Follow:
gezin, samenwerking

Een ander examenjaar dan verwacht…

Je eerste kind die examen gaat doen. Dat had ik toch wel even iets anders voorgesteld. Een spannende tijd, examenfeest, het verlossende telefoontje, een grootse diploma uitreiking en wellicht een geslaagd feestje in ons nieuwe huis…. Het ziet er toch allemaal anders uit nu. Ook Amy baalt. Ook al is het waarschijnlijk makkelijker voor haar qua leren, ze wilde juist die spanning voelen en samen met haar klasgenoten toeleven naar de examens toe. Hoe gaat het nu?

Geen examenfeest/gala

Al vanaf afgelopen zomer heeft Amy het over haar galajurk, serieus. Dé jurk die ze wil dragen naar het gala wat jaarlijks is na het eindexamen. Ze heeft zelfs al plaatjes van favoriete jurken in haar mobiel staan. De kans is groot dat er nu helemaal geen gala gaat komen dit jaar. Al heeft ze horen fluisteren dat er, mits de maatregelen na 1 juni niet meer van kracht zullen zijn, wellicht toch een gala gaat komen. Dat zou natuurlijk geweldig zijn! Al is die onzekerheid nu wel de reden dat wij nog niet op pad gaan voor een jurk. Die spanning moet dus nog maar even in de lucht blijven hangen.

Je klasgenootjes niet meer zien

Dit vindt Amy nog het allerergste….ze ziet haar klasgenoten niet meer. Misschien nog een paar waarmee ze na dit alles gaat afspreken, maar de sfeer onderling op school, tijdens de pauze en de les, is afgelopen. Dat vindt ze zó erg! Amy heeft het altijd ontzettend leuk op school. Lachen met haar vrienden en vriendinnen, gezellig in de tussenuren samen optrekken, dat is over. Ze werken nu allemaal vanuit huis aan hun examenopdrachten, zien elkaar soms even online tijdens een informatie uur, maar dat is het. Het samen naar een spannend examen toeleven is er niet bij. Ik kan mij het zelfs nog herinneren hoe die tijd op school was. De laatste tijd dat je op de middelbare school rond zou lopen. Voor haar, en heel veel andere examenleerlingen in Nederland, is dat nu heel anders gelopen. Dat vind ik echt sneu voor die kinderen….

Alternatief examenfeestje?

Ik heb al gezegd tegen Amy dat we in het nieuwe huis ruimte genoeg hebben om een feestje te geven. Zeker in de tuin is dat prima te doen. Amy zal slagen, dat weten we eigenlijk al, dus ze verdient wel een leuk feestje. Daarom mag ze in de zomer, wanneer er weer feestjes gegeven mogen worden, een feestje voor haar klasgenoten/vrienden geven. Even lekker genieten van het feit dat ze geslaagd is en nog even allemaal bij elkaar. Gewoon zoals het hoort…

Extra verwennen….

Omdat ik het toch sneu voor haar vindt hoe het nu allemaal loopt heb ik de neiging haar toch ietsje extra te verwennen als ze geslaagd is. Ze heeft een speciaal tasje op het oog (de prijs zal ik niet noemen, die is belachelijk), dus daar krijgt ze een bedrag voor om het op te sparen. Maar ze riep al heel lang dat ze dolgraag met mij alleen een weekendje weg wil als examencadeautje. Eerst had ze het over Londen, maar ik denk dat we het in Nederland moeten houden. Zelf vind ik het leuk om wel iets te bezoeken waar ik zelf ook eigenlijk helemaal nieuw ben. Dan kunnen we samen de stad echt ontdekken dat weekend. Ik ben dus al een beetje aan het rondsnuffelen, hotels in Maastricht bijvoorbeeld. Dat is toch al bijna buitenland? 😉 Dan gaan we met de trein, dat begint het tripje al op het moment dat je de trein instapt. Maastricht lijkt mij een prachtige stad, en is weer eens iets anders dan Amsterdam.

Ik ben super trots op mijn knappe dochter. Ze past zich ondanks alles toch maar even aan aan de situatie. En we gaan er met elkaar voor zorgen dat ze een fantastische ervaring aan haar examenperiode over zal houden.

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply chucky1012

  Och jeetje….
  Ik ken het heel goed begrijpen dag dit voor erg teleurstellend is….
  Ben dan nu ook zo benieuwd hoe haar pretty dress eruit zal zien en vooral de bag
  Leuk dat jullie samen een speciale citytrip gaan doen….
  Wauw een party in het nieuwe huis….

  Xoxo

  april 9, 2020 at 15:01
 • Reply Miranda

  Wat een bijzondere tijd..en nu nog op een hele andere manier ook. Balen hé. Dit is iets wat ze nooit meer zal vergeten maar liever alles op de ‘oude’ manier.

  april 11, 2020 at 21:19
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge