Follow:
lifestyle

Orde in je huis, orde in je hoofd?

Orde in je huis is orde in je hoofd, wordt er wel eens gezegd. En daar ben ik het volledig mee eens! Een schoon, opgeruimd huis zorgt er niet enkel voor dat ik dingen makkelijker terugvind, maar heeft ook een positieve invloed op mijn humeur en gevoel van ‘innerlijke rust’. Natuurlijk is niemand perfect – bij ons is het ook weleens een bende – maar toch is mijn huis over het algemeen opgeruimd en schoon. Vandaar dat ik een aantal ideeën wil delen die jou kunnen helpen bij het bereiken van rust en orde.

Dingen logisch een plaats geven

Je kent het misschien wel: vol goede moed ruim je het huis op en maak je alles schoon. Je bent erg tevreden over je werk, maar een paar dagen later liggen je kasten overhoop en je vloer bezaaid met kleren. Hoe komt dat toch? Het zou kunnen dat je alles wel netjes, maar niet logisch geordend hebt. Als je bij het koken dagelijks olie gebruikt en maar af en toe je kruiden, dan is het niet logisch om de olie achter de kruiden te plaatsen, want dan maak je telkens als je de olie pakt rommel. Denk voor je opruimt dus na: welk voorwerp gebruik ik het meest, waar gebruik ik het en waar heb ik het het liefst binnen handbereik? De ultieme specialiste op dit vlak is trouwens de Japanse Marie Kondo, mocht je meer willen weten over zinvol opruimen.

Niet hoarden

Ik ben misschien wel de queen van het verzamelen, maar dat wil niet zeggen dat ik spullen niet kan loslaten. Of het nu foto’s, kleren of kapotte spullen zijn; laat los wat je niet gebruikt. Kleren? Houd bij wat past en breng de rest naar een kringloopwinkel. Foto’s? Kies de foto’s die je echt koestert, plak ze in een album of scan ze in en laat er online een mooi fotoboek met harde kaft van maken, zoals hier. Het gaat er niet om niets te bezitten, maar vooral de mooie en nuttige dingen te bewaren en dat wat je hebt ook echt te waarderen.

Regelmatig opruimen

In plaats van een keer per week of maand grondig op te ruimen, is het een goed idee om je huis regelmatig een mini-poetsbeurt te geven. Bedenk hier een vast momentje voor, bijvoorbeeld het eind van de dag. Je checkt dan alle kamers, legt spullen terug waar ze thuishoren en veegt even kruimels of dergelijke weg. Als je dit regelmatig doet, zal je tijdens een grondigere poetsbeurt minder werk hebben.

Deze tips vind ik echt super nuttig. Ik ben zelf geen minimalist of clean freak, maar een beetje orde in huis maakt voor mij wel een gigantisch verschil. Hopelijk helpt dit jou ook een beetje 😉

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Yvonne

  Zo doe ik het al, leuk dat dit als tips worden gegeven. 🙂 Mijn vriend kan goed opruimen, alleen niet logisch indelen. Hij houdt dus totaal geen rekening met dingen die ik vaak gebruik/pak. Weet hij veel. Dus wordt het snel weer een zooi en dat vindt hij dan gek haha. 🙂

  februari 6, 2018 at 18:20
 • Reply chucky1012

  Ik ruim dagelijks op en geef veel weg.
  Veranderen en opruimen geeft een schoon en fris huis zodat alles
  overzichtelijk is

  Xoxo

  februari 7, 2018 at 05:41
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge