Follow:
boeken, kids

Joris en het reuzenraadsel – Thijmen Gijsbertsen

Dit (voor)leesboek hebben we al een tijdje in huis. Inmiddels heb ik het grotendeels voorgelezen aan Thomas en kunnen we dus een recensie plaatsen. Het gebeurt niet vaak dat we een boek moeten recenseren waarbij we het eigenlijk niet zo goed weten. Dit keer is dat dus het geval. Hoe dat komt? Dat lees je in onze recensie.

Achterflaptekst

Joris en Glip gaan samen met de maar-niet-heus-reus op bezoek bij zijn zus Reusalie. Als ze met hun boot aanmeren bij haar vuurtoren, blijkt Reusalie niet thuis te zijn. In plaats daarvan komt Pico Bello tevoorschijn: een van de bewoners van het eiland Schone Schijn, waar een perfect verzorgd uiterlijk het allerbelangrijkste is. Hij vertelt dat de koning van dat eiland op het punt staat te trouwen met Reusalie en nodigt de drie uit om met hem mee te komen. Eenmaal in Schone Schijn blijkt Pico heel andere plannen te hebben. Hij ontvoert de maar-niet-heus-reus en sluit Joris en Glip op in de streng bewaakte Spaghettieburcht. Daar ontdekken ze dat Reusalie al weken spoorloos is. Waar is ze gebleven? Waarom wilde ze weg uit Schone Schijn? En wat misschien wel belangrijker is: hoe kunnen Joris en Glip ontsnappen uit de burcht? Ze kunnen wel wat geluk gebruiken…

Wat vonden wij ervan?

Al vanaf het begin van het verhaal merk ik dat het voor Thomas lastig te volgen is. En ik moet toegeven, voor mij ook. Het verhaal gaat in het begin in een razend tempo en hierdoor krijgen wij niet echt de kans om echt kennis te maken met de personages. Wat zijn ze van elkaar? Wie zijn ze precies? En wat is de achterliggende gedachte van bepaalde handelingen die de personages uitvoeren? Soms heb je met een boek dat je meteen in het verhaal zit, in dit boek lukte dat gewoon niet. Wellicht komt dat omdat dit een tweede deel van deze serie is. Ik begreep dat het niet noodzakelijk was om het eerste deel te hebben gelezen om aan dit deel te beginnen, maar ik heb daar mijn twijfels over. Je mist gewoon bepaalde informatie over de personages om er een band mee te krijgen en daarmee goed in het verhaal te komen. Mijn advies dus; lees eerst deel één!

De boodschap dat je mag zijn wie je wil zijn vind ik overigens top. Als een man op hakken wil lopen, prima! Dit werd in het verhaal, tot waar we hebben gelezen, subtiel verwerkt. Dit mag wat mij betreft best vaker in boeken voor kinderen verwerkt worden.

Een leuke aanvulling zijn de tekeningen in zwart/wit/rood. Deze vullen het verhaal aan en zijn een leuke toevoeging aan de stukken tekst.

Ik vind het erg jammer dat Thomas en ik het bij dit boek niet echt ‘voelde’. Ik kon het verhaal moeilijk volgen tijdens het voorlezen en Thomas vond het té verwarrend om geïnteresseerd te blijven. Jammer! Wellicht dat we het boek over een aantal maanden nog eens een kans geven, maar voor nu was het helaas niet pakkend genoeg.

Informatie

Joris en het reuzen raadsel – Thijmen Gijsbertsen

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf

Hardcover, 96 pagina’s

ISBN: 9789000359493

Prijs: €12,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en bij Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge