Follow:
boeken

Familie op de vlucht – Diney Costeloe

familieopdevlucht

Na het lezen van de vorige twee boeken van Diney Costeloe wist ik dat dit weer een aangrijpend verhaal zou worden. De boeken van Diney Costeloe spelen zich allemaal af rond en tijdens de oorlog. Ook dit verhaal speelt zich af rond de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is wederom aangrijpend en meeslepend. Absoluut weer een geweldig boek!

Achterflap ‘Familie op de vlucht’

Duitsland, 1937. Naarmate de nazi’s het land verder in hun greep krijgen, wordt Joden het leven steeds moeilijker gemaakt. Er komen wetten die hen verbieden op bepaalde plekken te komen, niet-Joden in dienst te nemen, en bepaalde beroepen uit te oefenen. Ruth en Kurt moeten toekijken hoe hun vier kinderen, Laura, Inge en de tweeling Peter en Hans, getreiterd en vernederd worden. Als Kurt wordt opgepakt en hun winkel in brand wordt gestoken, ziet Ruth geen anderen mogelijkheid dan met de kinderen aan de hand te vluchten. Maar waar kunnen ze heen, waar zijn ze nog veilig? Wat volgt is een wanhopige zwerftocht door een land waarin helden en verraders er precies hetzelfde uitzien…

familieopdevlucht

Samenvatting

Al meteen vanaf het begin neemt het verhaal je mee in de onmacht van Ruth. Haar man opgepakt, geen huis en haard meer en een continue dreigend gevaar. En dat als moeder van 4 kleine kinderen. Toch gaat Ruth niet zielig in een hoekje zitten en neemt een soort ‘oerkracht’ het over. Oplossingen bedenken om haar gezin een veilig en beschermt onderkomen te geven.

Nadat Ruth en haar kinderen even konden schuilen bij de overburen besluit ze af te reizen naar een ander deel van Duitsland waar haar zwager woont. Ze weet dat als Kurt vrij wordt gelaten hij snel zal beseffen dat Ruth daar naartoe is gevlucht. Uit de achtertuin heeft ze nog het kistje met belangrijke documenten kunnen opgraven zonder door de Duitsers te zijn opgemerkt. Met haar 4 kinderen gaat Ruth de gevaarlijke tocht naar haar zwager (Herbert) aan. Ze wordt niet met open armen door haar zwager ontvangen. Hij wil het liefst zo onopgemerkt mogelijk blijven als Jood en een gezin met 4 kinderen trekt natuurlijk alle aandacht. Gelukkig weet Ruth hem te overtuigen dat het zijn plicht is om zijn familie te helpen in deze tijden. De huishoudster van Herbert, een Joden-haatster, houdt alleen niet haar mond en al snel worden ze verraden aan de Duitsers. Wéér zit Ruth zonder een veilige plek.

Ondertussen lees je ook vanuit het perspectief van Kurt die inmiddels in een kamp zit. Gelukkig weet hij een manier om uit het kamp te vluchten en gaat op zoek naar zijn vrouw en kinderen. Telkens nét een stap te laat. Omdat je leest vanuit beide perspectieven voel je de wanhoop van beide ouders. Overal om hen heen ontstaan uitbraken van antisemitisme en om überhaupt nog aan werk te komen lijkt al helemaal onbegonnen werk.

Ruth weet met haar moeder aan te komen in Oostenrijk, bij haar zus. Op dat moment lijkt het daar nog een veilige plek te zijn voor Joden, maar ook daar komt snel verandering in. Het idee dat er constant gevaar dreigt omdat je Joods bent voel je als lezer zo erg dat je er soms beroerd van wordt. Lukt het Kurt om zijn vrouw en kinderen nog te vinden?

familieopdevlucht

Conclusie

Wederom heb ik erg genoten van de schrijfstijl van Diney Costeloe. Haar boeken lezen makkelijk en bevatten veel details. Ook worden de personages goed uitgewerkt en geeft dit het verhaal veel diepgang en emotie. Door de boeken van Diney Costeloe blijft de geschiedenis van deze verschrikkelijke periode bestaan en besef je je als lezer maar al te goed hoe fijn het is om in een vrij land te leven zonder vervolging. Een zeer aangrijpend en bijzonder mooi boek!

“Laat Diney Costeloe nog maar heel veel van deze prachtige romans schrijven! Wat kan deze vrouw prachtig, ontroerend en met zoveel gevoel schrijven.”

Informatie

Familie op de vlucht – Diney Costeloe

Uitgeverij de Fontein

Paperback, 368 pagina’s

ISBN: 9789026148071

Prijs: €19,99

Verkrijgbaar bij de boekhandel en online bij Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge