Follow:
boeken

Boekenreview: De poppenmaker van Krakau

 

poppenmaker van krakau

“Als ik één boodschap met dit boek wil meegeven, dan is het wel wat Karolina tegen Brandt zei: ‘Je hebt altijd een keuze.’

We kunnen kiezen om deel te nemen aan haatmisdrijven, om ervan weg te kijken…of om de pijn in de wereld te verzachten door moed en vriendelijkheid te tonen.

Wees alsjeblieft vriendelijk. Wees alsjeblieft moedig. Laat het alsjeblieft niet opnieuw gebeuren.

R.M. Romero

Dit boek heeft mij aangegrepen. Ik werd verliefd op de kaft van het boek, en ik hoop dat veel meer mensen dat worden en het alleen daarom al zullen lezen. Dit is een boek waarvan ik vind dat het zó mooi geschreven is, en een heel belangrijke boodschap met zich meedraagt, dat ik oprecht hoop dat het door iedereen gelezen wordt. Want dan wordt de wereld écht een stukje mooier denk ik.

De poppenmaker van krakau

De Poppenmaker van Krakau

( tekst op flap )

Karolina, een levende pop, belandt in het atelier van een poppenmaker, een man met een bijzondere gave en een tragisch verleden. De teruggetrokken poppenmaker kan eerst nauwelijks geloven dat hij een pop heeft die kan praten, maar al gauw raakt hij onder de indruk van Karolina’s lef en grootmoedigheid. Hij leeft helemaal op en sluit vriendschap met een Joodse vioolspeler en zijn dochter. Als de nazi’s Polen binnenvallen, komt er echter een einde aan hun prille geluk. Karolina en de poppenmaker beseffen dat hun vrienden niet meer veilig zijn in Krakau en besluiten hen te helpen, zelfs als ze daarmee hun eigen leven in gevaar brengen.

Boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn er genoeg. Maar toch is dit boek van een heel andere dimensie. De manier waarop dit boek is geschreven geeft op een magische wijze een beeld van hoop. Ook in de wereld waarin wij nu leven zijn verschrikkelijke dingen aan de gang. En juist door een boek als ‘De Poppenmaker van Krakau’ te lezen leer je hoe krachtig sommige mensen kunnen zijn van wie je het niet zou verwachten.

Het boek wordt verteld vanuit 2 werelden die elkaar afwisselen; de mensenwereld en de poppenwereld. Karolina, de levende pop, vertelt hoe het in haar poppenwereld eraan toe ging. De ratten die het land in bezit namen en het verwoestten. Eigenlijk een gelijkenis met het verhaal in de mensenwereld. Hoe de stad Krakau wordt verwoest en wordt overgenomen door de Duitsers, die Karolina in het boek ‘heksen’ noemt. Ondanks de 2 verhaallijnen die afwisselend voorkomen in het boek is het niet verwarrend. Door de prachtige illustraties langs de bladzijden zie je al snel wanneer je het verhaal uit de poppenwereld leest.

De poppenmaker van krakau

De poppenwereld verhalen hebben namelijk een prachtige geïllustreerde lijst om de tekst. De verhalen uit de mensenwereld hebben alleen onder en bovenaan de bladzijde een geïllustreerde balk.

Wat ik zo mooi vind aan het verhaal is hoe de schrijfster laat zien dat door de keuzes die je maakt je een totaal ander persoon kunt worden. De poppenmaker en de Duitse officier Brandt zijn van oorsprong 2 mannen die eigenlijk heel erg op elkaar lijken. Alleen de poppenmaker kiest ervoor om het goede te doen, de zwakkeren te helpen en niet te kiezen voor het kwaad, terwijl Brandt dat wel doet. Brandt wordt gekenmerkt door woede en kwaad.

In het nawoord schrijft schrijfster Romero dan ook: “De alomtegenwoordige haat herinnert me eraan dat er nog steeds mensen zoals Enrich Brandt bestaan, die kiezen voor wreedheid en fanatisme, en mensen als de bakker Dombrowski, die hun ogen sluiten voor de vreselijke dingen die om hen heen gebeuren. Maar ik weet ook dat er mensen als de poppenmaker bestaan.”

In het verhaal zal je merken dat de poppenmaker samen met Karolina een prachtige heldendaad verricht met behulp van de magie die de poppenmaker bezit. Dat ze hiervoor zullen boeten vinden ze op dat moment niet van belang. Deze offers zijn in het echt tijdens de Tweede Wereldoorlog ook door veel mensen gebracht, weliswaar zonder magie,  en door het lezen van dit boek sta je daar toch even bij stil.

‘De Poppenmaker van Krakau’ is een boek die je aan het denken zet. Die je weer even met beide benen op de grond zet en zeker doet beseffen hoe belangrijk het is om lief te hebben.

Zet dit boek op je verlanglijstje voor Kerst! Ik weet zeker dat je het boek, net als ik, zal verslinden. En beloof mij dat je het boek daarna doorgeeft aan iemand anders, dit boek moet gewoon iedereen gelezen hebben.

Je kan ‘De Poppenmaker van Krakau’ voor 19,99 bestellen bij oa Bol.com.

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek gekregen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliatelink, zie mijn disclaimer **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply chucky1012

  Fijne en zeer goede review!
  Dit boek ken ik niet.

  Xoxo

  december 13, 2017 at 06:27
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge