Follow:
boeken, kids

De ijstuin – Guy Jones

“Het was dertig graden, maar Jess moest een muts op. Hij was lang en wit en bedekte haar gezicht en nek. Over haar ogen droeg ze een soort skibril. Verder had ze een wijde trui aan, een broek en dikke handschoenen, zodat geen stukje huid werd blootgesteld aan de zon.” 

Je zal maar een jong meisje zijn en nooit gezellig met vriendjes en vriendinnetjes in het zonnetje buiten kunnen spelen. Jess, is zo’n meisje. En dit boek heeft mij zó ontzettend verrast! Een boek die je gelezen moet hebben!

Achterflaptekst ‘De ijstuin’

Ze stond in een tuin. Een tuin van ijs. Elke boom, elk blaadje, elke steen, elk grassprietje was glinsterend wit. Jess deed haar ogen dicht en daarna weer open. De tuin was er nog steeds. Hij bestond echt. Ze besefte dat ze haar adem inhield, alsof ze bang was om een betovering te verbreken.

Jess is allergisch voor zonlicht. Wanneer ze naar buiten gaat, verbrandt ze meteen. Ze voelt zich eenzaam en geïsoleerd. Op een nacht gaat ze stiekem naar buiten. Ze ontdekt een mysterieuze, schitterende tuin, een plek waar ze eindelijk vrij kan zijn. Maar ze is er niet alleen… Wat wacht daar, wat fluistert daar in die onwerkelijke wereld van ijs?

Samenvatting

Jess heeft een geïsoleerd leven. Ze woont samen met haar moeder en gaat niet naar school en alleen naar buiten als het een tripje naar het ziekenhuis is, en dan ook helemaal ingepakt als een soort mummie. Elk straaltje daglicht op haar huid bezorgt haar helse pijnen.

In het ziekenhuis dwaalt Jess wat door de gangen en haar nieuwsgierigheid wordt getrokken door een jongen die daar in coma ligt. Omdat zij in hem een lotgenoot ziet, iemand die alleen en geïsoleerd is, besluit ze stiekem vaker bij hem langs te gaan. Ze leest hem voor uit haar eigen werk, verhalen die ze heeft geschreven. In de hoop dat hij daar wat van meekrijgt en erdoor zal ontwaken.

Op een nacht kan Jess niet slapen en besluit stiekem naar buiten te gaan. Nu de zon niet schijnt kan ze zonder al teveel bedekkende kleding naar buiten en dat voelt goed! Ze voelt zich onoverwinnelijk en geniet van de lucht en wind op haar huid. Per ongeluk ontdekt ze tijdens haar wandeling een opening in een struik en kruipt daar doorheen. Wat ze daar ziet is een magische wereld van ijs. Een wereld waar zij met haar aandoening zonder pijn kan leven. Nieuwsgierig begint ze de wereld te verkennen en ontdekt daar een nieuwe vriend, Owen, een jongen van ijs.

Elke nacht glipt Jess het huis uit en bezoekt de ijswereld. Wat alleen niemand voor mogelijk had gehouden is dat Jess in haar eigen wereld opeens lijkt te zijn genezen van haar ziekte. Een wonder! Tegelijkertijd gaat het met de jongen in coma juist slechter. En ook de ijswereld lijkt achteruit te gaan. Heeft dit alles met elkaar te maken? En wat is nou werkelijkheid en wat niet?

Conclusie

De IJstuin is een magisch boek met een diepere lading. Vriendschap en vertrouwen zijn onderwerpen die het verhaal een mooie boodschap meegeven. De magie blijft in de lucht hangen en ook als volwassene blijft het een raadsel wat er nou precies echt gebeurd is en wat niet. Dat maakt dit boek tot een prachtig magisch verhaal waar je ingezogen wordt. De onmacht die Jess ervaart met haar ziekte, maar ook met haar reis door de ijstuin is voelbaar en laat je als lezer een grote compassie voelen voor haar. Haar dapperheid en drang naar vriendschap geven Jess een power waar je alleen maar respect voor kan opbrengen als lezer. Omdat Jess zo goed is uitgewerkt als personage wil je dit verhaal door blijven lezen. Je wil als lezer weten hoe het verder gaat met Jess en haar ijswereld, maar ook met de jongen in coma. Een pakkend magisch verhaal met een prachtige boodschap.

Informatie

De ijstuin – Guy Jones

uitgeverij Leopold

Hardcover, 180 pagina’s

ISBN: 9789025877262

Prijs: €17,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en online (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen voor mijn blog ** Dit artikel kan een affiliate link bevatten **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge