Follow:
boeken, kids

De Gorgels en het geheim van de gletsjer – Jochem Myjer

de gorgels

Wie kent ze niet, de Gorgels?? Die schattige mini mensjes die kinderen helpen te beschermen tegen de Brutelaars als de ‘r’ in de maand zit? Thomas vond het eerste boek van de Gorgels, geschreven door Jochem Myer, geweldig. We konden dan ook niet wachten op het nieuwe deel; De Gorgels en het geheim van de gletsjer. Een flink boek die Thomas en ik na een aantal weken eindelijk uit hebben gelezen (gaat natuurlijk niet zo snel als je maar een paar bladzijdes leest voor het slapen gaan ;-))

Achterflaptekst De Gorgels en het geheim van de gletsjer

de gorgels

Melle en zijn familie zijn op vakantie in de Alpen. Midden in de nacht wordt Melles zusje Limoni in paniek wakker. Waar is haar rugzak? En nog belangrijker, waar is haar eigen Gorgel, Belia? Dat is het begin van een superspannend avontuur waarin het spoor leidt naar de gletsjer, die langzaam begint te smelten nu het warmer wordt. Melle, Bobba en Limoni maken kennis met Murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Ze worden geholpen door Katja, die alles weet over de gevaren van de bergen…

Samenvatting

de gorgels

Het verhaal begint vanaf het moment dat Melle en zijn familie op weg zijn naar hun vakantiebestemming. De vader van Melle wil een ‘Gorgelvrije vakantie’. Dus niet over Gorgels praten. Maar wat blijkt? Zowel Bobba, de gorgel van Melle, als Belia de gorgel van Limoni zijn stiekem gezellig mee op vakantie. Ja jullie lezen het goed, ook Limoni het zusje van Melle heeft superogen!

Op hun vakantiebestemming gaat het al snel in een sneltreinvaart met de avonturen die Melle, Limoni en Katja beleven. Het ene ongelukkige voorval wordt afgewisseld met het andere. Melle, Limoni en Katja moeten de meest gevaarlijke capriolen uithalen om te strijden tegen de Kotsbalgers, vieze stinkende wezentjes die niet heel lief zijn in de omgang. Gaat het de vrienden lukken om de strijd en alle andere gevaren het hoofd te bieden?

Als een sterk team gaan Melle, Limoni, Katja en Bobba op zoek naar Belia, de waakgorgel van Limoni. Tijdens deze zoektocht ontmoeten ze Berggorgels, Kotsbalgers en een heleboel andere gorgels. Een vakantie om nooit te vergeten.

De mening van Thomas en mijzelf

de gorgels

Het hele boek staat vol met leuke tekeningetjes die het verhaal in mijn ogen ook echt nodig heeft. Voor mijn gevoel had het verhaal namelijk iets korter gekund. Ik merkte dat Thomas op 3/4 van het boek de aandacht er niet meer bij kon houden. Het leek alsof hij dacht: “Wéér iets in een gletsjer?”. Door de tekeningetjes kon ik zijn aandacht er nog wel een beetje bijhouden. Melle beleeft namelijk het ene avontuur na het andere en misschien was het iets teveel van het goede. Dit kan natuurlijk met de leeftijd van Thomas te maken hebben (8), dat hij minder gefocust is dan een kindje van bijvoorbeeld 10 jaar die het verhaal zelf leest. Omdat wij bijna elke avond maar een paar bladzijdes lazen kan het zijn dat dat de vaart uit het verhaal haalde. Over een jaartje lezen we het gewoon nóg een keer!

de gorgels

Voor ons dus wél een leuk nieuw Gorgel verhaal, maar iets té lang en uitgebreid.

Informatie

De Gorgels en het geheim van de gletsjer – Jochem Myjer

Uitgeverij Leopold

Hardcover, 200 pagina’s

ISBN: 9789025875350

Prijs: € 17,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en bij Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Miranda

    Hier een 11 jarige die precies hetzelfde reageerde als Thomas. Zij las het boek zelf maar hij bleef ook lang liggen terwijl ze het eerste boek zo uit had.

    mei 5, 2019 at 14:41
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge