Follow:
boeken, In de spotlight, Nederlandse auteurs

In the Spotlight: Mark van Dijk

Vandaag staat auteur Mark van Dijk in de Spotlight. Bij het verdiepen in de bibliografie van Mark werd mijn to read list nóg langer! Ik hou van het thriller genre, dus dan ben je bij Mark van Dijk aan het juiste adres. Maar ook het schrijven van een spannend kinderboek is voor Mark geen probleem. Lees meer over Mark van Dijk in dit Spotlight artikel!

Stel jezelf even voor:

Mijn naam is Mark van Dijk en ik schrijf boeken. Ik heb nu 8 boeken op mijn naam en ik heb meegeschreven aan een speelfilm. Mijn grootste hobby is mijn boekenverzameling van ruim 1000 gesigneerde eerste drukken van schrijvers over de hele wereld en meer dan 1500 leesexemplaren. Ik ben getrouwd en heb twee dochters, één van twee jaar en eentje van vier.

Hoe is het voor jou begonnen als auteur?

Ik schrijf al zolang als ik me kan herinneren, maar ik ben er pas echt serieus werk van gaan maken toen in 2010 is mijn eerste boek Kwade Geest uitkwam. (Daar komt deze maand overigens een hele nieuwe versie van uit, bij mijn huidige uitgeverij.) Vanaf dat moment heb ik, onder andere door de redactie, ook heel veel bijgeleerd.

Je verzamelt gesigneerde eerste drukken van bekende schrijvers, welke is jou het meest dierbaar?

Het meest trots ben ik op mijn eerste druk van Charles Dickens’ A Christmas Carol. Vooral omdat ik er zolang achteraan gezeten heb. Ook ben ik heel blij met alle (kinder)boeken die niet alleen door de schrijver zijn gesigneerd, maar ook nog eens door de tekenaar zijn voorzien van een handgemaakte illustratie. Zo heb ik bijvoorbeeld van de Klif Kronieken alle boeken door zowel de schrijver als door de tekenaar gesigneerd en is ook ieder deel voorzien van een unieke illustratie.

Het mysterie van de poldergruwel is je eerste kinderboek. Hoe kwam je tot het besluit ook voor kinderen te gaan schrijven?

Het verhaal was eigenlijk bedoeld voor een wedstrijd en had een kort verhaal moeten worden, maar omdat ik zo lekker aan het schrijven was, besloot ik het verhaal gewoon de kans te geven die het verdiende en de wedstrijd te laten voor wat het was. Bovendien heb ik altijd al een kinderboek willen schrijven. Ook is het de bedoeling dat er nog meer delen komen: de verhaallijn voor het tweede deel ligt al klaar, alleen de tijd om het te schrijven ontbreekt me erg op het moment.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?

Bijzonder Berkheide. Een boek over het mooiste duingebied van Nederland. Bomvol foto’s en hele interessante hoofdstukken, waarin je de duinen in al hun facetten op een leuke en luchtige manier leert kennen. Ik lees het nu voor de derde keer achter elkaar. Machtig interessant allemaal, wat er in “mijn achtertuin” gebeurt.

In Kwade Geest gaat het over geesten oproepen. Zou jij zoiets zelf ook doen?

Nee. Daar ben ik een beetje te broekepoeperig voor. Het is niet zo dat ik helemaal geloof in dat soort zaken, maar het is zeker niet zo dat ik het niet geloof. Er is echt wel meer tussen Hemel en aarde dan wij denken of weten. Laat ik daar dan voor de zekerheid maar niet mee gaan lopen… kloten.

Naast het schrijven, waar hou je nog meer van?

Wandelen in de duinen. Inderdaad… Berkheide. Maar ik vind het ook heerlijk om tijd met mijn twee meiden van 2 en 4 door te brengen. Verder vind ik eigenlijk alles wel leuk, zolang het maar buiten is. Ik ben een echt buitenmens. Weer of geen weer. Van een beetje regen smelt je niet.

Als één van je boeken verfilmd zou worden en jij zou zelf de hoofdrol mogen spelen, welk boek zou je dan kiezen en waarom?

Gerechtigheid. Zonder twijfel. Alleen zou de hoofdrol wat lastig worden, want de hoofdrolspeler is een stoere en taaie meid van 26. Doe me dan maar een bijrolletje, haha. En waarom verfilmen? Het is een heel mooi en aangrijpend verhaal over een meisje dat alle pech van de wereld heeft en zich daar toch steeds weer doorheen weet te slaan, ook al zijn haar keuzes soms… twijfelachtig. Het is spannend, aangrijpend en bij vlagen grappig, want ondanks dat ze echt behoorlijk beroerde kaarten heeft getrokken, zoekt ze toch steeds weer de zonnige kant, wat voor hele grappige scenes zorgt. En het is gebaseerd op het verhaal van de Graaf van Monte Cristo, nog één van mijn lievelingsverhalen.

Welk genre zou jij eventueel nog meer overwegen om over te schrijven? En welk genre absoluut niet?

Welk genre niet, dat durf ik niet te zeggen. Zeg nooit nooit. Ik heb nu al heel wat genres op mijn naam staan: Thrillers, horror, roman, jeugdboek, literaire vertalingen en een bedrijfsbiografie. Ik schrijf eigenlijk net zoals ik lees: alles door elkaar. Maar ik heb weinig met science fiction, dus ik denk dat dat nog wel even op zich laat wachten.

Welke auteurs lees jij zelf graag? En zijn er bepaalde auteurs die een inspiratiebron voor jou zijn?

Zelf lees ik het meest van Dean Koontz, Stephen King en John Saul. Maar ook Nederlandse schrijvers vind ik goed, zoals Ronald Giphart en Arthur Japin.

Hoe heeft het schrijven jouw leven veranderd?

Het heeft het allemaal een stuk drukker gemaakt. Ik heb nog een full time baan ernaast in een machinefabriek en een gezin met jonge kinderen. Dat is allemaal wel aardig pittig. Maar de voldoening als je je eigen boek in handen hebt, maakt een hoop goed. En ik heb een paar hele mooie dingen gemaakt, dus de trots maakt een hoop goed.

Wat kunnen we in de toekomst nog meer van jou als auteur verwachten?

In ieder geval nog een goor zombieverhaal, de resterende vier delen van Het Mysterie van de Poldergruwel, de laatste 3 Dickens kerstboek vertalingen en misschien nog eens iets met sprookjes. En een detective lijkt me ook heel leuk om te schrijven. Iets in de stijl van Sherlock Holmes, of Agatha Cristie.

Wil je meer lezen over Mark en zijn boeken? Check dan zijn website. De boeken van Mark van Dijk zijn via zijn website te bestellen en oa Bol.com

Bedankt dat ik je mocht interviewen Mark!

Binnenkort weer een nieuwe Nederlandse auteur in de Spotlight.

** Dit artikel bevat affiliate links, zie mijn disclaimer **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply chucky1012

  Interessant en zoveel boeken heeft hij al geschreven
  Leuke website.

  Xoxo

  februari 21, 2018 at 07:19
 • Reply Jessica J.

  Wat fijn dat je hem mocht interviewen! John Saul ga ik effe checken, want hem ken ik nog niet.
  Jessica J. onlangs geplaatst…My scentful life #91 • Fluozombies en de knop omMy Profile

  februari 21, 2018 at 09:30
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge