Follow:
All about books

All About Books: Lisanne!

Vandaag start de nieuwe reeks All About Books! Oke, vorige week beet ik zelf het spits af, maar vanaf nu komen jullie aan bod. Als eerste mijn lieve collega Lisanne. Als medewerker bij boekhandel Paagman moet je natuurlijk wel van lezen houden. Maar wat leest Lisanne eigenlijk? Lees haar antwoorden op de vragenlijst hieronder!

1. Wat is je lievelingsboek?

Dit is al gelijk een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden als boekliefhebber. Eigenlijk heb ik binnen elk genre wel een favoriet maar als ik er echt maar een mag kiezen ga ik voor Eleanor Oliphant is Completely Fine van Gail Honeyman. Het hoofdpersonage Eleanor is een van de meest interessante, complexe en aandoenlijke personages over wie ik ooit heb gelezen. Gail Honeyman behandelt heftige thema’s zoals trauma, mishandeling en depressie in dit boek maar gebruikt ook heel veel humor en ik vond het heel knap hoe ze dit zo naadloos heeft weten samen te voegen. Zeker een aanrader!

2. Las je in je jeugd ook veel? En zo ja, welke boeken verslond je toen?

Ja, ik vond het altijd al leuk om te lezen eigenlijk. Mijn allereerste favoriete boek dat ik me nog kan herinneren is Kleine Mol is Jarig van Nele Moost. Ik las dat toendertijd volgens mij echt meerdere keren op een dag, haha. Toen ik wat ouder werd las ik vooral graag de Ellendige Avonturen-serie van Lemony Snicket, de Kippenvel-verhalen van R.L. Stine, en ik was ook helemaal fan van de Hoe Overleef Ik– en Lena Lijstje boeken van Francine Oomen (vind het ook geweldig dat er nu na zoveel jaar weer een nieuw deel van uit is!).

3. Als je voor 1 dag zou mogen verblijven in een setting uit een boek, inclusief personages, in welk boek zou dat dan zijn?

Sowieso, Hogwarts/Zweinstein uit de Harry Potter boeken! Lijkt me geweldig om te chillen in de Hufflepuff leerlingenkamer en alle fabeldieren in het echt te kunnen zien. Remus en Sirius zijn mijn favoriete personages, dus zou ik dan het liefst een dag doorbrengen in de tijd dat zij op Zweinstein zaten.

4. Welk personage kan je wel schieten?

Het halfzusje in de thriller Teerbemind van Gillian Flynn vond ik echt een vreselijk rotkind. Haar vreselijke karakter was wel echt nodig voor het verhaal maar ik kon haar echt niet uitstaan.

5. Bij welk boek moest je een traantje wegpinken?

Bij Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow van Gabrielle Zevin moest ik wel meer dan één traantje wegpinken. Wat een geweldig mooi boek met innemende personages, bijzondere vriendschappen en prachtige proza.

6. En bij welk boek heb je hardop gelachen?

Gek genoeg was dat bij de Charles Dickens klassieker Oliver Twist. Ik moet altijd even wennen aan Dickens’ paragraaf-lange zinnen maar als je er eenmaal in zit, zie je hoeveel sarcasme en gevatte humor hij gebruikt. Om de een of andere reden verwacht ik niet snel dat klassiekers grappig zijn, maar het kan dus zeker wel!

7. Als je 1 boek mocht kiezen om voor het allereerst opnieuw te mogen lezen, welk boek zou dat dan zijn?

Six of Crows van Leigh Bardugo. Een geweldig fantasyboek met een spannend plot, geweldige personages en een cool magie systeem.

8. Een cover om verliefd op te worden?

De Harper Collins editie van One Hundred Years of Solitude van Gabriel Garcia Marquez sprong gelijk in het oog door de geweldige kleurencombinatie. Ik moet hem stiekem nog steeds lezen, maar hij staat op mijn lijstje voor volgend jaar!

9. Welk genre lees je het liefst?

Weer een lastige vraag want ik vind het juist leuk om veel verschillende genres te lezen. Een heel specifiek genre dat ik geweldig vind zijn historische fantasies, vooral als ze zich afspelen in Victoriaans Engeland. De fantasy elementen gecombineerd met de setting vind ik echt een perfecte vorm van escapisme.

10. Welke boekenserie moet je nog steeds uitlezen?

Ik ben verbazingwekkend genoeg best wel goed in het snel afronden van boekenseries dus het valt nog mee. Twee die ik nog wel moet uitlezen zijn de Spy x Family mangaserie van Tatsuya Endo (die volgens mij nog loopt) en de A Good Girl’s Guide to Murder trilogie van Holly Jackson.

11. Is er een boek dat al heel lang op je ’te lezen lijstje’ staat, maar welke je nog steeds uitstelt?

The Priory of the Orange Tree van Samantha Shannon is er zo eentje. Een dikke fantasy pil waar veel van mijn collega’s laaiend enthousiast over zijn. Ik kijk er heel erg naar uit maar vind het aantal pagina’s ergens ook wel intimiderend.

12. Als je 1 boek mocht kiezen dat je altijd cadeau zou geven, welk boek zou dat dan zijn?

Vond dit een lastige vraag omdat er altijd wel mensen zijn die om de een of andere reden iets niet leuk vinden maar uiteindelijk ga ik voor Maus van Art Spiegelman. Misschien wel een beetje heftig cadeau omdat het gaat over Spiegelmans vaders overlevingsstrijd tijdens de Holocaust maar ook daarom erg belangrijk en waardevol om te lezen. En omdat het in stripvorm is verteld, is het denk ik ook een goed cadeau voor mensen die snel hun concentratie verliezen bij lange lappen tekst.

13. Welk boek vond je verschrikkelijk?

Normal People van Sally Rooney vond ik echt vreselijk. Als ik met mijn vriend een boekwinkel in ga, zoekt hij ook altijd even het boek op om me eraan te herinneren… Maar serieus, wat een irritante personages en toxic communicatie.

14. Welk personage zou je graag in het echt ontmoeten?

Het lijkt me vooral heel leuk om een mythologisch wezen te ontmoeten. Mishmish, een vliegende leeuw, uit de Daevabad-trilogie van S.A. Chakraborty bijvoorbeeld. Stel je voor dat je even een rondje met hem kan vliegen.

15. Welke klassieker is jouw favoriet?

Hier hoefde ik niet heel lang over na te denken: Pride & Prejudice van Jane Austen. Er gaat niets boven een negentiende-eeuwse romance. Sowieso vind ik Jane Austens boeken geweldig.

16. Van welk boek waar nog geen verfilming van is, zou jij graag een verfilming willen zien?

Hook, Line and Sinker van Tessa Bailey lijkt me wel leuk om verfilmd te zien worden als romantische komedie. Vooral ook omdat ik me tijdens het lezen de hele tijd voorstelde dat het mannelijk hoofdpersonage eruitzag als een jonge Timothy Olyphant.

17. Welk boek staat nu bovenaan je wensenlijstje?

Ik ben heel benieuwd naar A Study in Drowning van Ava Reid. Dit boek is pas uitgekomen en is 1) historische fantasy, 2) een rivals-to-lovers romance en 3) een gothic mystery. Klinkt perfect voor deze tijd van het jaar.


Dank je wel Lisanne! Ik heb er zelf ook weer wat inspiratie door gekregen 😉

Lijkt het jou leuk om ook eens mee te doen aan All About Books? Stuur dan een email naar hildestolk@hotmail.com

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge