Follow:
boeken, review

Boekenreview: Het Alice netwerk – Kate Quinn

het alice netwerk

Boeken over de oorlog intrigeren mij altijd enorm. Of ze nou waar gebeurd zijn, gedeeltelijk waargebeurd of fictie, dat maakt mij niet zoveel uit. Ik ben altijd gegrepen door verhalen over de oorlog. Toen ik het persbericht van het boek ‘Het Alice netwerk’ binnen kreeg heb ik het boek dan ook meteen aangevraagd. Dit boek leek mij een waar pareltje :-). Een historische roman om van te genieten!

Achterflap

” Londen, 1947. Charlotte ‘Charlie’ St. Clair is ongetrouwd en zwanger. Haar moeder neemt haar mee naar Europa om dit ‘probleempje’ te verhelpen. In plaats van haar zwangerschap te laten beëindigen zoals de bedoeling was, besluit ze haar nicht Rose te gaan zoeken, die tijdens de oorlog in het door de nazi’s bezette Frankrijk is verdwenen. De enige die zou kunnen weten waar ze is, is de mysterieuze Eve Gardiner. Maar Eve, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als spion deel uitmaakte van het Alice-netwerk, heeft zo haar eigen geheimen. Zij en de andere vrouwen van het netwerk zijn destijds verraden, en nog steeds wordt ze verteerd door woede. Wanneer Charlie bij haar aanklopt en een naam noemt die ze al heel lang niet meer heeft gehoord, ziet Eve eindelijk een kans om de waarheid te achterhalen.”

het alice netwerk

Het verhaal wordt verteld door Charlie in de periode 1947 en door Eve tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op deze manier kom je over beide vrouwen, én de gebeurtenissen die hun leven tekent, heel veel te weten. Eve is een vrouw met een heftig verleden. Mismaakte vingers, een drankprobleem en heftige nachtmerries laten zien dat ze heel veel heeft meegemaakt. De hoofdstukken die door haar worden verteld zijn dan ook heftig en ontzettend spannend. Stukje bij beetje ontrafelt het verhaal zich uit die periode en snap je steeds beter waarom zij de uitdaging accepteert om met Charlie op zoek te gaan naar de nicht van Charlie. Eve heeft zo haar eigen redenen….

Samen met de twee vrouwen reist ook Finn mee, een “werknemer” van Eve. Hij is haar steun en toeverlaat en blijkt voor Charlie ook een trouwe vriend. Met z’n drieën gaan ze op zoek naar antwoorden uit het verleden.

Toen ik het boek eenmaal uit had bleek dat een aantal personages ook daadwerkelijk hebben bestaan. Een aantal personages uit het boek zijn gebaseerd op mensen die écht hebben geleefd en bepaalde situaties zijn ook daadwerkelijk gebeurd. Kate Quinn heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en alles achterin het boek beschreven. Dit maakt het boek meteen een boek met een extra lading. De verhalen in dit boek zijn namelijk heftig en aangrijpend, en dan te weten dat sommige personages deze ontberingen hebben moeten doorstaan maakt het verhaal voor mij extra aangrijpend.

Het verhaal wordt heel beeldend beschreven waardoor je je helemaal kunt inleven. Emoties van personages zijn prachtig beschreven en ook hierdoor krijg je een echte band met deze personages. Begrijp je hun reacties en handelswijze heel goed. Het verspringen van tijd tussen de Eerste Wereldoorlog en 1947 is niet verwarrend omdat je telkens precies weet welk hoofdstuk door welk personage verteld wordt. Het feit dat je steeds meer te weten komt over Eve haar periode als spion begrijp je haar handelen in de periode van net na de Tweede Wereldoorlog ook zó goed. De verhaallijnen die in het begin nog naast elkaar te lijken lopen komen uiteindelijk allemaal samen in een spannend en mooi slot.

“Het Alice netwerk is een prachtige historische roman die mij extra doet beseffen in wat voor een mooie tijd wij nu leven.”

het alice netwerk

Informatie

Het Alice netwerk – Kate Quinn

Uitgeverij HarperCollins

Paperback, 480 pagina’s

ISBN: 9789402700831

Prijs: 17,50 (Ebook 9,99)

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

***

Liefs Hilde

**Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliatelink **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge