Follow:
informatief, samenwerking

Wat moet je doen als je betrokken raakt bij een ongeluk?

Je hoopt het nooit mee te maken natuurlijk, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelf heb ik al twee keer een aanrijding meegemaakt. Eén keertje met mijn man, toen we nog maar net verkering hadden en één keer met mijn dochter Fenna als klein guppie naast mij in de auto. Op zo’n moment is het heel fijn als je precies weet wat je moet doen. Ik kan jullie verzekeren dat ik dat destijds niet wist, en dan is het best flink paniek! Wat is belangrijk om te weten?

Belangrijke stappen na een ongeval

Letselschade

Is er sprake van letselschade? Dit is het eerste waar naar gekeken moet worden. Wanneer er sprake is van letselschade dien je de politie op de hoogte te stellen. Zij moeten langskomen om een proces-verbaal op te maken. Wanneer er geen letselschade is zal de politie niet komen en dien je het zelf met de andere partij te regelen.

Schadeformulier

Zorg dat je een veilige plek opzoekt en loop met de andere partij de situatie na. Meestal heb je in de auto wel een schadeformulier liggen (of de andere partij) om alle informatie op in te vullen. Je kan tegenwoordig ook online een schade melden. Het formulier dient naar waarheid te worden ingevuld. Zijn beide partijen het eens kan er getekend worden en kan het formulier naar de verzekeringsmaatschappij gestuurd worden.

Wat moet je bijvoorbeeld allemaal invullen op het schadeformulier?

 • De (exacte) plaats van het ongeval, straatnaam en gemeente
 • Datum en tijd
 • Weersomstandigheden en staat van het wegdek (deze kunnen wellicht van invloed zijn geweest)
 • De persoonsgegevens van de andere partij
 • De toedracht van het ongeval (dit kan je helemaal uittekenen)
 • Eventuele getuigenverklaringen

Teken niet als je het niet eens bent met wat er door de tegenpartij beschreven heeft.

Automobilist en fietser

Het kan natuurlijk ook een situatie zijn waarbij het om een automobilist en een fietser gaat. Ook hier hebben wij dit aan den lijve ondervonden.

Fenna is ooit van de stoep de straat opgefietst waardoor een auto vol op de rem moest staan. Een andere fietser botste toen achterop de auto. Als leek hadden wij allemaal geen idee wie nou precies de schuldige was in deze situatie. Gelukkig was er alleen wat schade aan materiaal en geen letselschade.

Met de andere 2 partijen hebben wij toen alles doorgenomen bij ons thuis. Alles stap voor stap ingevuld en ieder heeft zijn/haar verhaal kunnen doen en dit is allemaal uitgeschreven en getekend. Het is dan aan de verzekeringsmaatschappij wat te doen. Gelukkig maar, ik had het niet geweten!

Wanneer je als fietser betrokken raakt bij een aanrijding en de automobilist gaat ervandoor. Wat dan?! Probeer het nummerbord te onthouden wanneer dit mogelijk is (sla het meteen op in je mobiel). De politie of je eigen WA verzekeraar kan dan via de Rijksdienst van het Wegverkeer uitzoeken bij welke maatschappij die auto op dat moment verzekerd was.

Wanneer er sprake is van ernstig letsel dient er wellicht contact te worden gezocht met een letselschadeadvocaat. De advocaat kan dan helpen met het krijgen van vergoeding voor de geleden schade. Eventueel kan er ook nog smartegeld worden gevorderd.

Uiteraard hoop je dat het nooit nodig hoeft te zijn. Maar zoals iedereen weet: Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply Heidi

  Hier in België komt de politie meestal. Ook al zijn er geen gewonden. Wij hebben ook al een aanrijding gehad. We stonden voor het rode licht en iemand achter ons reeds met snelle snelheid op ons. Wat was dat verschieten en vooral omdat mijn zoon toe ook nog klein was op de achterbank zat. Die persoon wou niet mee werken met de politie. Om te duur heeft hij dan toch een test af gelecht en blijkbaar was hij behoorlijk zat. Gelukkig heeft hij voor alles op gedraaid, zelf voor ons eten dat we niet meer hebben op gegeten.
  Fijn om dat eens neer te zetten, want inderdaad vele weten deze niet.
  Heidi onlangs geplaatst…Herfst Tag…My Profile

  oktober 23, 2021 at 08:31
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge