Follow:
boeken

Het schaduwjaar – Kim Liggett

Een boek wat ik voortdurend in de media en online tegenkwam was ‘Het schaduwjaar’ van Kim Liggett. Op Goodreads kreeg dit boek ook erg hoge ratings, dus ik wilde dit boek ook dolgraag lezen. Van uitgeverij Best of YA kreeg ik een recensie exemplaar om te lezen. Inmiddels heb ik het boek al een tijdje uit en werd het hoog tijd om er een recensie over te schrijven. Is het alle hype waard?

Synopsis ‘Het schaduwjaar’

Ons is gezegd dat we over de macht beschikken om volwassen mannen uit hun bed te lokken, jongens tot waanzin te drijven en echtgenotes gek te maken van jaloezie. Ze geloven dat onze huid een sterke lustopwekkende stof uitscheidt, de krachtige essentie van jeugdigheid, van een meisje dat op het punt staat vrouw te worden. Daarom worden we op ons zestiende voor een heel jaar verbannen, zodat we onze magie in de wildernis kunnen kwijtraken, waarna we weer naar de beschaving mogen terugkeren.

Alleen voel ik me helemaal niet machtig. Ik voel me niet magisch. De waarheid over het genadejaar, wat er precies tijdens dat schaduwjaar gebeurt, ligt verscholen tussen de spinragfijne glimpjes die om hen heen zweven wanneer ze denken dat niemand kijkt.

Mijn ogen zijn wijd open.

Samenvatting

Tierney is een opstandig meisje die het genadejaar en alle poespas eromheen verafschuwt. Ze heeft haar oudere zussen na het genadejaar zien veranderen en vindt het idee als een soort stuk vee op een markt gekeurd te worden door jongemannen. Helaas is het traditie dat de meisjes tentoongesteld moeten worden en wellicht uitgekozen worden door een man. Een man/jongen waar ze zelf niets over te zeggen hebben. Wanneer je als meisje niet gekozen wordt staat je een zwaar leven te wachten. Of je gekozen wordt of niet zal niets uitmaken voor het genadejaar. Je moet als meisje een jaar het diepe donkere bos in. En niet elk meisje keert terug van het genadejaar…

Onder de meisjes van het genadejaar van Tierney zit ook de “rivale” Kiersten. Een meisje wat eigenlijk al zeker weet dat zij gekozen zal worden door de knappe Michael. Toch blijkt Michael, die tevens de jeugdvriend van Tierney is, zijn ook op Tierney te hebben laten vallen. Hierdoor ontstaat er voordat de meisjes het bos in moeten al een strijd tussen Tierney en Kiersten.

Eenmaal in het bos moeten de meisjes zien te overleven. Ze verblijven in een gebied wat omringt is door een hoog hek. De meisjes zijn op zichzelf aangewezen en zijn bang en hongerig. Al snel blijkt dat ze als groep niet met elkaar overweg kunnen en beginnen de eerste spanningen zichtbaar te worden.

Deze dystopische heeft wel wat weg van De Hongerspelen. Gevaar ligt op de hoek en Tierney lijkt al snel op zichzelf te zijn aangewezen. Zal Tierney deze verschrikking overleven? En de visioenen die er zijn, laten die een opstand zien?

Dit verhaal is gruwelijk, spannend en zeer interessant. Ook al zijn sommige dingen wat voorspelbaar en cliché, toch heeft dit verhaal veel vaart en verrassende plotwendingen.

Het schaduwjaar krijgt van mij 4 sterren!

Informatie

Het schaduwjaar – Kim Liggett

Uitgeverij Best of YA

Paperback, 400 pagina’s

ISBN: 9789000369768

Prijs: €18,99

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb het boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge