Follow:
boeken

De heks van Limbricht – Susan Smit

Nu ik veel reis voor mijn werk heb ik de luisterboeken weer ontdekt. Heerlijk om mij in de tram even af te zonderen met een goed boek. Ik ontving via mijn werk het nieuwe boek van Susan Smit, De heks van Limbricht. Dit boek sprak mij meteen aan en toen ik zag dat het boek op Storytel en besloot het te luisteren ipv te lezen. En ik kan je verzekeren, dit boek is een aanrader als luiterboek!

Synopsis ‘De heks van Limbricht’

Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?

De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.

Mijn mening

Wat een aangrijpend boek is dit. Heksenvervolging heeft mij altijd geïnteresseerd. Een bizarre tijd waarin vrouwen al niet veel te zeggen hadden, en ook onschuldige vrouwen werden vermoord. Heftig, onbegrijpelijk en misselijkmakend. Het feit dat dit boek op waarheid is gebaseerd maakt het extra indrukwekkend. Zeker wanneer je dit boek leest en de kracht van hoofdpersonage Entgen voelt. Een vrouw die vecht voor gerechtigheid en staat voor haar mening.

Entgen is als feministe in de zeventiende eeuw haar tijd ver vooruit. Dit zorgt er alleen voor dat ze in gevaarlijke situaties komt en de mannen van de kerk en van aanzien haar als een bedreiging zien. Een vrouw hoort volgzaam te zijn en zich koest te houden. Maar Entgen is dat niet van plan. Zij vindt dat ze niets fout heeft gedaan, en strijdt voor haar vrijheid. Wat een powervrouw!!

Na het luisteren van dit boek was ik echt even stil. Even een moment beseffen dat ik heel blij ben dat ik nú leef. Entgen krijgt in dit boek een stem, en ik ben heel blij dat ik die stem heb mogen horen. Belangrijk om even stil te staan bij al die vrouwen die onrecht is aangedaan. Toen, maar ook nu. Een heel belangrijke boodschap.

Informatie

De heks van Limbricht – Susan Smit

Uitgeverij Lebowski

Paperback, 256 pagina’s

ISBN: 9789048859603

Prijs: €21,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en bijv bij Bookspot.

Liefs Hilde

** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge