet op papier, want er is een deadline.
Dat betekent niet dat je het jezelf niet makkelijk kunt maken. Dus meestal heb ik wel een kop thee binnen handbereik. Het is ook erg fijn dat ik sinds twee jaar een eigen schrijfkamer heb. Daar kan ik al mijn aantekeningen laten liggen en ben ik omringd door fijne boeken en spullen. Op een muur hangen allemaal foto’s die me herinneren aan de personages en locaties uit mijn wereld.
En als het schrijven echt niet lukt? Dan ga ik douchen. Dat werkt echt magisch!

* Zijn er avonturen in je boeken die je zelf ook graag zou willen meemaken in je leven?

Mijn boeken zijn nogal duister en rauw, dus ik zou niet graag een rol van betekenis willen spelen in mijn eigen verhalen. En ik zou helemaal niet in de schoenen van Lilith willen staan. Zij is een vrouw die in een draak kan veranderen en heeft een grote rol gespeeld in de oorlog. Zij heeft daardoor een trauma opgelopen, dus nee… laat maar.
Er zijn echter wel veel locaties die ik zou willen bezoeken. Ik zou wel willen ronddwalen in Nadesj, een stad die op tien hoge rotsen is gebouwd die onderling zijn verbonden door bruggen. Je schijnt daar goed vogels te kunnen spotten en in de herfst ben je er letterlijk boven de wolken. Op een heldere dag kun je kilometers ver kijken. Ook zou ik graag een bezoek brengen aan de Inuuk. Dat is een volk dat erg lijkt op de Inuit in Noord Amerika. De Native Americans boeien me enorm en ik heb al eens drie maanden bij de Lakota gewoond, maar de poolvolken ken ik nog niet zo goed. Dus ik zou best wat tijd met hen willen doorbrengen om hun bijzondere ceremonies bij te wonen of mee te gaan op een sledetocht over de sneeuwvlakte.

* Hoe heeft het schrijven jouw leven veranderd?

Veel. Ik heb zoveel geweldige mensen ontmoet door het schrijven. Mijn uitgevers, die zoveel vertrouwen in me hebben. Super fijne collega’s en ontzettend lieve lezers. En met het schrijven heb ik iets gevonden waar ik mijn hele ziel en zaligheid in kwijt kan.

* Wat kunnen we in de toekomst nog meer van jou als auteur verwachten?

In ieder geval nog drie boeken in de serie “De Vertellingen van de Ondergang”. Daarnaast ben ik ook bezig met de vertalingen van mijn boeken naar het Engels. Een paar zijn er al in die taal verkrijgbaar, volgend jaar moet ook het laatste deel van de trilogie klaar zijn. Ik hoop dat ik daarmee echt de hele wereld kan veroveren.

Ontzettend bedankt Kim, dat ik je mocht interviewen! Het is een geweldig leuk Spotlight artikel geworden. Wil je meer over Kim lezen, en over haar boeken? Ga dan naar haar website: kimtentusscher.com.

Alle boeken van Kim vind je oa bij Bol.com.

Binnenkort weer een leuk interview met een schrijver van Nederlandse bodem!

Liefs Hilde

** Dit artikel bevat een affiliatelink, zie mijn disclaimer **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply chucky1012

  Zo leuk dat je schrijvers van mooie boeken in de spotliught zet op jou bloig!
  Dit is heel mooi om te lezen hoe deze schrijfster haar verhalen bedenkt.
  Ik ga zeker eens opzoek naar boeken van haar…..
  Lijkjt me spannend om te lezen.

  Xoxo

  januari 19, 2018 at 05:46
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge