Wat mis ik ‘DWDD’ elke avond, jullie ook? Zeker de afleveringen waarbij het boekenpanel langskwam of auteurs die hun nieuwe boeken kwamen promoten. Ik vind het altijd heerlijk om talkshows te kijken waar auteurs en boekenfans aanwezig zijn, zo kom je ook weer op nieuwe ideetjes! Zo kwam dit boek ook bij DWDD voorbij, als één van de winnaars van het boek van de maand. Inmiddels heb ik dit boek allang gelezen, en is het eindelijk tijd voor mijn recensie.
Synopsis ‘De laatste trein naar vrijheid’
Wenen, eind jaren dertig. De vijftienjarige Stephan en zijn beste vriendin Zofie-Helene hebben een zorgeloze jeugd, maar hun leven staat op het punt om te slaan. Stephan is Joods en Zofie-Helene is de dochter van een opstandige krantenuitgever. Als Hitler de macht grijpt, slaat het noodlot toe.
Maar er is licht in de duisternis. De Nederlandse verzetsstrijder Truus Wijsmuller-Meijer zet haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen sluiten. Als Groot-Brittanië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, is ’tante’ Truus vastberaden en dwingt ze toestemming af van de gevreesde SS’er Adolf Eichmann om de kinderen te redden…
In een race tegen de klok begeleidt ze Stephan, Zofie-Helene en uiteindelijk duizenden andere kinderen op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst. Kan ze de kinderen – en zichzelf – in veiligheid brengen?
Dit boek heeft mij echt van begin tot eind gegrepen. Het boek wordt rustig opgebouwd en je leert daardoor de hoofdpersonages goed kennen. Dit zorgt ervoor dat door het hele verhaal deze personages tot leven komen.
Het verhaal begint in 1936 waarin Duitsland steeds sterker wordt en Truus al zoetjes aan begint met het smokkelen van kinderen naar veiliger gebied. Ze legt hier haar ziel en zaligheid in en is niet bang om deze gevaarlijke ondernemingen aan te gaan. Ook leer je in het begin meteen de 2 tieners kennen. Zij leven nog een onbezorgd leven in Wenen en merken nog niet heel veel van de veranderingen die eraan zitten te komen. Gewoon twee tieners die lol maken… De vijftienjarige Stephan komt uit een rijke Joodse familie. Hij heeft nog een jonger broertje waar hij een goede band mee heeft. Zofie-Helene is bevriend met Stephan en een superslim meisje. Haar moeder geeft een anti-nazi krant uit en dit zal natuurlijk voor grote problemen gaan zorgen.
Wanneer in 1938 de Duitsers Oostenrijk binnenvallen begint alle ellende. Truus ziet dat in Oostenrijk het gevaar voor de Joodse kinderen dreigt en probeert met gevaar voor eigen leven een groots plan op te zetten om al deze kinderen uit Oostenrijk weg te krijgen. Zo ook Stephan en zijn broertje. Dit gaat alleen niet helemaal zonder slag of stoot aangezien Stephan inmiddels al ouder is en officiëel niet mee mag op het eerste transport. Maar hij heeft zijn doodzieke moeder beloofd dat hij altijd bij zijn jongere broertje zou blijven. Lukt het Truus om al deze kinderen veilig uit het gevaarlijke gebied te krijgen? Zelfs als het niet helemaal volgens de regels zal lopen?
Dit boek is prachtig geschreven en de research die voor dit boek is gedaan is tot in de puntjes doorgevoerd. Alle drie de hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt en kwamen echt tot leven. De emoties, angsten en gevoelens kwamen echt over en je leeft je als lezer helemaal in tijdens het lezen van dit aangrijpende boek. Eén van de betere romans over de Tweede Wereldoorlog die ik heb gelezen de laatste tijd.
Informatie
De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton
Uitgeverij Harper Collins
Paperback, 480 pagina’s
ISBN: 9789402704815
Prijs: €21,99
Verkrijgbaar bij de boekhandel oa bij Paagman
Liefs Hilde
** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever **
No Comments