Follow:
boeken, review

Vogelvrij – Kasper van Beek

vogelvrij

Van uitgeverij Cargo mocht ik een tijdje geleden het debuut van Kasper van Beek lezen, Vogelvrij. Een thriller met een cover die mij zeker wel intrigeerde. Ik vind het heerlijk om elke maand wel even weg te duiken in een goede thriller. Heeft Vogelvrij als thriller aan mijn verwachtingen voldaan?

Achterflap Vogelvrij

“Het rustige leven van Olaf wordt op zijn kop gezet wanneer hij een groene envelop tussen zijn post vindt. In de envelop zit een foto van hemzelf, lachend aan de oever van een bevroren meer, met zijn arm om de schouders van een andere man. Hij herkent deze man niet en heeft geen enkele herinnering aan het moment waarop de foto is genomen. Zijn familie zegt dat het vast een grap is en dat hij de foto maar moet vergeten, maar Olaf kan het niet loslaten.

Samen met Mila, een collega die haar eigen redenen heeft om hem te helpen, begint Olaf aan een zoektocht naar de onbekende man op de foto. Het leidt hem van Amsterdam naar Helsinki, en de nachtmerries die Olaf in toenemende mate teisteren blijken verrassend dicht bij de waarheid te komen. Hoe meer Olaf en Mila ontdekken, hoe gevaarlijker de belagers worden die hen achtervolgen. Wie heeft de foto gestuurd, en vooral: waarom?”

vogelvrij

Samenvatting Vogelvrij

Door een ongeluk heeft Olaf een tijdlang in coma gelegen. Hierdoor mist hij een flink deel uit zijn geheugen, maar hij weet daar mee om te gaan en leidt een doorsnee leven met zijn vrouw. Als hij op een dag de envelop ontvangt met de foto van hemzelf, een vreemde man en een landschap wat hij niet herkent kan hij dat niet loslaten. Als een collega bij hem aangeeft vreemde praktijken te ervaren op het werk begint Olaf een zoektocht naar de onbekende man op de foto.

Het boek begint spannend en pakt mij meteen. Het verhaal wordt verteld in een ik-vorm, Olaf. Al vrij snel na het pakkende begin raakt het verhaal in een wat onwerkelijke stroom. Onwerkelijk acties van Olaf, onlogische beslissingen en clichés wisselen elkaar af.

Kasper van Beek is een filmproducent en dat merk je aan de schrijfstijl. Zijn schrijfstijl is heel beeldend, waar ik op zich erg van hou, maar in dit geval is het zó filmisch geschreven dat er voor de eigen fantasie niet heel veel ruimte overblijft. Hierdoor vind ik een spannend verhaal een betere omschrijving voor het boek dan een thriller omdat het in het verhaal nooit echt héél spannend wordt. Tevens zorgen de dromen van Olaf die door het boek heen verwerkt zijn voor vertraging in het verhaal, zonde.

Alle vage verhaallijnen in het boek komen op het einde tot een verrassend maar onwerkelijk slot. Voor mij had het slot meer uitgediept en iets realistischer mogen zijn, voor mij gevoel was het nu toch teveel afgeraffeld.

Toch heeft Kasper van Beek een boek weten te maken die je als lezer uit wil lezen. Ik heb geen enkel moment de neiging gehad het boek aan de kant te leggen om het niet meer verder te lezen. De zwartgallige humor van Olaf vond ik een fijne toevoeging aan het verhaal. Vogelvrij is geen knallend debuut, maar als auteur heeft Kasper van Beek zeker potentie.

 

Informatie

Vogelvrij – Kasper van Beek

Uitgeverij Cargo

Paperback, 288 pagina’s

ISBN: 9789403107202

Prijs: 19,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge