Follow:
boeken, review

Boekenreview: Een boek vol gevoelens en 1 goudvis – Marjan Gerarts en Deborah van der Schaaf

Ken je de film Binnenstebuiten? Waar het meisje allemaal emoties ervaart en dit heel beeldend wordt neergezet met verschillende figuurtjes? Een ontzettend goede manier om voor kinderen en jongeren verschillende emoties beeldend te krijgen. Hoe fijn is het dan dat er nu ook een boek is om kinderen over hun emoties te laten praten. Wanneer je blij bent, of verdrietig. Maar ook bang of boos. In dit boek komt alles aan bod in de vorm van opdrachten, vragen en geweldige illustraties. 

Als je het boek openslaat krijg je meteen een geweldige binnenkant te zien. Allemaal emoties uitgebeeld in figuurtjes. Alleen hier kon ik met Thomas al een spelletje mee maken, welke emotie zou het plaatje uitbeelden? Zo heb ik spelenderwijs Thomas al de verschillende emoties kunnen leren.

Over de auteur

Marjan Gerarts is psycholoog en begeleidt al jaren kinderen en jongeren in haar praktijk. In dit boek geeft ze inzicht in gevoelens en praktische tips. Goed kunnen omgaan met emoties geeft je meer zelfvertrouwen en verhoogt je mentale welzijn.

Thomas is 7 en heeft op het moment af en toe boze buien. Dan loopt ie weg met zijn tong uitstekend en er volgt nog een “nananananana” achteraan. Op sommige momenten komt ie dan terug met zijn handje uitgestoken om sorry te zeggen. Maar soms komt hij niet heel makkelijk uit zijn boze bui. Als ouder vind ik dat soms erg lastig. Natuurlijk mag hij boos zijn, maar om weer uit die boze bui te komen duurt soms wat lang. En ik zie dan dat hij er zelf ook mee worstelt. In dit boek staan dan weer super handige tips om hiermee om te gaan. In makkelijke taal wordt uitgelegd wat boos zijn inhoud, en hoe je ermee om kan gaan. De tip: ‘Schud je Woede los’ vond Thomas geweldig!

 

Wat het voorlezen aan kinderen extra leuk maakt is het feit dat alle emoties worden omschreven alsof het ‘persoontjes’ zijn. Voorbeeld: “Woede stuitert energiek rond, gooit een bal tegen de muur, loopt rondjes om de tafel. Woede springt op bij onrecht: je vriendinnen sluiten je buiten, je Grote Mens speelt vals met Monopoly, je krijgt straf voor iets wat je niet hebt gedaan. Dat is niet eerlijk. Woede merkt dat meteen, duikt je buik in en barst los als een vulkaan.”

Tijdens het voorlezen kwam ik ook nog best wat dingen tegen die ik zelf heel handig had gevonden als kind. Ik was bijvoorbeeld altijd ziek van nervositeit als ik bijvoorbeeld een spreekbeurt moest houden. Bang dat ik zou falen en andere kinderen mij zouden uitlachen. Hier komt de emotie ‘Schaamte’ aan bod. Er staan ontzettend veel Doe-opdrachten in om te doen om beter te leren omgaan met schaamte. Ik weet zeker dat ik als kind in een deuk had gelegen om die opdrachten uit te voeren, en het had mij zeker geholpen te leren begrijpen dat iedereen zich weleens schaamt.

“Doe deze week elke dag een ding waar jij je normaal voor zou schamen”, ik kan jullie verzekeren dat deze opdracht een hit in het gezin is!

Ooit heb ik met Amy en Fenna weleens een ‘complimentjes-dag’ gedaan. Dan bracht ik ze in de ochtend naar school en zei ik spontaan: “complimentjes-dag vandaag!”. Dan wisten zij dat ze vandaag complimentjes moesten uitdelen. Aan iemand in de klas die wellicht niet bij het populaire groepje hoort zeggen dat hij/zij er leuk uitziet vandaag. Het geknutselde werkje van een klasgenootje met een compliment belonen. De juf een complimentje geven over een leuke les die ze heeft gegeven. Ik noem maar wat voorbeelden. Vaak merkten Amy en Fenna dat ze na het uitdelen van een paar welgemeende complimentjes ook wat complimentjes ontvingen. Vreugde alom!

Het hoofdstuk vreugde in het boek vind ik ook één van de leukste hoofdstukken, je wordt er namelijk ook gewoon blij van. Maar ook het feit dat er duidelijk ook zoveel positiefs naar het kind uitgaat. Je bent wél goed genoeg!

Kinderen kunnen flink bang zijn en soms is het als ouder best ingewikkeld te achterhalen wat de oorzaak is. Door verschillende opdrachten te doen die in het boek staan zal het kind veel beter kunnen omgaan met de angst. Op een hele duidelijke manier zal het kind leren begrijpen hoe ze met deze angst om kunnen gaan en hoe ze daarnaar kunnen handelen. Heel veel handvatten worden er gegeven om het Angstwezentje te kalmeren. (ook weer een geweldige manier om angst te benoemen).

En wat is er dan met die goudvis uit de titel?

“Wanneer alles je te veel wordt, als je gevoelens vechten met elkaar of als je even geen uitweg ziet, denk dan aan een goudvis. Een megagrote goudvis in je hoofd. En zwem met hem mee. Je goudvis doet – voor even – de wereld verdwijnen en hapt al je gedachten op. Hij zwemt rondjes tot je rustig bent en weer helder kunt denken”

‘Een boek vol gevoelens en 1 goudvis’ is voor zowel kinderen als hun ouders een heel leerzaam boek. Je komt makkelijker in gesprek met je kind over gevoelens door de vele opdrachten en vragen. Het zal je kind absoluut helpen om met zijn/haar gevoelens om te gaan. In combinatie met de geweldige illustraties een heel fijn boek om in huis te hebben en er af en toe eens bij te pakken.

Informatie

Een boek vol gevoelens en 1 goudvis – Marjan Gerarts (auteur) en Deborah van der Schaaf (illustraties)

Uitgeverij Lannoo

Hardcover, 48 pagina’s

ISBN: 9789401449786

Prijs: 14,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel of online bij Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

**Ik heb dit boek ontvangen voor mijn blog ** Dit artikel bevat een affiliate link**

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply chucky1012

    Mooi en zeer leerzaam!

    juni 29, 2018 at 08:24
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge